Overslaan naar hoofdinhoud

De afgelopen jaren is de populariteit van cryptovaluta toegenomen, zijn woorden als 'Bitcoin', 'Ethereum' en 'Dogecoin' onderdeel geworden van alledaagse gesprekken en wordt er regelmatig naar crypto verwezen in de popcultuur. Maar de populariteit van cryptovaluta heeft ook een drastische stijging van cryptobeurs-hacks met zich meegebracht.

Wat is cryptovaluta?

Cryptovaluta, dat gebaseerd is op blokketentechnologie, is een gedecentraliseerde en ongereguleerde digitale valuta. In tegenstelling tot bij officiële, gereguleerde valuta die door de overheid in omloop wordt gebracht, heeft iedere burger de mogelijkheid om crypto te maken, uit te geven en erin te handelen. Om deze reden bestaan er veel verschillende ‘cryptovaluta’. Enkele van de meest bekende cryptovaluta zijn Bitcoin, Ethereum, Tether, Cardano en Dogecoin.

In theorie is het mogelijk om crypto te gebruiken als normale valuta. Dit type gebruik is echter nog steeds in ontwikkeling en slechts een aantal grote bedrijven accepteren momenteel cryptobetalingen.

De gedecentraliseerde aard van crypto maakt het systeem echter kwetsbaar voor een reeks problemen. De opkomst van het handelen in crypto heeft ervoor gezorgd dat handelaars cryptovaluta met dezelfde speculatie behandelen als investeerders aandelen behandelen, met het idee dat de waarde zal stijgen (of dalen). Erger nog, kwaadwillende personen kunnen misbruik maken van deze decentralisatie om cryptobeurs-hacks of hacks van de handel in crypto in gang te zetten.

Typen cryptovaluta-hacks

In 2022 werd er een totaal bedrag van $ 3,8 miljard gestolen via cryptovaluta-hacks binnen verschillende beurzen, in vergelijking met $ 3,3 miljard in 2021. Dit gebeurde ondanks de afname van het gebruik van veel cryptovaluta gedurende het jaar, dat vooral te wijten was aan het verminderde zelfvertrouwen van investeerders en de aanvallen.

Er zijn verschillende typen cryptovaluta-hacks en door de verschillen te leren, kunnen eigenaren en handelaren hun geld beschermen. Dit zijn de drie meest voorkomende cryptocriminaliteiten waar je over moet weten.

Bridge-aanvallen

Zoals de naam al zegt is een bridge-aanval een type hack gericht op het handelen in crypto waarbij cybercriminelen zich richten op de valuta als deze tussen verschillende blokketens wordt overgedragen. Omdat elke cryptomunt zijn eigen blokketen heeft, vereist het verplaatsen van deze munten van de ene blokketen naar de andere, bijvoorbeeld van Ethereum naar Dogecoin, een transferprotocol genaamd 'cross-chain bridges.' Hoewel deze essentieel zijn voor het behouden van het cryptolandschap, zijn ze een gemakkelijk doelwit voor hackers. Zij kunnen bijvoorbeeld bugs plaatsen in de bridge-code of cryptografische sleutels gebruiken.

Wallet-hacks

Crypto-eigenaren gebruiken wallets om hun cryptovaluta op te slaan, te beheren en over te dragen. Er zijn verschillende typen wallets, namelijk hot en cold. Aangezien hot wallets altijd verbonden zijn met het internet, zijn ze kwetsbaar voor cryptobeurs-hacks. Het is mogelijk voor cybercriminelen om misbruik te maken van kwetsbaarheden in het netwerk om zo in te kunnen breken in een cryptowallet en de valuta te stelen die er in is opgeborgen.

Beurs-hacks

Sommige crypto-eigenaren kiezen ervoor om hun cryptovaluta te beheren met muntbeurzen, wat in feite online platforms zijn waarop gebruikers hun munten kunnen verhandelen of opslaan. Aangezien beurzen gewoonlijk enorme voorraden cryptovaluta bevatten, zijn ze een belangrijk doelwit voor cryptobeurs-hacks. Hackers gebruiken verschillende soorten aanvallen, zoals phishing en social engineering, om munten te stelen die zijn opgeslagen in hot wallets van beurzen.

Hoe cryptovaluta-hacks werken

Hackers gebruiken meerdere middelen om cryptovaluta-hacks in gang te zetten. Door te leren hoe deze hacks werken kunnen eigenaren en handelaren hun geld beschermen. Hier volgt de top drie van hacks waar je over moet leren.

