Overslaan naar hoofdinhoud

Naarmate webwinkels steeds populairder worden, neemt ook het aantal activiteiten toe van cybercriminelen die zich richten op onoplettende consumenten. Als je zo prettig mogelijk op internet wilt winkelen, zonder ten prooi te vallen aan criminelen en internetscams, moet je enkele voorzorgsmaatregelen treffen.

Tips voor internetbeveiliging: veiliger winkelen op internet

Hier volgen enkele nuttige tips voor winkelen op internet. Deze zijn verzameld door de beveiligingsexperts van Kaspersky Lab zodat je veiliger gebruik kunt maken van internet:

 • Zoek veilig op internet
  Zoekmachines zijn weliswaar zeer nuttig wanneer je op zoek bent naar producten, reviews of prijsvergelijkingen, maar je loopt ook het risico dat je per ongeluk op frauduleuze zoekresultaten klikt die je naar malware kunnen leiden in plaatst van naar je beoogde bestemming. Deze zoekresultaten worden gemaakt door cybercriminelen die trucs voor zoekmachineoptimalisatie (SEO, Search Engine Optimisation) gebruiken om zoekmachineresultaten te manipuleren, zodat schadelijke links worden opgenomen. Dergelijke trucs worden soms Black SEO genoemd. Tools zoals URL Advisor van Kaspersky of browserinvoegtoepassingen van derden, zoals Web of Trust, kunnen helpen voorkomen dat je op frauduleuze links klikt en schadelijke websites bezoekt.
 • Typ de URL in de adresbalk
  Je kunt beter niet op een link klikken waarmee je naar de website van de gekozen retailer wordt geleid. Het is veiliger als je de URL van de retailer in de adresbalk van de webbrowser typt. Dit is misschien iets meer werk, maar met deze eenvoudige handeling kun je voorkomen dat je een valse of schadelijke website bezoekt.
 • Neem een tijdelijke creditcard
  Sommige creditcardmaatschappijen geven een tijdelijk creditcardnummer af voor hun klanten. Deze tijdelijke nummers kunnen nuttig zijn voor eenmalige aankopen. Gebruik deze echter niet voor automatische verlenging of periodieke aankopen.
 • Gebruik een speciale computer voor internetbankieren en online winkelen
  Voor extra veiligheid kun je een speciale computer gebruiken voor internetbankieren en online winkelen. Het beste is dan een 'schone' computer die volledig vrij is van computervirussen en andere infecties. Houd de computer schoon door deze niet te gebruiken voor surfen op het web, sociale netwerken en e-mail. Installeer Google Chrome met gedwongen HTTPS.
 • Gebruik een speciaal e-mailadres
  Het is misschien de moeite waard om een e-mailadres te maken dat je alleen voor webwinkels gebruikt. Zo loop je minder kans dat je potentieel schadelijke e-mail of spamberichten opent die zijn vermomd als verkooppromoties of andere kennisgevingen. Als dergelijke berichten worden verzonden naar je primaire e-mailadres, bestaat er een redelijke kans dat deze vals of schadelijk zijn.
 • Beheer en bescherm je online wachtwoorden
  Via wachtwoordbeheer kun je meerdere accounts en wachtwoorden verwerken en wachtwoorden versleutelen die anders in onopgemaakte tekst zouden staan. Sommige anti-virusproducten en software voor internetbeveiliging bevatten functies voor wachtwoordbeheer en -beveiliging.
 • Pas op met openbare wifi
  Wanneer je op het punt staat om iets in een winkelcentrum te kopen, kan het handig zijn om nog even snel de beste deals van webwinkels te bekijken. Er kunnen zich echter beveiligingsrisico's voordoen als je internet opent via een openbaar wifi-netwerk. Cybercriminelen kunnen je gegevens onderscheppen en je wachtwoorden, aanmeldingsgegevens en financiële gegevens vastleggen. Als je toegang tot internet nodig hebt wanneer je aan het winkelen bent, kun je dit veiliger doen via het netwerk van je mobiele telefoon.
 • Gebruik eventueel je tablet
  Als je een Linux-apparaat hebt, zoals een Samsung-tablet of een ander apparaat waarop Linux wordt uitgevoerd, is het mogelijk veiliger om dit te gebruiken voor onlinetransacties. Ook Apple iPads lopen minder risico, mits het apparaat niet jailbroken is. Onthoud echter altijd dat je beter geen openbaar wifi-netwerk kunt gebruiken, want anders bestaat de kans dat je wachtwoorden of andere gegevens worden gestolen.

Andere artikelen en links met betrekking tot beveiliging van mobiele apparaten en computers

Veiliger online winkelen

Online winkelen wordt steeds populairder onder consumenten, maar er zijn ook steeds meer cyberaanvallen en internetdreigingen. Volg daarom deze tips voor online winkelen om jezelf te beschermen.
Kaspersky Logo