content/nl-nl/images/repository/isc/2017-images/web-img-17.jpg

In 2014 heeft de Consumer Federation of America een enquête uitgevoerd onder consumentenorganisaties. Hieruit kon duidelijk worden opgemaakt dat identiteitsdiefstal de snelst groeiende klacht is die deze organisaties hebben ontvangen. Ondanks de schaal van deze dreiging en de schade die identiteitsdieven kunnen aanbrengen, weten veel mensen niet wat ze moeten doen als ze slachtoffer worden van dit type misdaad. Volg deze stapsgewijze handleiding over wat je moet doen als je identiteit gestolen is.

1) Zoek de bron

Voordat je het probleem kunt verhelpen, is het belangrijk om te weten waar de aanval vandaan komt. Bij traditionele identiteitsdiefstal denk je misschien aan criminelen die door prullenbakken gaan om persoonlijke informatie te verzamelen zoals bonnetjes of creditcardrekeningen, maar tegenwoordig richten criminelen zich op populaire online diensten. Websites voor bankieren en shoppen en zelfs datingsites bevatten een schat aan informatie over consumenten.

Wanneer je merkt dat je slachtoffer bent geworden (bijv. als er nieuwe rekeningen zijn geopend op jouw naam, er aankopen zijn gedaan zonder je toestemming of je contactgegevens bij overheidsinstellingen zijn gewijzigd), moet je goed nadenken over je recente activiteiten online. Heb je gereageerd op e-mails die afkomstig leken van financiële instellingen die beweerden dat je rekening is bevroren of wordt gecontroleerd? Heb je bijlagen met videospelers of mediabestanden gedownload van afzenders die je niet kent? Zijn er e-commercesites die je regelmatig bezoekt en die onlangs zijn getroffen door een cyberaanval? Een van deze voorvallen zou een kwetsbaarheid kunnen veroorzaken waarvan hackers misbruik kunnen maken.

Om je blootstelling te beperken, moet je je alleen via een beveiligde verbinding aanmelden bij websites voor internetbankieren, je creditcardgegevens niet online opslaan en voorzichtig zijn met welke informatie je verstrekt aan dating- of vergelijkbare sites. Maak geen gebruik van gekoppelde accounts en vergelijkbare wachtwoorden, anders kunnen cybercriminelen door middel van daisy-chaining al je gegevens achterhalen. Een betrouwbare anti-virusoplossing is ook belangrijk, omdat de opsporing en verwijdering van schadelijke programma's eventuele dreigingen elimineert.

2) Pak de telefoon

Wanneer je diefstal ontdekt, is het belangrijk om een paar telefoontjes te plegen. Bel ten eerste de bedrijven waar de fraude zich heeft voorgedaan, zoals je creditcardmaatschappij of je bank. Vraag blokkering van je rekeningen en wijzig al je logingegevens en wachtwoorden. Neem vervolgens contact op met één van de grote drie Amerikaanse kredietbureaus:

Vraag een kredietrapport en laat voor een periode van 90 dagen een fraudewaarschuwing bij al je accounts plaatsen. Wanneer je contact met één van deze bureaus opneemt, moet dit verplicht de andere twee bureaus op de hoogte stellen. Rapporteer vervolgens de identiteitsdiefstal aan de Federal Trade Commission (FTC) en laat een rapport opstellen door de politie.

3) Denk niet alleen op korte termijn

Particuliere bedrijven en overheidsinstellingen handelen in geval van identiteitsdiefstal doorgaans snel bij het blokkeren van rekeningen en de uitgifte van nieuwe identificatiebewijzen. Maar als de aanvankelijke storm is geluwd, kun je ook nog op de lange termijn de nadelige gevolgen van identiteitsdiefstal ondervinden. Zo kunnen je persoonlijke gegevens bijvoorbeeld worden gebruikt om frauduleuze belastingaangiftes te doen in het volgende kalenderjaar of zelfs een paar jaar later. Cybercriminelen kunnen je burgerservicenummer misbruiken om in andere regio's of landen te werken of krediet aan te vragen dat ze nooit zullen terugbetalen. Daardoor kun je in de toekomst mogelijk tegen krediet- of financieringsproblemen aanlopen.

Zorg dat je over een financiële administratie beschikt die verder dan 90 dagen teruggaat en trek meteen aan de bel als er iets frauduleus lijkt te gebeuren. In bepaalde ernstige situaties kun je ook een nieuw burgerservicenummer aanvragen. Zorg dat je van zo weinig mogelijk kredietservices gebruikmaakt om de langetermijneffecten van identiteitsdiefstal te minimaliseren. Als je maar één of twee passen met een lage limiet hebt, zul je afwijkende activiteiten snel opmerken.

4) Bescherm je toekomst

Als criminelen je identiteit hebben gestolen en deze hebben gebruikt om frauduleuze rekeningen te openen of grote aankopen te doen, kun je op juridische problemen stuiten. Vaak melden gedupeerde bedrijven hun schade bij incassobureaus die vervolgens bij jou aankloppen voor het geld dat nog verschuldigd is voor 'jouw' aankopen. In juli 2015 had 31 procent van de ingediende klachten bij het Consumer Financial Protection Bureau betrekking op schuldeisers. Veel van deze schuldeisers hanteren vrij agressieve methodes. Het FTC adviseert een brief te schrijven waarin je de situatie uitlegt en daar relevante correspondentie, gegevens en politie- en financiële rapporten aan toe te voegen.

Als je niet snel genoeg reageert na de ontdekking van fraude, proberen sommige creditcardbedrijven en verkopers je mogelijk verantwoordelijk te houden voor eventuele kosten die in jouw naam zijn gemaakt. Daarom is het een goed idee om contact op te nemen met creditcardbedrijven, banken en andere instanties zodra je merkt dat er sprake is van diefstal. Hierbij is het ook belangrijk om alle relevante telefoontjes, correspondentie en verzoeken om informatie vast te leggen.

Je moet weten hoe en wanneer je moet reageren, maar het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen: zorg ervoor dat je er veilige internetgewoontes op na houdt, gebruik robuuste anti-virus- en internetbeveiligingsoplossingen en sterke wachtwoorden, en maak niet overmatig gebruik van allerlei verschillende kredietservices. Dat klinkt misschien overweldigend, maar het loont de moeite om te weten wat je moet doen als je identiteit gestolen is. De tips hierboven kunnen de schade beperken en je helpen om je leven weer op de rit te krijgen.

Andere artikelen en links met betrekking tot online scams

Wat te doen als je identiteit is gestolen: een stapsgewijze handleiding

In 2014 heeft de Consumer Federation of America een enquête uitgevoerd onder consumentenorganisaties. Hieruit kon duidelijk worden opgemaakt dat identiteitsdiefstal de snelst groeiende klacht is die deze organisaties hebben ontvangen. Volg deze stapsgewijze handleiding over wat je moet doen als je identiteit gestolen is.
Kaspersky Logo