  • Phishing: Dit is een van de meest voorkomende typen digitale aanvallen, waarbij kwaadwillende actoren e-mails sturen die crypto-eigenaren overhalen om gevoelige informatie te delen of malware te downloaden. Dit zou de hacker toegang kunnen geven tot iemands crypto-wallet en hem in staat stellen om de munten te stelen.
  • Schadelijke code: Aangezien cryptovaluta en de ondersteunende software allemaal uit code bestaat, kan dit kwetsbaarheden bevatten waar hackers misbruik van kunnen maken. Hackers kunnen de code op elk zwak punt van de cryptoinfrastructuur manipuleren om bijvoorbeeld cryptobeurs-hacks en bridge-aanvallen in gang te zetten.
  • Sleuteldiefstal: Crypto-wallets en cryptobeurzen vereisen dat eigenaren sleutels gebruiken om toegang te krijgen tot hun munten. Als cybercriminelen deze sleutels stelen, kunnen ze gemakkelijk cryptovaluta-hacks uitvoeren.

8 cryptobeurs-hacks waar je over moet weten

Nu cryptovaluta in populariteit is toegenomen, is het aantal cryptobeurs-hacks net zo hard gestegen. De grootste aanvallen, zoals de hack van FTX, hadden als gevolg dat miljoenenbedragen werden gestolen, de getroffen beurzen werden stilgelegd en in sommige gevallen er zelfs juridische vertakkingen voor de beurseigenaren aan te pas kwamen. Voor sommige handelplatforms en wallets, zoals Stormgain, vormen hacks nog geen groot probleem. Maar dat is misschien een kwestie van tijd. Hier volgen de meest beruchte cryptovaluta-hacks waar je over moet weten.

1. Ronin Network

In maart 2022 gebeurde de grootste cryptovaluta-hack tot nu toe, waarbij een groep cybercriminelen, waarschijnlijk een Noord-Koreaanse groep hackers, inbraken in de game-gerichte Ronin Network-beurs en $615 miljoen stalen van de stablecoin-cryptovaluta Ethereum en USDC. De hackers konden de cybercriminaliteit uitvoeren door privésleutels te gebruiken die ze hadden gestolen van eigenaren, waarmee ze munten konden opnemen. Dit is een schoolvoorbeeld van hacking door middel van sleuteldiefstal.

2. Poly Network

Bij een andere cryptobeurs-hack uit augustus 2021 werd misbruik gemaakt van een kwetsbaarheid in de software van Poly Network en werd $611 miljoen aan cryptomunten gestolen. Het werd echter duidelijk dat de hacker de aanval alleen had uitgevoerd om te kijken of het mogelijk was. Hij gaf uiteindelijk al het gestolen geld terug.

3. FTX

De FTX-hack die in november 2022 werd uitgevoerd, is misschien wel een van de meest beruchte hacks. Toentertijd was FTX een van de bekendste namen in de cryptoindustrie, maar op de dag dat ze hun faillissement hadden aangekondigd, werd de FTX-beurs gehackt. Meer dan $600 miljoen werd er uit hun wallets gestolen. Dit was de eerste van de twee hacks van de FTX-beurs. In januari 2023 werd er bij een FTX-hack voor $15 miljoen aan munten gestolen.

4. Binance

In oktober 2022 richtten cybercriminelen zich op de Binance-beurs, waarbij $570 miljoen werd gestolen. Dit maakt het tot misschien wel de meest opvallende hack van de handel in crypto. Om de aanval uit te kunnen voeren, maakten hackers misbruik van de cross-chain bridge van de BSC Token Hub om zo extra Binance-munten te kunnen maken en alle beschikbare munten te kunnen stelen.

5. Coincheck

Een van de eerste cryptobeurs-hacks was de Coincheck-aanval in januari 2018 in Tokio. De aanvallers maakten misbruik van een kwetsbaarheid in de hot wallet van de beurs en konden zo $534 miljoen aan NEM-munten stelen. Coincheck is toonaangevend voor andere bedrijven die slachtoffer zijn geworden van cryptobeurs-hacks, aangezien ze hun kapitaal gebruiken om klanten terug te betalen wiens geld werd gestolen tijdens de aanval.

6. Mt. Gox

Een deel van de reden waarom Mt. Gox niet meer bestaat, is omdat deze beurs slachtoffer is geworden van twee grootschalige aanvallen. De eerste aanval gebeurde in 2011, toen Mt. Gox verantwoordelijk was voor bijna 70% van alle cryptotransacties. Aanvallers stalen toen voor $ 400.000 aan munten. Toen de beurs echter werd gehackt in 2014, stalen hackers maar liefst $437 miljoen uit de hot wallets van het platform. Mt. Gox was op dat moment verantwoordelijk voor slechts 7% van alle beschikbare bitcoins. Mt. Gox ging failliet door de gevolgen van de aanval.

