Schadelijke code is computercode waarmee de beveiliging wordt geschonden om zo een computersysteem te beschadigen. Het is een type bedreiging dat mogelijk niet wordt geblokkeerd door alleen anti-virussoftware. Volgens Kaspersky Lab kan niet elke anti-virusbescherming alle infecties tegengaan die worden veroorzaakt door schadelijke code, dat iets anders is dan malware. Malware is zeker ook schadelijke code, maar met schadelijke code worden ook websitescripts bedoeld die vulnerabilities kunnen misbruiken om malware te uploaden.

Het is een automatisch uitgevoerde applicatie die verschillende vormen kan aannemen, waaronder Java-applets, ActiveX-besturingselementen, gepushte content, invoegtoepassingen, scripttalen of andere programmeertalen die zijn ontwikkeld om webpagina's en e-mail te verbeteren.

Met de code krijgt een cybercrimineel vanaf afstand ongeoorloofde toegang tot het aangevallen systeem (de achterdeur van de applicatie genoemd) en zodoende tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Door malware te activeren, kunnen cybercriminelen zelfs de gegevens van een computer verwijderen of spyware installeren. Deze bedreigingen kunnen ver gaan: het Amerikaanse Government Accountability Office heeft zelfs gewaarschuwd voor schadelijke code als bedreiging voor de nationale veiligheid.

Scripts, wormen en virussen kunnen je computer beschadigen door ingangen te vinden die naar je waardevolle gegevens leiden. Het bezoeken van een geïnfecteerde website of het klikken op een schadelijke e-maillink of -bijlage zijn belangrijke toegangsroutes waarlangs schadelijke code je systeem kan binnendringen. De beste verdediging is anti-virussoftware die is uitgerust met automatische updates, functies om malware te verwijderen, beveiliging voor surfen op het web en detectiemogelijkheid voor alle typen infecties.

Wij gebruiken cookies om je ervaring op onze websites te verbeteren. Je gaat hiermee akkoord wanneer je onze website gebruikt en hierop navigeert. Je vindt gedetailleerde informatie over het gebruik van cookies op deze website door op de knop voor meer informatie te klikken.

Accepteren en sluiten