Overslaan naar hoofdinhoud

Schadelijke code is het type computercode of websitescript dat is ontworpen om systeemkwetsbaarheden te maken die leiden tot backdoors, beveiligingsincidenten, informatie- en gegevensdiefstal, en andere potentiële schade aan bestanden en computersystemen. Het is een type bedreiging dat mogelijk niet wordt geblokkeerd door alleen anti-virussoftware. Volgens Kaspersky Lab kan niet elke anti-virusbescherming alle infecties tegengaan die worden veroorzaakt door schadelijke code, dat iets anders is dan malware. Malware verwijst specifiek naar schadelijke software, maar schadelijke code bevat websitescripts die misbruik kunnen maken van kwetsbaarheden om malware te uploaden.

Het is een automatisch uitvoerbare toepassing die zichzelf kan activeren en verschillende vormen kan aannemen, waaronder Java-applets, ActiveX-besturingselementen, gepushte content, invoegtoepassingen, scripttalen of andere programmeertalen die zijn ontwikkeld om webpagina's en e-mail te verbeteren.

De code geeft een cybercrimineel onbevoegde toegang op afstand tot het aangevallen systeem – dit heet een backdoor in een applicatie – waardoor gevoelige bedrijfsgegevens worden blootgelegd. Door malware te activeren, kunnen cybercriminelen zelfs de gegevens van een computer verwijderen of spyware installeren. Deze bedreigingen kunnen ver gaan: het Amerikaanse Het Amerikaanse Government Accountability Office heeft zelfs gewaarschuwd voor de dreiging die schadelijke code voor de nationale veiligheid vormt.

Scripts, wormen en virussen kunnen schade toebrengen aan je computer door toegangspunten te vinden voor je waardevolle gegevens. Het bezoeken van een geïnfecteerde website of het klikken op een schadelijke e-maillink of -bijlage zijn belangrijke toegangsroutes waarlangs schadelijke code je systeem kan binnendringen. De beste verdediging is anti-virussoftware die is uitgerust met automatische updates, functies om malware te verwijderen, beveiliging voor browsen op het web en een detectiemogelijkheid voor alle typen infecties

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot definities

Wat is schadelijke code?

: Definitie van de term schadelijke code. Schadelijke code is computercode waarmee de beveiliging wordt geschonden om zo een computersysteem te beschadigen. Het is een type bedreiging…
Kaspersky Logo