Encryptie is het versleutelen en ontsleutelen van gegevens. Wanneer encryptie van gegevens heeft plaatsgevonden, is er een algoritme toegepast om de gegevens te coderen, zodat deze niet meer hun oorspronkelijk vorm hebben en niet kunnen worden gelezen. De gegevens kunnen alleen naar hun oorspronkelijke vorm worden gedecodeerd door een specifieke decryptiesleutel toe te passen. Coderingstechnieken zijn een belangrijk onderdeel van gegevensbeveiliging. Hiermee wordt vertrouwelijke informatie beveiligd tegen bedreigingen zoals misbruik via malware en ongeoorloofde toegang door derden. Gegevensencryptie is een veelzijdige beveiligingsoplossing. Deze kan worden toegepast op informatie zoals een wachtwoord, of op grotere schaal op alle gegevens in een bestand of zelfs op alle gegevens in opslagmedia.

Bescherming van computergebruikers via encryptie

Je krijgt meestal te maken met gegevensencryptie wanneer je persoonlijke gegevens moet invoeren in een webformulier. Sites van financiële instellingen, overheden, scholen en winkels maken meestal gebruik van gegevensencryptie om je tegen diefstal en fraude te beschermen. Controleer altijd of webformulieren veilig zijn en of je gegevens worden gecodeerd. Controleer het volgende:

De URL van de webpagina begint met 'https'. Dit betekent dat je gegevens worden gecodeerd en worden overgedragen via een beveiligd protocol.

Een slotpictogram, meestal links- of rechtsonder in het browservenster. Wanneer je op het slotpictogram klikt, zie je de beveiligingsdetails voor de site.

Je verwacht dat vertrouwelijke gegevens die je invoert op de website van een externe partij worden gecodeerd en beveiligd. Zo ook moeten de gegevens op je thuiscomputer worden beschermd. Bestanden, wachtwoorden, e-mailberichten en back-ups van gegevens moeten worden gecodeerd, zodat deze zijn beveiligd tegen hackers en dieven. Er zijn veelzijdige beveiligingsoplossingen beschikbaar om vertrouwelijke gegevens te coderen en op te slaan.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot definities

Wij gebruiken cookies om je ervaring op onze websites te verbeteren. Je gaat hiermee akkoord wanneer je onze website gebruikt en hierop navigeert. Je vindt gedetailleerde informatie over het gebruik van cookies op deze website door op de knop voor meer informatie te klikken.

Accepteren en sluiten