Overslaan naar hoofdinhoud

Het dark web is een verzamelnaam voor verschillende websites en marktplaatsen die mensen samenbrengen die bereid zijn deel te nemen aan illegale of kwaadaardige activiteiten. Ze zijn niet toegankelijk via traditionele browsers en worden niet geïndexeerd door zoekmachines zoals Google. Een groot deel van het dark web handelt in gestolen informatie, waaronder persoonlijke gegevens die zijn verzameld uit datalekken of met behulp van infostealers, en andere cybercriminaliteit. Dit kan grote gevolgen hebben, niet alleen voor de gemiddelde gebruiker, maar ook voor bedrijven en zelfs voor het hele land, met gestolen persoonlijke en mogelijk zelfs financiële informatie op dark web-sites. Deze dreiging is reëel, en daarom kunnen dark web-scans een belangrijk onderdeel zijn van het beschermen van de identiteit van gewone internetgebruikers.

Kan mijn informatie op het dark web terechtkomen??

Voordat we bespreken wat een dark web-scan is, is het de moeite waard om te kijken hoe jouw persoonlijke informatie zijn weg kan vinden naar het dark web. Het simpele antwoord is dat alle internetgebruikers het risico lopen dat hun gegevens worden vrijgegeven aan de donkere kant van het web, zelfs als ze er zelf geen toegang toe hebben. Dit komt omdat iedereen het slachtoffer kan worden van phishing- of malware-aanvallen, waarmee hackers gegevens zoals wachtwoorden, identiteiten en creditcardgegevens kunnen verzamelen. In sommige gevallen kunnen hackers deze gegevens stelen van de bedrijven die persoonlijke informatie verzamelen en opslaan voor reclame en marketing. In beide gevallen maken hackers al deze informatie beschikbaar voor anderen op het dark web.

Wat is dark web-scanning?

Een dark web-scan stelt internetgebruikers eenvoudig gesteld in staat om te ontdekken of hun persoonlijke informatie beschikbaar is gesteld op het dark web. Deze digitale tools doorzoeken het darknet, vooral de lijsten van bekende datalekken, om te zien of de gegevens van een gebruiker hierin zijn geüpload. Als de tool gebruikersinformatie op het dark web ontdekt, wordt de gebruiker gewaarschuwd en krijgt hij de mogelijkheid om passende corrigerende maatregelen te nemen.

Hoewel ze nuttig kunnen zijn bij het beschermen van persoonlijke gegevens en de privacy van gebruikers, is het belangrijk op te merken dat de mogelijkheden van dark web-scanners beperkt zijn. Hoe krachtig de dark web-scantool ook is, het is voor geen enkele scanner mogelijk om elk deel van het darknet te controleren. Veel websites aan deze kant van het internet zijn privé en ontoegankelijk. Daarom is het belangrijk voor internetgebruikers om waakzaam te blijven over hun online gegevens, bijvoorbeeld door VPN's en antivirussoftware te gebruiken en goede gewoonten aan te houden wat betreft het delen van informatie op het internet.

Dark web-scans kunnen ook verschillende soorten criminele activiteiten identificeren, waar het darknet berucht om is. Zo gebruiken sommige beveiligingsorganisaties of wetshandhavingsinstanties dark web-scanners om te helpen bij onderzoeken. Ze zetten deze in om het dark web af te speuren naar vermeldingen van bijvoorbeeld illegale drugs, wapens en namaakproducten.

Hoe werkt een dark web-scan?

In de eenvoudigste bewoordingen betreft dark web-scantools software die speciale algoritmen gebruikt om het dark web te doorzoeken op vermeldingen van de persoonlijke gegevens van een gebruiker. Over het algemeen moet de gebruiker eerst specifieke persoonlijke gegevens invoeren om een scan te kunnen uitvoeren. De software controleert deze gegevens vervolgens ten opzichte van de datadumps (bekende lijsten met persoonlijke gegevens gestolen via datalekken) die beschikbaar zijn op het darknet. Een dark web-scan kan zoeken naar allerlei gevoelige gebruikersinformatie, waaronder:

  • Namen
  • E-mailadressen
  • Wachtwoorden
  • Niet-versleutelde chattranscripts
  • IP-adressen
  • Creditcardtransacties of bankrekeninggegevens
  • Sociale media-accounts
  • Identiteitsgegevens (zoals paspoorten, burgerservicenummers of identiteitskaarten)

Als de scan de persoonlijke gegevens van een gebruiker op het darknet ontdekt, wordt deze onmiddellijk gewaarschuwd over wat er is gevonden en waar het werd gevonden. Het wordt dan de taak van de gebruiker om de juiste volgende stappen te nemen om zichzelf te beschermen, zoals eerder aangegeven.

