Een firewall beschermt een lokale computer tegen virussen, wormen, trojans en hackingaanvallen met grof geweld. Een firewall kan bestaan uit software (een beveiligingsprogramma) of hardware (een fysieke router), maar beide hebben dezelfde functie: het scannen van binnenkomend netwerkverkeer om ervoor te zorgen dat dit geen gegevens bevat die op de blacklist staan. Firewalls scannen elk "gegevenspakket" (stukjes van een groter geheel, die vanwege hun formaat gemakkelijker kunnen worden verzonden) om ervoor te zorgen dat deze pakketten geen kwaadaardige gegevens bevatten.

Dit scannen kan op verschillende manieren plaatsvinden. Allereerst kan een firewall alle verzoeken om toegang controleren en de service van het verzoek analyseren om te kijken of de domeinnaam en het internetadres bekend zijn. Firewalls kunnen ook elk binnenkomend gegevenspakket grondig scannen op codereeksen die op de blacklist staan. Ten slotte kunnen firewalls pakketten vergelijken met andere pakketten die recent zijn verzonden en ontvangen. Als de overeenkomsten groot genoeg zijn, worden de pakketten doorgelaten..

Voordelen

Het ultieme doel van een firewall is het blokkeren van alles wat de computer van een gebruiker schade zou kunnen toebrengen. Firewalls, geleverd door een softwareleverancier of een leverancier van beveiligingsoplossingen, zijn noodzakelijk.

Windows-besturingssystemen bevatten een ingebouwde firewall en het gebruik hiervan wordt in de meeste gevallen aangeraden. Voor thuisnetwerken wordt echter een hardwareoplossing zoals een router aanbevolen. Leveranciers van beveiligingssoftware leveren vaak een firewalloplossing bij hun anti-virusprogramma's en deze firewalls zijn vaak geavanceerder dan de firewalloplossingen die deel uitmaken van standaardbesturingssystemen. Algemene functies van firewalls zijn het vastleggen en rapporteren van aanvallen (al dan niet geslaagd) en alarmering bij inbreuk op het systeem.

Nadelen

Potentiële nadelen zijn vertraging van het netwerkverkeer, met name wanneer alle pakketten worden geanalyseerd door een lokale computer van een gebruiker. Daarnaast blokkeren sommige firewalls per ongeluk legitieme sites, maar dit kan worden gecorrigeerd door uitzonderingen toe te voegen aan het configuratiescherm van de service om aan te geven welke sites of poorten moeten worden toegestaan.