Overslaan naar hoofdinhoud

Bescherming tegen identiteitsdiefstal is onmisbaar voor alle gebruikers van computers en social media zoals Facebook. Vanwege de aard van sociale-netwerksites, waar mensen aangemoedigd worden om persoonlijke gegevens te delen, lopen gebruikers automatisch risico om slachtoffer van identiteitsdiefstal te worden.

Facebook-gebruikers moeten zich ervan bewust zijn dat identiteitsdieven onophoudelijk nieuwe praktijken bedenken die gericht zijn op het stelen van persoonsgegevens. En vaak zijn die gegevens openbaar toegankelijk en gemakkelijk te krijgen.

Hier zijn enkele tips voor bescherming tegen identiteitsdiefstal en om je Facebook-profiel veilig te houden:

  1. Post nooit je geboortedatum, of in ieder geval niet het jaar waarin je geboren bent. Het lijkt misschien een tactiek van mensen die niet willen toegeven dat ze geen 20 meer zijn, maar het heeft ook een praktische functie: je geboortedatum, met jaar inbegrepen, is een belangrijk stukje informatie dat dieven nodig hebben om je identiteit te stelen.
  2. Denk er goed over na wanneer je Facebook-services wilt aanschaffen waarvoor je je creditcardgegevens moet geven. Je kunt die informatie beter niet doorgeven aan of via Facebook.
  3. Stel grenzen voor jezelf. Laat niet precies zien waar een foto genomen is en vermijd geotagging bij foto's, zodat er geen specifieke locaties herleid kunnen worden. Wees voorzichtig bij het posten van foto's die je adres tonen of laten zien waar je waardevolle spullen in je huis bewaart.
  4. Hoe meer je publiekelijk laat zien waar je bent en wat je aan het doen bent, des te groter de kans dat identiteitsdieven interesse in je zullen tonen. Verwijder foto's en berichten van je tijdlijn die persoonlijk identificeerbare informatie weergeven.
  5. Je naam, profielfoto en omslagfoto zijn altijd 'openbaar' en dat kan niet worden gewijzigd. Met deze openbare informatie kunnen dieven identieke Facebook-profielen maken met als doel apparaten van gebruikers te infecteren met spyware die waardevolle gegevens kan stelen. Gebruik betrouwbare internetbeveiligingssoftware op je apparaat om dreigingen tegen te gaan voor effectieve bescherming tegen identiteitsdiefstal. Wees ook extra voorzichtig met het downloaden van gratis anti-spywarepakketten die eigenlijk vermomde malware zouden kunnen zijn!

Vorig jaar sloot de Amerikaanse Federal Trade Commission een akkoord met Facebook waarin de site heeft toegezegd bepaalde privacystappen te nemen. Dit is goed nieuws voor gebruikers die bezorgd zijn over hun privacy, maar je kunt uiteindelijk het beste zelf maatregelen nemen om identiteitsdiefstal te voorkomen.

Al ruim een miljard mensen gebruiken Facebook om met oude vrienden in contact te blijven, vriendschappen te onderhouden over lange afstanden en nieuwe ondernemingen te promoten. Als je het verstandig gebruikt en een paar voorzorgsmaatregelen neemt, kan Facebook een prima hulpmiddel zijn. Doe je dit niet, dan zou de lol er dankzij kwaadwillenden wel eens snel vanaf kunnen zijn.

Tips ter preventie van identiteitsdiefstal voor Facebook-gebruikers

Bescherming tegen identiteitsdiefstal is onmisbaar voor alle gebruikers van computers en social media zoals Facebook.
Kaspersky Logo