Overslaan naar hoofdinhoud

Phishing-e-mails: hoe herken en ontwijk je een phishing-e-mail? VOEG DEZE VIDEO IN PLAATS VAN EEN AFBEELDING IN

Je ontvangt een e-mail waarin beleefd wordt verzocht om een donatie voor de slachtoffers van de meest recente orkaan. De domeinnaam van de afzender is 'help@orkaanslachtoffers.net', en hoewel die organisatie best zou kunnen bestaan, heb je er nog nooit van gehoord. Meestal beschermt je map Ongewenste e-mail je tegen dit soort e-mails, maar om een of andere reden is deze in je inbox terechtgekomen. Je weet best veel van computers en je neemt geen risico's met e-mails van organisaties die om persoonlijke en financiële informatie vragen. Dit geldt met name wanneer je nergens om hebt gevraagd en je de herkomst niet kunt verifiëren.

Of je het leuk vindt of niet, je bent iedere dag het doelwit van dergelijke phishing-e-mails. De meesten van ons zijn inmiddels redelijk goed in het herkennen van deze e-mails. We gebruiken ons gezonde verstand en gaan niet in op de verzoeken. Toch is het niet altijd duidelijk welke stappen je moet nemen wanneer je een phishing-e-mail ontvangt die je map Ongewenste mail heeft weten te omzeilen.

Hoe zien phishing-e-mails eruit?

Een van de redenen dat phishing-e-mails zo sinister zijn, en helaas vaak ook succesvol, is dat ze gemaakt zijn om er legitiem uit te zien. Soms is het moeilijk om te herkennen wat echt is en wat een poging is tot phishing. Phishing-e-mails hebben vaak de volgende eigenschappen waardoor je alarmbellen zouden moeten afgaan:

  • Bijlagen of links
  • Spelfouten
  • Slechte grammatica
  • Onprofessioneel beeldmateriaal
  • Onnodig aandringen op het onmiddellijk verifiëren van je e-mailadres of andere persoonlijke gegevens
  • Standaardbegroetingen zoals 'Beste klant'

Tips om phishing-e-mails te vermijden

Waakzaam blijven is het belangrijkste als je phishing-e-mails wilt herkennen. Als je er een tegenkomt in je inbox kun je de volgende strategieën gebruiken om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een phishingaanval.

  • Verwijder de e-mail zonder deze te openen.

    De meeste virussen worden geactiveerd wanneer je een bijlage opent of op een link in een e-mailbericht klikt. Maar sommige e-mailclients staan scripts toe, waardoor het mogelijk is om een virus op te lopen door een verdachte e-mail alleen al te openen. Het is beter om ze helemaal niet te openen.

  • Blokkeer de afzender.

    Als je e-mailprogramma de mogelijkheid biedt om handmatig afzenders te blokkeren, dan is dat een goed idee. Noteer de naam van het e-maildomein van de afzender en voeg de afzender toe aan de lijst met geblokkeerde afzenders. Dit is vooral slim en nuttig als je een inbox deelt met andere gezinsleden. Iemand anders komt misschien een legitiem uitziende e-mail tegen die niet in de map Ongewenste e-mail terecht is gekomen, en doet iets dat niet zo handig is.

  • Schaf een extra beveiligingslaag aan.

    Je kunt nooit te goed beschermd zijn. Overweeg de aanschaf van anti-virussoftware om je te helpen je inbox in de gaten te houden.

Vergeet niet dat je een phishing-e-mail beter direct kunt verwijderen. Eventuele aanvullende acties om te zorgen dat je minder wordt blootgesteld aan deze aanvallen zijn een bonus.


Phishing-e-mails: hoe herken en ontwijk je een phishing-e-mail? VOEG DEZE VIDEO IN PLAATS VAN EEN AFBEELDING IN

Leer de gemeenschappelijke kenmerken van phishing-e-mails te herkennen en lees de drie belangrijkste tips om te voorkomen dat je wordt gehackt.
Kaspersky logo