Overslaan naar hoofdinhoud

Stel dat je aan het winkelen bent op internet. Je ziet een fantastische aanbieding voor een nieuwe camera die je niet wilt missen.

Je hebt echter nog nooit van de winkel gehoord. Of misschien ken je de winkel wel, maar lijkt er toch iets niet te kloppen…

Neem je het risico en bestel je de camera? Of neem je het zekere voor het onzekere en annuleer je de transactie? Je hebt een aantal tips nodig om veilig online te winkelen.

Controleer altijd of je een veilige website gebruikt

Cybercriminelen maken vaak frauduleuze websites die lijken op de sites van bekende winkels. Deze websites zien er als echt uit en er wordt bovendien gevraagd om persoonlijke gegevens ter controle van je account. Wat de criminelen willen zijn je gebruikersnaam en wachtwoord, zodat ze daarmee je andere accounts voor online winkelen kunnen hacken, zoals Amazon en eBay, of zelfs je bankrekening. Ook je creditcardgegevens en persoonsgegevens zijn gewild. Zorg er altijd voor dat je geld goed is beschermd wanneer je online bent.

"Cybercriminaliteit is enorm populair – en het geld komt daarbij rechtstreeks uit de zakken van onlineklanten. Alleen al de wereldwijde opsporing van cybercriminaliteit kost jaarlijks zo'n 290 miljoen euro." -The Cost of Cyber Crime, Bloomberg Business Week, 2 augustus 2012

Hoe weet je of een website veilig is? Een goede tip voor online winkelen: Kijk naar de adresbalk van je browser als je je winkelwagentje of de betaalpagina hebt geopend. De URL van deze pagina moet beginnen met "https" in plaats van "http" en bovendien moet er een hangslotje worden weergegeven. Dit betekent dat er een beveiligde verbinding met de website is gemaakt. Dat is een goed teken en een goede tip om veilig te winkelen. Verder is er echter weinig wat aangeeft dat je te maken hebt met een betrouwbare site.

Gelukkig wordt meer hulp geboden door complete internetbeveiligingsoplossingen, die zijn ontwikkeld om al je financiële onlinetransacties te beschermen. Of je nu een Windows-beveiligingsoplossing nodig hebt of eentje van Apple, er zijn verschillende op de markt, bijvoorbeeld Kaspersky Total Security. De Safe Money-functie van Kaspersky Total Security controleert of een site echt is op basis van een actuele lijst van betrouwbare sites. Kaspersky Total Security vergelijkt ook het beveiligingscertificaat van de site met een database van gestolen of frauduleuze beveiligingscertificaten - iets wat voor de onervaren gebruiker bijna onmogelijk is.

Tot slot biedt Kaspersky Total Security de mogelijkheid om de site in Safe Money-modus te openen. Wanneer deze modus is ingeschakeld, wordt alle overgedragen informatie zoals creditcardgegevens speciaal beveiligd tegen diefstal.

Keyloggers de pas afsnijden

Cybercriminelen maken vaak gebruik van keyloggingprogramma's die op de achtergrond worden uitgevoerd, zodat je ze niet opmerkt. Je kunt ze per ongeluk installeren door op een pop-up of een link in spam-e-mail te klikken. En zonder goede oplossing voor internetbeveiliging kun je ze vrijwel niet detecteren.

Keyloggingprogramma's leggen elke toetsaanslag vast die je gebruikt om je naam, wachtwoord en creditcardgegevens in te voeren wanneer je iets koopt. Met andere woorden, ze registreren alles wat je op je toetsenbord typt.

Deze informatie wordt verzonden naar een externe computer/hacker die met je creditcardgegevens zelf spullen kan kopen. Ook is het mogelijk dat je gegevens worden verkocht aan andere cybercriminelen die hiermee spullen kopen die ze naar een tijdelijk adres laten verzenden. Er wordt dus geld van je gestolen en mogelijk worden ook je persoonlijke gegevens misbruikt.

Een eenvoudige tip voor online winkelen is de installatie van een goede oplossing voor internetbeveiliging. Geavanceerde oplossingen voor internetbeveiliging bevatten vaak een functie voor een virtueel toetsenbord. Wanneer je je gebruikersnaam of wachtwoord moet invoeren, verschijnt er een afbeelding van een toetsenbord op het scherm en kun je het proces voltooien door met je muis op het virtuele toetsenbord te klikken. Zo ben je beschermd tegen keyloggingprogramma's, die verwachten dat je het toetsenbord van je pc gebruikt.

Keyloggers de pas afsnijden

Hackers gebruiken je e-mailadres en wachtwoord om toegang te krijgen tot verschillende winkelsites. Veel mensen gebruiken hetzelfde zwakke wachtwoord voor meerdere accounts. Cybercriminelen die toegang krijgen tot één van deze accounts, kunnen allerlei persoonlijke gegevens achterhalen.

Een andere belangrijke veiligheidstip is het gebruik van sterke wachtwoorden voor al je onlineaccounts, inclusief winkelsites. Je wordt aangeraden de volgende richtlijnen te volgen:

  1. Gebruik als wachtwoord nooit een woord dat gemakkelijk kan worden geraden of een plaatsnaam
  2. Gebruik een willekeurige combinatie van letters (hoofdletters en kleine letters), cijfers en zelfs leestekens
  3. Gebruik voor elke site een ander wachtwoord
  4. Bewaar elk wachtwoord in de opslagruimte met encryptie van je internetbeveiligingsoplossing
  5. Gebruik de functie voor wachtwoordbeheer van je internetbeveiligingsoplossing.

Meerdere wachtwoorden maken en opslaan is voor sommigen te veel gedoe. Kaspersky Total Security Password Manager creëert een uniek willekeurig wachtwoord voor elk online account, beschermt dit via encryptie en bewaart dit op je computer en in de cloud. Zo hoef je niet langer nieuwe wachtwoorden te bedenken en op te slaan.

Online winkelen hoeft niet gevaarlijk te zijn

We hebben je wat tips gegeven om veilig online te winkelen, omdat dit nu eenmaal een mijnenveld kan zijn waarin cybercriminelen proberen om je wachtwoord, je creditcardgegevens en zelfs je identiteit te stelen. Met een geavanceerde complete internetbeveiligingsoplossing kun je controleren of een onlinewinkel veilig is, een uniek wachtwoord voor elke site maken, je aanmelden met behulp van een virtueel toetsenbord om keylogging te voorkomen en je wachtwoorden veilig opslaan op al je pc's.

Zo wordt online winkelen net zo veilig, betaalbaar en handig als winkelen in je eigen woonplaats. Bezoek voor meer tips over online winkelen het Internet Security Center, waar je informatie vindt over veiligheid op internet en beveiligingsrisico's.

Andere artikelen en links met betrekking tot tips voor online winkelen

Tips voor veilig online winkelen

Online winkelen kan gevaarlijk zijn zonder goede internetbeveiliging. Leer hoe je kan controleren of een website veilig is en hoe je fraude bij online winkelen voorkomt.
Kaspersky Logo