Overslaan naar hoofdinhoud

Er is sprake van een back-up van een bestand als je een kopie van je kritische systeem en persoonlijke bestanden opslaat op een harde schijf of op een ander opslagapparaat zoals een externe schijf of een usb-stick. Het creëren van een back-up is een belangrijke stap in het onderhouden van je computer om je gegevens te beschermen in het geval van een systeemfout of corrupte bestanden.

Wie moet een back-up maken van bestanden?

Iedereen, zowel individuen als organisaties, lopen het risico belangrijke gegevens kwijt te raken als ze geen back-up maken van hun bestanden. Voor individuen kan het verliezen van persoonlijke financiën, belangrijke documenten en onvervangbare foto's tot veel stress en teleurstelling leiden.

Organisaties die geen reservekopie maken van hun bestanden — of van hun financiële gegevens in het bijzonder — riskeren hun bedrijf en kunnen het bedrijf zelfs verliezen.

Veel bedrijven vertrouwen op computers om al hun activiteiten te regelen: financiën, personeelszaken, loonlijsten, verkoop, marketing en meer. In sommige gevallen kunnen bedrijven die geen toegang hebben tot hun bestanden per ongeluk of om kwalijke redenen hun activiteiten niet uitvoeren.

In de lente van 2017 werden de activiteiten van de National Health Services (NHS) in het Verenigd Koninkrijk aangetast door malware die de toegang tot bestanden blokkeerde. In 2014 had Sony Pictures te maken met een gelijksoortige lockdown die een negatief effect had op hun bedrijf.

Wat zijn de grootste risico's voor bestanden?

De drie grootste risico's voor computerbestanden zijn:

  • Nalatigheid van de gebruiker of beheerder
  • Computerstoring of diefstal
  • Gehackte computer

Soms verwijderen gebruikers — en zelfs IT-beheerders — per ongeluk een bestand of directory. Dat gevoel van onbehagen dat je krijgt als je je realiseert dat je fout alleen kan worden goedgemaakt door de bestanden te herstellen.

De beste bescherming tegen dit soort fouten is back-upsoftware die incrementele kopieën maakt van geopende bestanden. Aan het eind van de werkdag kun je ook een automatische “spiegelversie” creëren van de storage op de computer als een extra verzekering dat je gegevens snel kunt herstellen als dit nodig is.

Als je ooit een computer hebt gehad die het plotseling niet meer deed, begrijp je de frustratie die hierbij hoort. Het creëren en opslaan van reservekopieën op fysieke, losse apparaten geeft je de gemoedsrust die je nodig hebt als je op machines vertrouwt voor belangrijke informatie. – Deze aanpak kan ook je leven redden als iemand je computer of apparaat steelt. Je kunt het apparaat namelijk vervangen en de bestanden van de externe storage naar het nieuwe apparaat overzetten.

Cybercriminelen worden steeds brutaler als het gaat om het infecteren van computers met een kwaadaardige soort software die ransomware wordt genoemd. Ransomware blokkeert de toegang tot bestanden en softwareapplicaties van eindgebruikers op hun computers. Hackers eisen dat individuen of organisaties losgeld betalen om weer toegang te krijgen tot hun bestanden.

De eerdergenoemde aanval op het NHS was, net als duizenden andere aanvallen over de hele wereld, een aanval met ransomware. Het incident dwong klinieken om te sluiten en te stoppen met operaties in het hele Verenigde Koninkrijk.

Om het nog erger te maken, komt het vaak voor dat de bedrijven die het losgeld betalen de controle nog steeds niet terugkrijgen over hun machines. De hackers moeten gebruikers een gecodeerde sleutel geven om de bestanden te ontgrendelen en dit doen ze niet altijd.

Sommige ransomware verwijdert zelfs alle gegevens van een computer nadat het losgeld is betaald. Computerback-ups die op andere locaties zijn opgeslagen waarborgen dat ransomware aanvallen het werk van organisaties en individuen niet voor lang onderbreken.

Hoe maak ik een back-up?

De meestgebruikte manier om back-ups te maken van computerbestanden is door software te gebruiken die met het besturingssysteem wordt geleverd op een persoonlijke computer. Apple iOS en Microsoft Windows leveren ingebouwde hulpmiddelen die back-up en herstel voor computers aanbieden.

Je kunt bestanden over verschillende lokale schijven verdelen of een back-up maken op externe opslagapparaten. De eerste methode beschermt je niet als de computer volledig crasht en je geen toegang hebt tot je interne schijven. Een back-up op een extern apparaat is de beste optie voor volledige bescherming.

Softwareproducten zoals Kaspersky Total Security geven je de hulpmiddelen en steun die je nodig hebt om versleutelde back-ups te maken. Daarnaast is de installatie en het bijwerken van een goed antivirusprogramma de eerste stap voor het beschermen van je apparaten tegen mogelijk dure aanvallen door malware en ransomware.

Tip:Kaspersky Internet Security beschermt je internettoegang tegen inbrekers. En overweeg regelmatig wachtwoorden bij te werken met minstens acht tekens van verschillende soorten (hoofdletters/kleine letters, cijfers, speciale tekens).

Back-updiensten zoals iDrive, SpiderOakONE en SOS Online Backup kopiëren bestanden naar de cloud met speciale software. Andere generieke cloudoplossingen zijn Dropbox, Google Drive en Apple Cloud.

Hoewel hackers in 2016 klantaccountinformatie van Dropbox hebben gestolen, heeft de dienst nu betere cybersecurity om belangrijke gebruikersgegevens te beschermen.

Als je technische problemen hebt met je computer of wordt aangevallen, is een bestandsback-up misschien wel het belangrijkste bestand dat je ooit hebt gemaakt. Je ziet het misschien niet als een eerste verdediging, maar het kan de stap zijn die je, in het ergste geval, gemoedsrust geeft of je bedrijf redt.

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerde producten:

Waarom je back-upbestanden nodig hebt

Het creëren van een back-up is een belangrijke stap in het onderhouden van je computer om je gegevens te beschermen in het geval van een systeemfout of beschadigde bestanden. Leer over de grootste risico's voor bestanden en hoe je een back-up kunt maken.
Kaspersky Logo