Overslaan naar hoofdinhoud

Spam is het elektronische equivalent van de ongewenste post die je op je deurmat of in je postbus vindt. Spam is echter meer dan alleen maar vervelend. Het kan ook gevaarlijk zijn, vooral als het een onderdeel is van een phishing-poging.

Spammers en cybercriminelen verzenden grote aantallen spam-e-mails om het volgende te bereiken:

 • Het kleine percentage ontvangers dat daadwerkelijk reageert op het bericht geld afhandig maken
 • Phishing-pogingen uitvoeren om zo wachtwoorden, creditcardnummers, bankrekeninggegevens en meer te bemachtigen

Schadelijke code verspreiden op de computers van ontvangers

Bescherming tegen spam-e-mail en phishing

Hier volgen een aantal handige tips van de experts in internetbeveiliging van Kaspersky Lab om de hoeveelheid spam-e-mail die je ontvangt te beperken:

 • Maak meerdere e-mailadressen
  Het is verstandig om minimaal twee e-mailadressen te gebruiken:
  • Privé-e-mailadres
   Gebruik dit alleen voor persoonlijke correspondentie. Spammers stellen lijsten samen met mogelijke e-mailadressen door combinaties van voor de hand liggende namen, woorden en getallen te gebruiken. Je moet het de spammer zo moeilijk mogelijk maken om je adres te raden. Gebruik voor je privéadres niet gewoon je voor- en achternaam, en bescherm je adres door als volgt te werk te gaan:
   • Publiceer je privé-e-mailadres nooit op openbaar toegankelijke onlinebronnen.
   • Als je je privéadres elektronisch moet publiceren, probeer het dan te maskeren om te voorkomen dat het wordt gevonden door spammers. ‘Jan.Jansen@yahoo.com’ is bijvoorbeeld een adres dat spammers eenvoudig kunnen vinden. Gebruik in plaats hiervan ‘Jan-punt-Jansen-apenstaart-yahoo.com’.
   • Wanneer je je privéadres moet publiceren op een website, kun je dit beter doen in de vorm van een grafisch bestand dan een koppeling.
   • Als je privéadres is ontdekt door spammers, moet je het wijzigen. Hoewel dit misschien niet handig is, kun je voorkomen dat je spam ontvangt door je e-mailadres te wijzigen.
  • Openbaar e-mailadres
   Gebruik dit adres wanneer je je moet registreren bij openbare forums of in chatrooms, of wanneer je je wilt aanmelden voor mailinglijsten of andere internetservices. Met de volgende tips kun je ook de hoeveelheid spam beperken die je ontvangt op je openbare e-mailadres:
   • Behandel je openbare adres als een tijdelijk adres. De kans is groot dat spammers je openbare adres snel zullen vinden, vooral als het veel wordt gebruikt op internet.
   • Aarzel niet om je openbare e-mailadres vaak te wijzigen.

Gebruik eventueel meerdere openbare adressen. Op die manier is de kans groter dat je kunt achterhalen welke services je adres verkopen aan spammers.

 • Reageer nooit op spam
  De meeste spammers bevestigen de ontvangst en registreren reacties. Hoe vaker je reageert, hoe meer spam je zult ontvangen.
 • Denk na voordat je klikt op 'afmelden'
  Spammers verzenden nepberichten waarin je je kunt afmelden, om zo actieve e-mailadressen te verzamelen. Als je in een dergelijk bericht op 'afmelden' klikt, ontvang je alleen nog maar meer spam. Klik dus niet op koppelingen met de tekst 'afmelden' in e-mails die afkomstig zijn van onbekende bronnen.
 • Zorg ervoor dat je browser bijgewerkt is
  Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van je webbrowser gebruikt en dat alle nieuwste internetbeveiligingspatches zijn toegepast.

Gebruik anti-spamfilters
Open alleen e-mailaccounts bij een provider die gebruikmaakt van spamfilters. Kies een anti-virus- en internetbeveiligingsoplossing die is uitgerust met geavanceerde anti-spamfuncties.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot spam, phishing en beveiliging

Wat zijn spam en een phishingscam? - Definitie

Spam is de elektronische vorm van ongewenste post die je op je deurmat of in je postbus vindt. Spam is echter meer dan alleen maar vervelend. Het kan ook gevaarlijk zijn, vooral als het een onderdeel is van een phishing-poging.
Kaspersky Logo