content/nl-nl/images/repository/isc/2017-images/web-img-19.jpg

In de computerwereld is encryptie de conversie van een leesbaar formaat van gegevens naar een gecodeerd formaat, dat alleen na decryptie weer gelezen of verwerkt kan worden.

Encryptie is het basisbestanddeel van gegevensbeveiliging. Het is de eenvoudigste en belangrijkste manier om te voorkomen dat informatie van een computersysteem wordt gestolen en gelezen door iemand met malafide intenties.

Zowel particulieren als grote bedrijven gebruiken encryptie. Het wordt op het internet alom gebruikt om gebruikersinformatie op zijn weg tussen browsers en servers te beschermen.

Die informatie kan van alles bevatten, van betalingsgegevens tot persoonlijke informatie. Ongeacht hun omvang gebruiken bedrijven meestal encryptie om gevoelige gegevens op servers en in databases te beschermen.

De noodzaak van encryptie

Behalve dat encryptie uiteraard privégegevens tegen diefstal en misbruik beschermt, biedt het ook de mogelijkheid om te controleren of informatie authentiek is, dus of de informatie daadwerkelijk uit de geclaimde bron afkomstig is. Encryptie kan worden gebruikt om de herkomst van een bericht te verifiëren en te bevestigen dat het tijdens transmissie niet is gewijzigd.

De sleutel tot de informatie

Encryptie of codering is gebaseerd op het concept van encryptie-algoritmes en “sleutels”. Wanneer informatie wordt verstuurd, wordt het gecodeerd op basis van een algoritme. Daarna kan het alleen met de juiste sleutel worden gedecodeerd. Zo’n sleutel kan op het ontvangende systeem staan of met de gecodeerde gegevens worden meegestuurd.

Methoden

Er wordt een aantal methoden gebruikt om informatie te coderen en te decoderen. Deze methoden evolueren met de ontwikkeling van computersoftware en de veranderende aanpak om informatie te onderscheppen en te stelen. Enkele methoden zijn:

  • Symmetrische cryptografie: Deze methode, ook wel geheime-sleutelalgoritme genoemd, decodeert de informatie met een sleutel die aan het ontvangende systeem moet worden geleverd voordat de informatie kan worden gedecodeerd. Coderen en decoderen gebeurt met dezelfde sleutel, dus deze methode is het meest geschikt voor individuele gebruikers en gesloten systemen. In andere gevallen moet de sleutel naar de ontvanger worden gestuurd, wat het risico op onderschepping en misbruik door derden, waaronder hackers, vergroot. Het voordeel is dat deze methode veel sneller is dan de asymmetrische methode.
  • Asymmetrische cryptografie: Deze methode gebruikt twee verschillende sleutels – een openbare sleutel en een privésleutel – die mathematisch met elkaar zijn verbonden. De sleutels zijn in wezen gewoon grote getallen die aan elkaar zijn gekoppeld maar niet identiek zijn, vandaar de naam asymmetrisch. De openbare sleutel wordt met iedereen gedeeld, maar de privésleutel moet geheim blijven. Beide zijn nodig om een bericht te versleutelen. Een bericht wordt gedecodeerd met de privésleutel die is gekoppeld aan de openbare sleutel die mede voor de codering werd gebruikt.

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerde producten:

Wat is data-encryptie?

Encryptie is een methode waarbij gegevens zodanig worden versleuteld dat ze niet meer in de oorspronkelijke vorm beschikbaar zijn en niet kunnen worden gelezen. Encryptie is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van gegevens.
Kaspersky Logo