7. Bitmart

Er werd meer dan $196 miljoen gestolen toen hackers de Bitmart-beurs aanvielen in december van 2021. De hackers voerden de cryptovaluta-hack uit door gestolen beheerderssleutels te gebruiken waarmee ze toegang kregen tot de munten op de beurs. Deze konden ze vervolgens wegsluizen via Ethereum en Binance.

8. Nomad Bridge

Door de hack van Nomad Bridge verloren gebruikers $ 190 miljoen. Een hacker maakte misbruik van een functie van het platform die gebruikers in staat stelde om munten te verplaatsen tussen verschillende blokketens. Dit is een schoolvoorbeeld van een bridge-aanval. Slechts $36 miljoen van het gestolen bedrag werd uiteindelijk teruggevonden.

Hoe voorkom je een cryptobeurs-hack?

Het is cruciaal om voorzorgsmaatregelen te nemen om je bitcoins te beschermen. Dit geldt voor iedereen die eigenaar is van crypto of erin handelt. Hoewel er vele maatregelen zijn die kunnen worden ingezet, zijn de volgende tips een aantal van de meest aanbevolen manieren om je crypto te beschermen:

  • Neem een cold wallet. Deze wallets slaan je Bitcoins offline op (op hardware), waardoor het moeilijker is voor hackers om je munten te stelen.
  • Gebruik een VPN, oftewel een virtueel privé-netwerk. Een VPN zoals de Kaspersky VPN Secure Connection versleutelt al het online verkeer, waardoor er een extra laag beveiliging wordt gecreëerd tegen aanvallers.
  • Ga in de verdediging. Bescherm je apparaten met antivirussoftware of firewalls en zorg ervoor dat alle software altijd up to date is.
  • Gebruik basis-wachtwoordbeveiliging. Houd je wachtwoorden en crypto-wallets veilig door regelmatig wachtwoorden up te daten, sterke wachtwoorden te maken of wachtwoordmanagers te gebruiken.
  • Probeer meervoudige authenticatie. Als er meerdere lagen verificatie nodig zijn om toegang te kunnen krijgen tot crypto-wallets, helpt dit gebruikers om hun bitcoins te beschermen tegen mogelijke cryptovaluta-hacks.
  • Wees op je hoede voor phishing-scams. Ben bedacht op mogelijk verdachte e-mails, oproepen of sms-berichten die erop gericht kunnen zijn om gegevens te stelen of malware te installeren. De gestolen gegevens kunnen dan worden gebruikt om cryptobeurs-hacks uit te voeren. Klik nooit op verdachte koppelingen en voer nooit gegevens in op onbeveiligde of mogelijk frauduleuze websites.
  • Beveilig je 'seed words'. Seed words worden gebruikt om toegang te krijgen tot de gegevens van cryptovaluta die zijn opgeslagen op beurzen of in wallets. Als je deze kwijt bent, kan dat betekenen dat je permanent de toegang verliest tot je bitcoins. Als een hacker echter deze seed words in handen krijgt, kan hij de bitcoins stelen die bij het account horen.

Blijf op de hoogte van cryptovaluta-hacks

De FTX-hack en het juridische drama en mediacircus dat ermee gepaard ging, net als de vele andere opvallende cryptovaluta-hacks, hebben aangetoond dat het zeer belangrijk is voor crypto-eigenaren en -handelaren om bewust te zijn van mogelijke aanvallen. Het beschermen van deze activa vergt basis-veiligheidsmaatregelen voor het internet, zoals antivirussoftware, VPN's en veilige wachtwoorden. Eén belangrijke veiligheidstip is echter om een cold wallet te gebruiken, die moeilijker is voor hackers om te kraken.

Koop Kaspersky Premium + 1 JAAR GRATIS Kaspersky Safe Kids. Kaspersky Premium ontving vijf AV-TEST-awards voor beste bescherming, beste prestaties, snelste VPN, goedgekeurd ouderlijk toezicht voor Windows en beste beoordeling voor ouderlijk toezicht voor Android.

Gerelateerde artikels en links:

Wat zijn cryptovaluta?

Veelvoorkomende cryptovalutascams

Wat is cryptojacking?

Gerelateerde producten en diensten:

Kaspersky VPN Secure Connection

Kaspersky Password Manager

Kaspersky Premium

Kaspersky Small Office Security

De grootste cryptobeurs-hacks: Hoe zorg je ervoor dat je crypto beschermd is tegen hacks?

Ontdek hoe de grootste cryptovaluta-hacks werden uitgevoerd en hoe je deze digitale activa beschermt tegen aanvallen.
Kaspersky Logo