Gebruikers moeten echter onthouden dat een enkele dark web-scan meestal beperkt is tot populaire marktplaatsen die minder privacyprotocollen hebben en niet het hele dark web dekken. Ze hebben ook geen vat op eventuele inbreuken die zich onmiddellijk na de scan voordoen. Gebruikers die zich grote zorgen maken over hun privacy moeten er daarom voor kiezen om regelmatig dark web-scans uit te voeren met verschillende tools of dark web-monitoring te gebruiken om het dark web constant te doorzoeken op gestolen informatie.

Waarom zijn dark web-scans belangrijk?

De gemiddelde internetgebruiker komt niet op het darknet, waarom zouden ze dan ook interesse hebben in het uitvoeren van een dark web-scan? Het antwoord is simpel: om hun persoonlijke gegevens te beschermen en te voorkomen dat cybercriminelen deze gegevens gebruiken om misdaden te plegen. De voor de hand liggende problemen kunnen het hacken van e-mails en sociale media-accounts zijn of het stelen van geld van bankrekeningen. Maar er zijn talloze soorten fraude en oplichting die kunnen worden uitgevoerd met de juiste persoonlijke informatie, bijvoorbeeld identiteitsdiefstal, creditcardfraude, financiële fraude en robocalls.

Voordelen van dark web-scannen

De belangrijkste functie van dark web-scanning is voor gebruikers om erachter te komen of hun persoonlijke gegevens gestolen zijn en mogelijk beschikbaar zijn voor cybercriminelen. Als dit het geval is, kan de gebruiker bepaalde maatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen verdere problemen. Ze kunnen bijvoorbeeld creditcards blokkeren, banken waarschuwen en wachtwoorden wijzigen om financieel verlies en identiteitsdiefstal te voorkomen. Maar er zijn verschillende andere redenen waarom sommige gebruikers, of zelfs bedrijven, ervoor kiezen om dark web-scanners onderdeel te maken van hun routinecontroles:

  1. Datalekken identificeren en beperken: door regelmatig een dark web-scan uit te voeren, worden mensen gewaarschuwd als er gevoelige informatie op het dark web is verschenen en nemen ze maatregelen om ernstige gevolgen te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor organisaties die ernstig kunnen worden getroffen als klantgegevens of inloggegevens van het systeem worden gelekt. Timing is belangrijk in deze situaties, dus regelmatige scans kunnen ervoor zorgen dat inbreuken zo snel mogelijk worden geïdentificeerd.
  2. Toekomstige inbreuken voorkomen: met dark web-scans kunnen gebruikers identificeren welke informatie is gestolen en hoe deze is gestolen. Door hier een inzicht in te krijgen kan ervoor gezorgd worden dat dezelfde fouten niet worden herhaald en kunnen toekomstige lekken worden voorkomen.
  3. Ga verantwoordelijk om met klantgegevens: Organisaties weten misschien niet altijd of hun systemen gehackt zijn. Routinescans op het dark web zijn een manier om ervoor te zorgen dat klantgegevens veilig blijven. Deze scans identificeren inbreuken zo snel mogelijk, zodat maatregelen kunnen worden genomen en klanten op de hoogte kunnen worden gebracht.

