Skip to main
content/nl-nl/images/repository/isc/2017-images/hardware-and-software-safety-img-22.jpg

Met wachtwoordbeheer verbeter je de effectiviteit van je websitewachtwoorden door deze te onthouden en te coderen. Het is een noodzakelijk hulpmiddel geworden voor alle computergebruikers, overal. Tussen cybercriminelen en jouw meest gevoelige gegevens staan alleen wachtwoorden. Wachtwoorden worden echter niet door iedereen op de juiste manier gebruikt.

Er worden vaak zwakke wachtwoorden gebruikt

In een recent rapport wijst het Amerikaanse Computer Emergency Readiness Team (CERT) erop dat sterkere wachtwoorden een belangrijke bescherming vormen tegen steeds geavanceerdere hackers. Zwakke wachtwoorden zijn volgens het rapport de grootste fout die gebruikers maken. Volgens het rapport is een zwak wachtwoord als het dichtdoen van de voordeur zonder deze op slot te doen. Hierdoor neemt de kans toe dat je financiële en persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen. CERT wijst erop dat wachtwoordbeheer een van de meest effectieve manieren is om zelfs de meest complexe wachtwoorden bij te houden.

Lange en onvoorspelbare wachtwoorden met cijfers en symbolen bieden de beste beveiliging. Het is echter vrijwel onmogelijk om ze allemaal te onthouden, zodat een wachtwoordbeheerder goed van pas komt. Met wachtwoordbeheersoftware is het ook mogelijk effectieve wachtwoorden te maken die uniek zijn en niet kunnen worden gehackt. Je hoeft uiteindelijk alleen het wachtwoord voor de software zelf te onthouden.

Algemene functies van wachtwoordbeheersoftware

Verschillende beheerprogramma's bieden diverse functies om aan je beveiligingsbehoeften te voldoen:

  • Desktopwachtwoordbeheer wordt opgeslagen op de harde schijf van de computer en biedt alleen bescherming voor die computer.
  • Wachtwoordbeheer voor draagbare apparaten wordt gesynchroniseerd met je smartphone, tablet en andere draagbare apparaten.
  • Bij software met meervoudige verificatie heb je op verschillende manieren toegang tot wachtwoordbeheer, zoals vingerafdrukken, smartcards, USB-sticks plus een wachtwoord.

Hier volgen enkele handige tips voor het kiezen van de juiste wachtwoordbeheersoftware:

  • Kies software die sterke encryptie biedt.
  • Controleer of er een uitsluitingsfunctie beschikbaar is. Dit is handig als je je wachtwoord bent vergeten.
  • Ga na hoe de leverancier je zal helpen als er iets fout gaat: per telefoon, via e-mail of chat.
  • Controleer of de software bescherming tegen identiteitsdiefstal biedt en tegen andere schadelijke handelingen.
  • Maak jezelf vertrouwd met de software. Vraag jezelf af of de software gebruiksvriendelijk is.
  • Bereken de kosten en voordelen. Een compleet pakket voor wachtwoordbeheer levert zeker de beste kwaliteit, maar je kunt ook gratis applicaties voor wachtwoordbeheer downloaden om te kijken of deze producten bij je wensen aansluiten. Bepaalde leveranciers bieden een volledig functiepakket aan met minimale aankoop- of terugkerende kosten.

Ongeacht welk type wachtwoordbeheersoftware je kiest, je moet de software niet gebruiken vanaf openbare netwerken, omdat je gegevens dan nog op elk moment kunnen worden gestolen. Wachtwoordbeheerprogramma's zijn bij dagelijks gebruik een handige oplossing om je persoonlijke en vertrouwelijke informatie op internet te beveiligen.

Andere artikelen en links met betrekking tot gegevensbescherming

Je gegevens online beschermen met wachtwoordbeheer

Met wachtwoordbeheer kun je de effectiviteit van je wachtwoorden verbeteren. Tussen cybercriminelen en jouw meest gevoelige gegevens staan alleen wachtwoorden.
Kaspersky Logo