Skip to main

Veel cybersquatters registreren gewoon webdomeinen om deze naderhand te verkopen aan gerenommeerde bedrijven of merkeigenaren. Deze praktijk wordt vaak domeinparking genoemd.

Sommige cybersquatters hebben echter kwaadwillende bedoelingen. Door een webadres te registreren dat lijkt op het adres van een bekende onderneming of organisatie, kunnen cybercriminelen nietsvermoedende bezoekers naar de site lokken. Deze websites bevatten vaak malware.

Tips voor internetbeveiliging: websites van cybersquatters voorkomen

Hier volgen enkele nuttige tips van beveiligingsexperts van Kaspersky Lab om niet ten prooi te vallen aan cybercriminelen die zich richten op cybersquatting:

 • Typ de URL en controleer of deze helemaal klopt
  Wanneer je een specifieke website wilt bezoeken, is het veiliger om niet op een koppeling te klikken, maar de URL te typen in de adresbalk van de webbrowser. Nadat je de URL hebt getypt, moet je goed controleren of deze klopt voordat je op het toetsenbord op Enter drukt. Spelfouten kunnen ertoe leiden dat je naar de website van een cybersquatter wordt geleid. Deze website kan schadelijke software bevatten.
 • Open verdachte e-mails niet en klik niet op koppelingen in deze e-mails
  Als je verdachte e-mails ontvangt, met name berichten waarin wordt beweerd dat deze afkomstig zijn van of verband houden met sites voor sociale media, kun je deze beter niet openen. Weersta de verleiding om op koppelingen in dergelijke berichten te klikken. In plaats hiervan kun je het beste de site bezoeken waarvan het bericht afkomstig zou zijn, zodat je meldingen of berichten op de site rechtstreeks kunt openen.
 • Voorkom beveiligingslekken in je besturingssysteem en applicaties
  Werk je besturingssysteem en alle actieve applicaties op je computer regelmatig bij, inclusief browsers en plug-ins. Zo voorkom je beveiligingslekken die kunnen worden benut door malware als je een website van een cybersquatter bezoekt.
 • Installeer software voor internetbeveiliging en houd deze up-to-date
  Met een effectieve anti-virusoplossing, inclusief een firewall, kun je je computer beschermen door kwaadwillende subdomeinen te blokkeren. Met sommige beveiligingssoftware word je ook gewaarschuwd voor risico's als je op het punt staat een potentieel kwaadwillend domein te bezoeken. Werk je beveiligingssoftware regelmatig bij voor een optimale bescherming.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot malware en internetdreigingen

Cybersquatting

Cybersquatting betreft de registratie van webdomeinen die er betrouwbaar uitzien, maar waarvan de sites malware bevatten. Bescherm jezelf met deze beveiligingstips.
Kaspersky Logo