Overslaan naar hoofdinhoud

Vanwege het grote gemak van internetbankieren en online winkelen, gebruiken steeds meer mensen internet om financiële transacties uit te voeren en aankopen te doen. Cybercriminelen grijpen echter mogelijkheden aan om wachtwoorden, id's en geld van consumenten te stelen.

Tips voor internetbeveiliging: je geld en creditcards online beschermen

Hier volgen enkele nuttige tips van beveiligingsexperts van Kaspersky Lab om je geld en gegevens beter te beschermen wanneer je online bent:

 • Ga er niet van uit dat koppelingen betrouwbaar zijn
  Wanneer je een onlinebank, webwinkel of betalingswebsite wilt bezoeken, kun je beter niet op een koppeling klikken, maar de URL handmatig typen. Bezoek geen websites door te klikken op:
  • Links in e-mails
  • Berichten op sites voor sociale netwerken
  • Berichten in chatrooms
  • Bannerreclames op verdachte websites
  • Koppelingen die je hebt ontvangen van mensen die je niet kent
 • Pas op voor valse berichten
  De meeste financiële organisaties sturen nooit e-mails waarin klanten het volgende wordt gevraagd:
  • Persoonlijke gegevens verzenden in een e-mail
  • Hun site bezoeken voor autorisatie
  • Persoonlijke gegevens invoeren in pop-upvensters
 • Controleer de URL
  Wanneer je een webpagina bezoekt waar je vertrouwelijke gegevens moet invoeren, controleer dan goed of het adres van de pagina in de browser overeenkomt met de pagina die je wilde openen. Voer geen gegevens in als de URL bestaat uit een willekeurige selectie van letters of cijfers of als deze er verdacht uitziet.
 • Gebruik encryptie
  Gebruik altijd een gecodeerde verbinding wanneer je vertrouwelijke gegevens moet invoeren. Als een verbinding veilig is, begint de URL met de letters 'https'. Daarnaast wordt op de adres- of statusbalk van de browser een klein pictogram van een hangslot weergegeven. Klik op het hangslotpictogram en bekijk goed de gegevens over het SSL-verificatiecertificaat dat is afgegeven aan de site. (Je kunt zien wanneer het certificaat is afgegeven, wie dit heeft afgegeven en voor welke periode het is afgegeven.)
 • Gebruik je eigen computer en internetverbinding
  Vermijd openbare computers in internetcafés, op luchthavens, in clubs, in hotels of op andere locaties wanneer je toegang wilt tot internetbankieren of webwinkels. Deze openbare computers bevatten mogelijk allerlei spywareprogramma's. Met deze schadelijke programma's kan alles worden geregistreerd wat je met het toetsenbord typt, waaronder je wachtwoorden. Daarnaast kan internetverkeer worden onderschept.

  Zelfs als je je eigen computer gebruikt voor onlinetransacties, kun je beter geen verbinding met internet maken via een openbaar wifi-netwerk. In een openbaar wifi-netwerk loop je het risico dat het verkeer wordt onderschept door de netwerkbeheerder of cybercriminelen. Ook kunnen aanvallen worden gestart met netwerkwormen.
 • Gebruik je belangrijkste creditcard of betaalpas niet
  Misschien ben je gebaat bij een speciale kaart die je alleen gebruikt voor online aankopen. Soms is het mogelijk om de kredietlimiet voor je 'onlinecreditcard' te beperken of om een beperkt saldo aan te houden voor je 'onlinebetaalpas'.
 • Leer meer van ervaringen van anderen
  Lees klantreviews over de betreffende webwinkel voordat je iets online koopt.
 • Pas op voor mogelijk onbetrouwbare sites
  Het kan verstandig zijn om niets te kopen bij websites die zijn geregistreerd bij gratis hostingservices.
 • Zoek aanvullende informatie over de website
  Als je twijfels of vermoedens hebt over een webwinkel, kun je een ‘WhoIs’ IP-service gebruiken om meer informatie over het domein te verzamelen, zoals hoelang het al wordt gebruikt en wie de eigenaar is. Let op de periode waarvoor het domein is betaald.
 • Voorkom beveiligingslekken in je besturingssysteem en applicaties
  Zorg altijd dat op je computer en andere apparaten de meest recente updates zijn geïnstalleerd voor het besturingssysteem en voor alle applicaties. Zo voorkom je dat beveiligingslekken in je besturingssysteem en applicaties worden benut door schadelijke softwareprogramma's en aanvallen. Windows-producten zijn vaak het doelwit van kwetsbaarheden, dus zorg ervoor dat je goed bent beveiligd. Of je nu het nieuwste besturingssysteem gebruikt of nog werkt met XP of Windows 7: beveiliging is essentieel.
 • Onderhoud je firewall
  Voor extra beveiliging kun je ervoor kiezen om naast een standaardfirewall de firewallapplicaties of -software te gebruiken.
 • Bescherming tegen malware en internetbeveiligingsrisico's
  Een rigoureus anti-malwareprogramma kan je beschermen tegen computervirussen, wormen, trojans en meer. Sommige anti-malwareproducten bevatten ook speciale technologieën die extra beveiligingslagen bieden wanneer je webwinkels gebruikt of online bankiert.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot online beveiliging

Beveiligingstips voor het beschermen van je geld

Lees meer over beveiligingstips die voorkomen dat cybercriminelen je persoonlijke informatie achterhalen en online rekeningen plunderen.
Kaspersky Logo