Nadelen van dark web-scanning

Hoewel dark web-scans nuttig zijn, zijn er natuurlijk onvermijdelijk enkele problemen. Hieronder geven we enkele overwegingen waarmee je rekening moet houden als je van plan bent dark web-scanners te gebruiken:

  1. De scans zijn niet 100% betrouwbaar: hoe uitgebreid sommige scantools voor het dark web ook zijn, ze kunnen onmogelijk het hele darknet scannen of garanderen dat je informatie altijd wordt gevonden en beschermd.
  2. Scans zijn slechts een momentopname: elke dark web-scan legt maar een bepaald deel van het dark web vast op het specifieke moment dat de scan wordt uitgevoerd en kan geen rekening houden met eventuele inbreuken die onmiddellijk daarna plaatsvinden. Gebruikers krijgen dus slechts een snapshot van de informatie die online beschikbaar is op het moment van de scan.
  3. Kosten: hoewel sommige dark-web-scanners gratis zijn, vragen vele andere geld voor hun diensten. Dit kan duur worden voor particulieren of kleine bedrijven die regelmatig controles willen uitvoeren.
  4. Timing: Helaas zijn de gegevens van de gebruiker al geschonden op het moment dat een scan op het dark web een probleem identificeert. Maar zodra je erachter komt dat je gegevens zijn gelekt, kun je het wachtwoord wijzigen of andere aanbevolen beveiligingsmaatregelen toepassen om de risico's te beperken.
  5. Gebrek aan probleemoplossing: hoewel dark web-scans gestolen persoonlijke gegevens kunnen identificeren, kunnen ze deze niet verwijderen. Zo moeten gebruikers vervolgens stappen ondernemen om te proberen de gegevens van het darknet te wissen en corrigerende maatregelen te nemen.

Wat moet je doen als een scan je persoonsgegevens detecteert?

Cybercriminelen gebruiken steeds meer geavanceerde methoden om internetgebruikers in de val te lokken en hen te verleiden tot het delen van gevoelige informatie. Het is op die manier dus heel goed mogelijk dat wachtwoorden, creditcardgegevens en andere gegevens op het dark web terechtkomen. Als een dark web-scanner echter gestolen informatie identificeert, zijn hier een paar onmiddellijke acties die je kunt ondernemen om te proberen de schade te beperken:

  • Wijzig gelekte wachtwoorden: als wachtwoorden zijn gestolen, wijzig ze dan onmiddellijk op de verwante accounts. Het is ook een goede gewoonte om meertrapsverificatie en een wachtwoordmanager te gebruiken om accounts te beschermen in geval van een inbreuk.
  • Anuleer creditcards: Controleer bij inbreuken op creditcardgegevens recente transacties op verdachte activiteiten en waarschuw de provider snel om transacties te blokkeren en de gestolen kaart te annuleren.
  • Waarschuw banken: als bankrekeninggegevens op het dark web zijn verschenen, controleer dan afschriften op verdachte activiteiten en verwittig onmiddellijk de bijbehorende bank om de rekening te laten bevriezen en alle transacties te blokkeren.
  • Controleer de machtigingen: controleer altijd welke machtigingen geautoriseerd zijn voor sociale media-accounts en apps die worden gebruikt. Het is over het algemeen een goede gewoonte om de meest elementaire machtigingsinstellingen te gebruiken, zodat de meeste opgeslagen informatie, waaronder contactgegevens, foto's, locaties en meer, niet toegankelijk is voor deze accounts.
  • Beperk het delen van informatie: Het is meestal een goede strategie om zo weinig mogelijk informatie online te delen, vooral op websites of met bedrijven die niet zo bekend zijn.

Hoe kun je vermijden dat persoonlijke gegevens worden gelekt

Als de beste aanval een goede verdediging is, dan volgt hieruit dat je veilige gewoonten moet hebben tijdens het gebruik van internet om een datalek te voorkomen. Hoewel er altijd kwetsbaarheden zijn, kunnen de volgende online maatregelen helpen voorkomen dat persoonlijke gegevens verschijnen op een dark web-scan:

  1. Gebruik een wachtwoordmanager om sterke wachtwoorden te genereren die vervolgens veilig kunnen worden opgeslagen. Vergeet niet om ook regelmatig wachtwoorden te wijzigen.
  2. Activeer waar mogelijk meertrapsverificatie op alle online accounts en apps.
  3. Vermijd het gebruik van gratis of openbare wifinetwerken, die vaak onveilig zijn.
  4. Abonneer op een krachtige VPN-service en gebruik deze zoveel mogelijk terwijl je online bent, vooral wanneer je met gevoelige informatie werkt, zoals bankrekeningen en creditcards.
  5. Blijf op je hoede voor mogelijke phishing-aanvallen, zoals verdachte e-mails en links.
  6. Controleer altijd het webadres om er zeker van te zijn dat een website veilig en officieel is voordat je informatie verstrekt.
  7. Gebruik antivirussoftware en voer regelmatig scans uit om malware en andere potentieel schadelijke software op te sporen.

