/content/nl-nl/images/repository/smb/fallback/photo-6.jpg

Als je je gaat bezighouden met de nieuwe digitale geldsystemen die bekend staan als cryptovaluta, moet je al snel toegeven dat er risico's aan deze transacties zijn verbonden. En dan hebben we het niet over de wispelturigheid van de markt. Scams komen overal online voor, ook bij de beurzen voor cryptovaluta. Als je overweegt om te investeren in verschillende start-ups en beurzen, moet je je realiseren dat je je investeringen in cryptovaluta kwijt kunt raken.

 Deskundigen raden aan om tijdens je onderzoek naar digitale cryptovalutabedrijven en start-ups te controleren of ze met blockchain werken, wat betekent dat ze gedetailleerde transactiegegevens bijhouden. Controleer ook of ze over een degelijk businessplan beschikken waarin echte problemen worden opgelost. Bedrijven moeten hun digitale liquiditeit en ICO-regels specificeren. Er moeten echte mensen achter het bedrijf zitten. Als de start-up die je onderzoekt een van deze eigenschappen mist, moet je nog beter nadenken over je beslissing.

 Hier werpen we een blik op de vaker voorkomende scams en op manieren om te voorkomen dat je er de dupe van wordt als je deel gaat uitmaken van de spannende toekomst van cryptovaluta.

1 - Nepwebsites

 Zelfs als je reageert op een betrouwbare tip van iemand met veel expertise, kun je slachtoffer worden omdat je per ongeluk een vervalste website hebt bezocht. Een verrassend aantal websites is speciaal gebouwd om te lijken op die van een echt, legitiem start-upbedrijf. Als er geen hangslotpictogram bij de adresbalk staat dat aangeeft dat de website veilig is en er geen 'https' voor het adres van de website staat, moet je twee keer nadenken.

 Zelfs als de website er precies zo uitziet als de website die je denkt te bezoeken, kun je worden doorgestuurd naar een ander platform voor betaling. Je klikt bijvoorbeeld op een link die naar een legitieme site lijkt te gaan, maar aanvallers hebben een nepwebadres gemaakt met een nul in plaats van de letter 'o'. Dat platform brengt je natuurlijk niet naar de investering in cryptovaluta die je al hebt onderzocht. Typ zorgvuldig precies de juiste URL in je browser om dit te voorkomen. En controleer alles nog een keer.

2 - Valse mobiele apps

 Een andere veel voorkomende manier waarop zwendelaars beleggers in cryptovaluta proberen te misleiden, is via valse apps die je kunt downloaden via Google Play en de Apple App Store. Hoewel belanghebbenden deze valse apps vaak snel hebben gevonden en zorgen dat ze verwijderd worden, betekent dat niet dat niemand er armer van is geworden. Duizenden mensen hebben al valse cryptovaluta-apps gedownload, volgens Bitcoin Nieuws.

 Hoewel Android-gebruikers meer risico lopen, zou elke belegger zich bewust moeten zijn van de mogelijkheid. Staan er opvallende spelfouten in de tekst of zelfs in de naam van de app? Lijkt de huisstijl niet echt, met vreemde kleuren of een verkeerd logo? Let hierop en denk nog eens na voor je de app downloadt.

3 - Slechte tweets en andere updates op sociale media

 Als je beroemdheden en executives volgt op sociale media, weet je nooit zeker dat je niet het account van een oplichter volgt. Hetzelfde geldt voor cryptovaluta, een markt waarin schadelijke bots die zich als iemand anders voordoen welig tieren. Vertrouw geen aanbiedingen die afkomstig zijn van Twitter of Facebook, zeker niet als de resultaten onmogelijk lijken. Valse accounts vind je overal.

 Als iemand op zo'n platforms ook maar om een kleine hoeveelheid cryptovaluta vraagt, zie je je geld waarschijnlijk nooit meer terug. Er is geen reden om aan te nemen dat anderen die wel op het aanbod ingaan niet ook bots zijn. Je moet extra voorzichtig zijn.

4 - E-mails van oplichters

 Zelfs als het lijkt of je een e-mail hebt ontvangen van een legitiem cryptovalutabedrijf, kun je maar beter voorzichtig zijn voordat je je digitale valuta investeert. Is het e-mailadres exact hetzelfde en zijn het logo en de huisstijl identiek? Kun je controleren of het e-mailadres ook echt verbonden is aan het bedrijf? De mogelijkheid om dit te controleren is één van de redenen waarom het belangrijk is om te kiezen voor een bedrijf waarvoor echte mensen werken. Als je twijfels hebt over een e-mail, stel je vragen dan aan iemand die bij het bedrijf werkt.  En klik nooit op een link om naar een website te gaan in een bericht.

 Oplichters kondigen vaak valse ICO's (initial coin offerings) aan, om substantiële bedragen te kunnen stelen. Trap niet in deze valse e-mail- en website-aanbiedingen. Neem de tijd om alle details goed te bekijken.

 Helaas zijn er veel manieren waarop internetgebruikers onbeveiligde computersystemen kunnen misbruiken om cryptovaluta te delven of te stelen. Lees meer over veiligheid en hoe je jezelf in deze opkomende markt beschermt voordat je in cryptovaluta gaat investeren.

 

Gerelateerde artikelen en links

Wat zijn cryptovaluta? Cryptovaluta en beveiliging: 4 tips om veilig te investeren in cryptovaluta

Scamwebsites: wat zijn dit en hoe herken je ze?

Hoe rapporteer je een website?

Hoe herken en vermijd je nep-apps?

De top 6 van online scams

4 veelvoorkomende cryptovalutascams en hoe je ze kunt ontwijken

Scams komen online veel voor, ook bij de beurzen voor cryptovaluta. Lees meer over vier veelgebruikte cryptovalutascams en hoe je deze kunt herkennen en vermijden.
Kaspersky Logo