What is Cryptocurrency.jpg

Technologie heeft de manier veranderd waarop mensen werken, communiceren, winkelen en zelfs betalen voor goederen. Bedrijven en consumenten geven niet meer per definitie de voorkeur aan contant geld, en dit heeft ruimte gemaakt voor contactloos betalen, zoals met Apple Pay. Met een snelle beweging van hun smartphone kunnen consumenten betalen bij een digitale kassa. Nu is er een nieuw betalingssysteem in opkomst: cryptovaluta.

 Iedereen heeft inmiddels waarschijnlijk van Bitcoins gehoord. Dat was de eerste cryptovaluta die het grote publiek bereikte, maar andere worden steeds populairder. Er zijn meer dan 2000 verschillende cryptovaluta en iedere dag worden er meer ontwikkeld.

 Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen van cryptovaluta hebben gehoord, maar dat ze niet helemaal begrijpen wat het is. Dus wat zijn het, is het veilig en hoe investeer je erin? We helpen je bij het beantwoorden van deze vragen. Zie dit maar als een basiscursus investeren in cryptovaluta.

Wat zijn cryptovaluta?

 Cryptovaluta zijn een digitaal betalingssysteem dat niet afhankelijk is van banken om transacties te verifiëren. Het is een peer-to-peer-systeem waarmee iedereen overal betalingen kan versturen en ontvangen. In plaats van fysiek geld dat je kunt meenemen en in de echte wereld kunt uitwisselen, bestaan betalingen in cryptovaluta uitsluitend als digitale vermeldingen in een online database die specifieke transacties beschrijft. Wanneer je cryptovaluta overschrijft, worden de transacties vastgelegd in een openbaar logboek. Je bewaart je cryptovaluta in een digitale portemonnee.

 De naam cryptovaluta is gekozen omdat gebruik wordt gemaakt van encryptie om transacties te verifiëren. Dit betekent dat er geavanceerde code nodig is voor het opslaan en verzenden van cryptovalutagegevens tussen portemonnees en naar openbare logboeken. De encryptie is bedoeld om voor beveiliging en veiligheid te zorgen.

Hoe veilig zijn cryptovaluta?

 Cryptovaluta zijn meestal ontwikkeld met behulp van blockchain-technologie. Blockchain beschrijft de manier waarop transacties worden opgeslagen in 'blokken' en een tijdstempel krijgen. Het is een tamelijk complex en technisch proces, maar het resultaat is een digitaal logboek met cryptovalutatransacties waarmee hackers moeilijk kunnen knoeien.

 Daarnaast vereisen transacties een proces van dubbele verificatie. Je moet bijvoorbeeld een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren om te beginnen met een transactie. Vervolgens moet je misschien een verificatiecode invoeren die via sms is verstuurd naar je persoonlijke mobiele telefoon. 

 Er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen, maar dat wil nog niet zeggen dat cryptovaluta niet te hacken zijn. Een paar lucratieve hacks zijn cryptovalutastart-ups duur komen te staan. Hackers hebben in 2018 Coincheck te grazen genomen voor een bedrag van 534 miljoen dollar, en BitGrail voor 195 miljoen dollar. Dat waren twee van de grootste cryptovalutahacks van 2018, volgens Investopedia.

4 tips om veilig te investeren in cryptovaluta

Investeringen zijn altijd riskant, maar volgens sommige deskundigen horen cryptovaluta bij de risicovollere investeringen, zegt Consumer Reports. Maar digitale valuta zijn ook enorm populair. Eerder dit jaar voorspelde CNBC dat de cryptovalutamarkt aan het einde van 2018 naar verwachting een waarde van 1 biljoen dollar zal hebben. Als je van plan bent om te investeren in cryptovaluta, kunnen deze tips je helpen om onderbouwde keuzes te maken.

Doe onderzoek naar beurzen

 Zorg dat je meer te weten komt over cryptovalutabeurzen voordat je ook maar één euro investeert. Deze platforms bieden de mogelijkheid om digitale valuta te kopen en te verkopen, en volgens Bitcoin.com zijn er 500 beurzen om uit te kiezen. Doe onderzoek, lees recensies en praat met meer ervaren beleggers voordat je met cryptovaluta aan de slag gaat.

Leer hoe je digitale valuta bewaart

 Als je cryptovaluta koopt, moet je deze ergens opslaan. Je kunt je cryptovaluta bewaren op een beurs of in een digitale 'portemonnee', bijvoorbeeld in één van de cryptovalutaportemonnees die we beschrijven in onze blogpost Een cryptovalutaportemonnee kiezen. Er zijn veel verschillende soorten portemonnees die allemaal hun eigen voordelen, technische vereisten en beveiliging hebben. Je moet dus niet alleen de beurzen maar je ook je opslagmogelijkheden onderzoeken voordat je gaat investeren.

Spreid je investeringen

 Spreiding is belangrijk bij iedere goede investeringsstrategie, en dat geldt ook wanneer je investeert in cryptovaluta. Steek bijvoorbeeld niet al je geld in Bitcoins, alleen omdat je die naam toevallig kent. Er zijn duizenden mogelijkheden en je kunt je investeringen beter spreiden over verschillende valuta.

Bereid je voor op instabiliteit

 De cryptovalutamarkt is instabiel, dus bereid je voor op pieken en dalen. Je zult de prijzen dramatisch zien schommelen. Als je beleggingsportefeuille of geestelijk welzijn dat niet aankan, zijn cryptovaluta voor jou misschien geen verstandige keuze. 

 Cryptovaluta zijn op dit moment een rage, maar bedenk dat het systeem nog in de kinderschoenen staat. Investeren in iets nieuws gaat gepaard met uitdagingen, dus bereid je daarop voor. Wil je meedoen, doe dan onderzoek en investeer in het begin voorzichtig.

Gerelateerde artikelen en links

4 veelvoorkomende cryptovalutascams en hoe je ze kunt ontwijken

Scamwebsites: wat zijn dit en hoe herken je ze?

Hoe rapporteer je een website?

Hoe herken en vermijd je nep-apps?

De top 6 van online scams

Wat zijn cryptovaluta? Cryptovaluta en beveiliging: 4 tips om veilig te investeren in cryptovaluta

Transacties met cryptovaluta zijn in opkomst, maar het is een uitdaging om in deze markt te investeren. Lees meer over cryptovaluta, hoe veilig dit is en hoe je jezelf kunt beschermen tegen scams.
Kaspersky Logo