Overslaan naar hoofdinhoud

Waarom het hebben van een sterk wachtwoord belangrijk is

Een sterk wachtwoord is de belangrijkste barrière die ervoor zorgt dat de meeste van je online accounts niet worden gehackt. Zonder up-to-date-best practise kan het zijn dat je wachtwoorden gebruikt die cyberfraudeurs gemakkelijk binnen enkele uren kunnen raden. Jezelf blootstellen aan identiteitsdiefstal en afpersing is een risico dat je niet moet nemen. Je moet wachtwoorden aanmaken die opgewassen zijn tegen de moderne methoden van wachtwoorddiefstal.

Zwakke punten in je accountgegevens zijn een uitkomst voor cybercriminelen. Maar hun succes is jouw nachtmerrie, dus je zult stappen moeten ondernemen om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van wachtwoordhacks.

Gevaren omtrent wachtwoordbeveiliging

Buitgemaakte wachtwoorden geven cybercriminelen toegang tot je meest persoonlijke accounts. Dus natuurlijk wil je een wachtwoord dat hackers waarschijnlijk niet zullen ontdekken.

De gemiddelde gebruiker zal wachtwoorden aanmaken om menselijke hackers voor de gek te houden. Vroeger was dit een slimme manier om gegevensdiefstal tegen te gaan. Een crimineel zou alle vindbare informatie gebruiken, evenals de gemeenschappelijke patronen in wachtwoorden om die van jou te raden. Je kon gewoon de tekens in je wachtwoorden omwisselen en met een slimme "Tr1Ck" veilig zijn. Maar hackers hebben niet stilgezeten.

Cybercriminelen gebruiken tegenwoordig geavanceerde technologie om je wachtwoorden te bemachtigen. Het is belangrijk om hierbij stil te staan, omdat veel mensen proberen om wachtwoorden zo te maken dat ze moeilijk te raden zijn, maar niet denken aan efficiënte algoritmen. De software is ontworpen om rekening te houden met het gedrag van de gebruiker als het je wachtwoorden probeert te raden.

Hier zijn enkele methoden die hackers gebruiken om in je account te komen:

Bij op woordenboeken gebaseerde hacks wordt een geautomatiseerd programma gebruikt om woorden uit het woordenboek op veelgebruikte manieren te combineren. Gebruikers bedenken wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn, dus proberen deze hacks voor de hand liggende patronen na te bootsen.

Sociale media en publiekelijk gedeelde persoonlijke informatie wordt gebruikt om je persoonlijk te benaderen. Gebruikers nemen vaak namen, verjaardagen en zelfs favoriete sportteamnamen op in hun wachtwoorden. Veel van deze informatie kan worden onthuld door een tijdje door je sociale media te scrollen.

Bij brute force-aanvallen wordt een geautomatiseerd programma gebruikt om elke mogelijke combinatie van karakters na te maken totdat je wachtwoord wordt gevonden. In tegenstelling tot woordenboekhacks, kan brute force niet goed omgaan met lange wachtwoorden. Korte wachtwoorden kunnen echter in sommige gevallen binnen enkele uren worden ontdekt.

Phishing houdt in dat een oplichter je onder druk zet om geld of waardevolle informatie te geven. Ze doen alsof ze betrouwbaar zijn, meestal als een vertrouwde organisatie of iemand die je misschien kent. Phishing-oplichters kunnen je bellen, sms'en, e-mailen of berichten sturen via sociale media. Maar ze kunnen ook gebruik maken van frauduleuze apps, websites en sociale mediaprofielen. Als je denkt dat je bescherming nodig hebt tegen phishing-aanvallen raden we je aan om Kaspersky Internet Security te gebruiken.

Bestaande data-inbreuken hebben al veel wachtwoorden en andere gevoelige gegevens blootgelegd. Bedrijven worden steeds vaker gehackt, en hackers nemen alle gegevens mee om ze online te gebruiken met het oog op winst. Dit kan vooral een bedreiging vormen als je oude wachtwoorden hebt hergebruikt, omdat verouderde accounts vaak gehackt zijn.

waarom je een sterk wachtwoord nodig hebt voor je internetapparaten

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Om jezelf te beschermen tegen de nieuwste hackmethoden, heb je krachtige wachtwoorden nodig. Dus, als je je afvraagt: "Hoe sterk is mijn wachtwoord?" heb je hier wat tips om je te helpen een sterk wachtwoord te maken:

  1. Moet het lang zijn? Zorg dat je wachtwoord minimaal 10-12 karakters bevat, maar maak het langer als dat mogelijk is.
  2. Moet het moeilijk te raden zijn? Je moet sequenties ("12345" "qwerty") vermijden omdat deze in enkele seconden met brute force kunnen worden gehackt. Vermijd om dezelfde reden ook gewone woorden ("wachtwoord1").
  3. Zitten er gevarieerde karaktertypes in mijn wachtwoord? Kleine letters, hoofdletters, symbolen en cijfers moeten allemaal in je wachtwoord voorkomen. Variatie kan de onvoorspelbaarheid van je wachtwoord vergroten.
  4. Moet ikmakkelijk te raden karaktervervangers vermijden? Je kunt bijvoorbeeld het getal nul "0" gebruiken in plaats van de letter "O". Hackers coderen dit tegenwoordig in hun software, dus probeer dit te vermijden.
  5. Moet ik ongebruikelijke woordcombinaties gebruiken? Wachtwoordzinnen zijn mogelijk veiliger als je onverwachte woorden gebruikt. Zelfs als je gewone woorden gebruikt, kun je ze in een vreemde volgorde rangschikken en ervoor zorgen dat ze geen verband houden met elkaar. Beide methoden kunnen woordenboek-hacken tegengaan.
  6. Kan ik het onthouden? Gebruik iets dat voor jou zinvol is, maar dat moeilijk te raden is voor computers. Zelfs willekeurige wachtwoorden kunnen worden onthouden door ons geheugen en zijn semi-leesbaar. Maar wachtwoorden waardoor je niet meer op je eigen account kunt, zijn natuurlijk niet handig.
  7. Heb ik het al eens eerder gebruikt? Hergebruik van wachtwoorden brengt meerdere accounts in gevaar. Maak elke keer een uniek wachtwoord aan.
  8. Moet ik een regel gebruiken die moeilijk te raden is voor computers? Een voorbeeld hiervan is een wachtwoordzin van drie 4-letterige woorden, waarbij je de eerste twee letters van elk woord vervangt door cijfers en symbolen. Dit kan er zo uitzien: “?4ee#2ge?6ng” in plaats van “treecagesing”

Voorbeelden van veilige wachtwoorden

Over het algemeen zijn er twee belangrijke manieren om betrouwbare wachtwoorden te maken:

Wachtwoordzinnen zijn gebaseerd op een combinatie van meerdere bestaande woorden. In het verleden werden ongebruikelijke woorden met karakterwisselingen en willekeurige karakters gebruikt, zoals "Tr1Ck" voor "trick" of "84sk37b4LL" voor "basketball" Algoritmehacks kennen deze methode tegenwoordig, dus betere wachtwoordzinnen zijn meestal een mix van gewone ongerelateerde woorden in een vreemde volgorde. Soms kan een zin geknipt en verwisseld worden, met een patroon dat alleen de gebruiker kent.

Een mogelijk voorbeeld van een wachtwoordzin is, "coW!burN#movE?pianOh" (met de woorden cow, burn, move en piano).

Wachtwoordzinnen werken omdat ze:

  • Makkelijk te onthouden zijn.
  • Woordenboek- en brute force-hacks misleiden.

Willekeurige tekenreeksen zijn puur willekeurig, waarbij gebruik wordt gemaakt van een mix van alle soorten karakters. Deze wachtwoorden bevatten hoofdletters, kleine letters, symbolen en getallen in een willekeurige volgorde. Aangezien er geen methode is om de karakters te rangschikken, is het raden ongelooflijk moeilijk. Zelfs met hacksoftware kan het miljoenen jaren duren om deze wachtwoorden te achterhalen.

Een voorbeeld van een willekeurige tekenreeks is "f2a_+Vm3cV*j" (die kan worden onthouden met behulp van het geheugensteuntje: fruit 2 appel _ + VISA muziek 3 koffie VISA * jack).

Willekeurige tekenreeksen werken omdat ze:

  • Bijna onmogelijk te raden zijn.
  • Heel moeilijk te hacken zijn.
  • Kunnen worden onthouden door het geheugen en geheugensteuntjes.

Voorbeelden van sterke wachtwoorden

Bij het aanmaken van je wachtwoord kunnen voorbeelden helpen.

Hier zijn enkele tips voor het maken van een sterk wachtwoord:

Voorbeeld 1: IwiCcR!fOdIiNkE?