Waarom Kaspersky Premium zich onderscheidt voor dark web-beveiliging

Voor mensen en bedrijven die op zoek zijn naar robuuste bescherming tegen de dreigingen die op het dark web op de loer liggen, biedt Kaspersky Premium een geavanceerde oplossing die het onderscheidt van de rest. Dit premium beveiligingsproduct beschikt over twee uitzonderlijke functies die speciaal ontworpen zijn om het dark web te doorzoeken en je persoonlijke gegevens te beschermen.

De eerste functie is de Data Leak Checker, een krachtige tool die een nauwgezette controle uitvoert op e-mails. Door je e-mails te scannen, kan Kaspersky Premium alle gelekte of blootgestelde persoonlijke gegevens identificeren en zo een extra beschermingslaag bieden tegen identiteitsdiefstal en andere cybercriminaliteit.

Daarnaast introduceert Kaspersky Premium de Identity Theft Check, een unieke functie voor het controleren van telefoonnummers die aan je e-mailadressen zijn gekoppeld. Deze innovatieve methode zorgt ervoor dat mogelijke lekken van persoonlijke informatie niet onopgemerkt blijven, zodat gebruikers uitgebreide beveiliging en gemoedsrust krijgen.

Deze twee functies, gecombineerd met de algemene beveiligingstools van Kaspersky Premium, bieden een robuuste verdediging tegen de gevaren van het dark web. Door voor Kaspersky Premium te kiezen, vergroot je de kans dat je je online privacy en gegevensbeveiliging handhaaft, waardoor het een essentiële aanvulling is voor je cyberbeveiliging. Of je nu een particulier bent die zijn persoonlijke gegevens wil beschermen of een bedrijf dat werkt met kritieke gegevens, de geavanceerde functies van Kaspersky Premium bieden een ongeëvenaard beschermingsniveau, waardoor het een waardevolle aanwinst is in de strijd tegen bedreigingen op het dark web.

De voordelen van dark web-scanning

Simpelweg door met de wereld in contact te komen, loopt iedereen het risico op lekken van persoonlijke informatie en openbaarmaking daarvan op het dark web. Zelfs van mensen die het internet niet regelmatig gebruiken kunnen de creditcardgegevens worden gestolen, bijvoorbeeld als ze een aankoop doen en het kassasysteem daarna wordt gehackt. Regelmatige dark web-scans kunnen daarom nuttig zijn om persoonlijke gegevens te beschermen en te voorkomen dat ook jij het slachtoffer wordt van misdaden zoals identiteitsdiefstal en financiële fraude. Hoewel ze misschien niet helemaal onfeilbaar zijn, zijn dark web-scantools een manier voor gebruikers om cybercriminelen voor te blijven.

Koop Kaspersky Premium + 1 JAAR GRATIS Kaspersky Safe Kids. Kaspersky Premium ontving vijf AV-TEST-awards voor beste bescherming, beste prestaties, snelste VPN, goedgekeurd ouderlijk toezicht voor Windows en beste beoordeling voor ouderlijk toezicht voor Android.

Gerelateerde artikels en links:

Wat doen bij een inbreuk op je privacy?

Wat kunnen hackers doen met je e-mailadres?

Gerelateerde producten en diensten:

Kaspersky Small Office Security

Kaspersky Plus

Kaspersky Endpoint Security for Business

Wat is een dark web-scan?

Scannen op het dark web kan nuttig zijn om je persoonlijke informatie te beschermen. Ontdek wat deze online scans zijn, hoe ze werken en waarom ze belangrijk zijn.
Kaspersky Logo