Overslaan naar hoofdinhoud

In een recente enquête gaf 70% van de tabletgebruikers en 53% van de smartphonegebruikers aan openbare wifi-hotspots te gebruiken. Omdat gegevens die worden verzonden via openbare wifi-netwerken echter eenvoudiger kunnen worden onderschept, riskeren veel gebruikers van mobiele apparaten en laptops de veiligheid van hun persoonlijke gegevens, digitale identiteit en geld. Als hun apparaat of computer niet wordt beschermd door een effectief beveiligings- en anti-malwareproduct, zijn de risico's zelfs nog groter.

Tips voor veilig draadloos surfen: veilig gebruikmaken van openbare wifi-netwerken

Tegenwoordig kun je in cafés, hotels, winkelcentrums, luchthavens en op veel andere locaties gratis gebruikmaken van het openbare wifi-netwerk. Openbare wifi is handig om even je e-mail te checken, bij te kletsen met vrienden op sociale netwerken of op het web te surfen wanneer je onderweg bent. Cybercriminelen spioneren echter vaak op openbare wifi-netwerken en onderscheppen gegevens die via de verbinding worden overgedragen. Op deze manier krijgt de crimineel toegang tot bankgegevens, wachtwoorden en andere waardevolle gegevens.

Hier volgen enkele nuttige tips van beveiligingsexperts van Kaspersky Lab:

 • Let op
  Openbare wifi is inherent onveilig, dus wees voorzichtig.
 • Onthoud dat elk apparaat gevaar kan lopen
  Laptops, smartphones en tablets lopen allemaal risico's op een draadloos netwerk.
 • Beschouw alle WiFi-verbindingen als risicovol
  Neem niet automatisch aan dat de wifi-verbinding betrouwbaar is. Het kan een verbinding zijn die is opgezet door een cybercrimineel om waardevolle, persoonlijke gegevens te onderscheppen van nietsvermoedende gebruikers. Blijf altijd kritisch en maak geen verbinding met een draadloos toegangspunt dat je niet kent of niet herkent.
 • Probeer te controleren of een draadloze verbinding betrouwbaar is
  Sommige toegangspunten die zijn opgezet door kwaadwillende gebruikers hebben een naam die heel erg lijkt op de naam van het café, het hotel of de locatie waar gratis wifi wordt aangeboden. Kun je een medewerker aanspreken op de locatie die de openbare wifi-verbinding biedt? Vraag dan naar het legitieme wifi-toegangspunt, zoals de naam en het IP-adres van de verbinding.
 • Een VPN (Virtual Private Network) gebruiken
  Als je via een VPN verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk, gebruik je in wezen een 'privétunnel' waarmee je alle gegevens codeert die via het netwerk worden verzonden. Dit kan helpen voorkomen dat je gegevens worden onderschept door cybercriminelen die in het netwerk op de loer liggen.
 • Gebruik specifieke types websites niet
  Het is een goed idee om je niet aan te melden bij websites als de kans bestaat dat cybercriminelen je identiteit, wachtwoorden of persoonlijke gegevens vastleggen. Voorbeelden hiervan zijn sociale-netwerksites, services voor internetbankieren of websites waar je creditcardgegevens worden opgeslagen.
 • Gebruik eventueel je mobiele telefoon
  Als je toegang wilt krijgen tot websites waar gevoelige gegevens worden opgeslagen of moeten worden ingevoerd, zoals sociale netwerken, webwinkels en sites voor internetbankieren, kun je deze misschien beter bezoeken via het netwerk van je mobiele telefoon in plaats van via de openbare wifi-verbinding
 • Bescherm je apparaat tegen cyberaanvallen
  Zorg ervoor dat al je apparaten beschermd zijn met een geavanceerde anti-malware- en beveiligingsoplossing en werk deze zo vaak mogelijk bij.

Andere artikelen en links met betrekking tot computer- en apparaatbeveiliging

Beveiliging op openbare wifi-netwerken

Openbare wifi-netwerken brengen veel beveiligingsrisico's met zich mee. Met deze tips kun je veilig surfen via draadloze netwerken en je apparaten te beschermen tegen cyberaanvallen.
Kaspersky Logo