Waarom is dit een sterk wachtwoord:

  • Het begint met een wachtwoordzin, “I want icecream! for diner in Kentucky?”
  • Je gebruikt hier een regel om de eerste 2 letters van elk woord te behouden en elke tweede letter een hoofdletter te geven.
  • Lang met 14 karakters.
  • Je gebruikt speciale tekens: "!" en "?"
  • Inclusief hoofdletters en kleine letters.

Hoe maak je het beter:

  • Voeg tekens toe om het wachtwoord langer te maken.
  • Voeg nummers toe.
  • Voorbeeld: IwiCcR!7fOdIiNkE?6

Voorbeeld 2: !HMnrsQ4VaGnJ-kK

Waarom is dit een sterk wachtwoord:

  • Willekeurig gegenereerd met behulp van een wachtwoordgenerator.
  • Lang met 16 karakters.
  • Je gebruikt speciale tekens: “!” en “-“
  • Je gebruikt hoofdletters en kleine letters.

Hoe maak je het beter:

  • Gebruik een geheugensteuntje om het wachtwoord te onthouden.
  • Voorbeeld:“! HULU MUSIC nut rope skype QUEEN 4 VISA apple GOLF nut JACK - korean KOREAN”

Voorbeeld 3: rageducksimplemoon

Waarom is dit een sterk wachtwoord:

  • Gebaseerd op een wachtwoordzin, met behulp van meerdere veelgebruikte, ongerelateerde woorden.
  • Lang met 18 karakters.

Hoe maak je het beter:

  • Gebruik gevarieerde tekens: hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers.
  • Vervang enkele karakters door andere types.
  • Voorbeeld: !Age#Uck?Imple3Oon (Gebruikmakend van deze regel: tweede letter van elk woord is een hoofdletter en vervang elke eerste letter door een teken).
hoe sterke wachtwoorden je laptop beschermen tegen hackers

Hoe gebruik je wachtwoorden en hoe onthoud je ze?

Met zoveel unieke wachtwoorden om te onthouden, moet je goed nadenken over hoe je ze opslaat.

Om veilig te blijven, moet je het volgende vooral niet doen:

  • Je wachtwoorden opschrijven op papier.
  • Wachtwoorden in de notitie-app van je telefoon bewaren.
  • Ze opslaan in de autofill-wachtwoordbeveiliging van je browser.

Je kunt beter de volgende methoden gebruiken:

Activeer tweestaps-authenticatie (2FA) op je meest belangrijkste accounts. Dit is een extra veiligheidscontrole na een succesvolle wachtwoordinvoer. Het maakt gebruik van methoden waar alleen jij toegang tot hebt, zoals: e-mail, tekst, biometrie (bijv.: vingerafdruk, gezichtsherkenning), of een USB-beveiligingssleutel. 2FA houdt boeven en nieuwsgierige blikken buiten je account, zelfs als je wachtwoord is gestolen.

Werk je belangrijkste wachtwoorden regelmatig bij. Wanneer je besluit om ze bij te werken, zorg er dan voor dat je ze ook echt verandert. Het is gevaarlijk om je wachtwoord hetzelfde te houden en slechts enkele karakters te wijzigen. Je moet je wachtwoorden met regelmatige tussenpozen veranderen, bijvoorbeeld elke maand. Zelfs als je niet elk wachtwoord bijwerkt, zorg er dan op zijn minst voor dat je ze wijzigt voor de volgende accounts:

  • Online bankieren
  • Betalingsapp
  • Hoofdwachtwoord wachtwoordmanager
  • Sociale media
  • E-mail
  • Telefoonprovider

Vergeet nooit dat een gemakkelijk te onthouden wachtwoord waarschijnlijk ook makkelijk is voor hackers. Complexe wachtwoorden zijn de beste manier om jezelf te beschermen.

Gebruik een wachtwoordmanager zoals Kaspersky Password Manager. De belangrijkste voordelen van het gebruik van een wachtwoordmanager zijn onder andere dat deze gecodeerd is en dat deze overal waar je internet hebt, toegankelijk is. Sommige producten hebben een wachtwoordgenerator en een ingebouwde wachtwoordcontrole.

Gerelateerde artikelen:

Tips voor het genereren van sterke en unieke wachtwoorden

Hoe sterk zijn je wachtwoorden? Misschien zijn ze niet zo sterk als je denkt! Ontdek hoe je een sterk wachtwoord kunt maken en lees onze beste beveiligingstips voor het beveiligen van wachtwoorden.
Kaspersky Logo