Overslaan naar hoofdinhoud

Mobiele telefoons zijn erg persoonlijk, want ze bevatten al je contacten, berichten, accountinformatie en honderden foto's. Je raakt meteen in paniek als je hem kwijtraakt en dit wordt nog erger als je telefoon is gestolen door iemand die jouw persoonlijke informatie wil gebruiken voor kwalijke doeleinden.

Verspil geen tijd als je telefoon kwijt of gestolen is. Toonaangevende operators bieden hulpmiddelen aan die gebruikers helpen hun telefoon te vinden, gegevens te beschermen en te voorkomen dat dieven toegang krijgen tot belangrijke accounts.

De stappen voor het vinden of wissen van een verloren of gestolen telefoon verschillen per apparaat, maar de eerste en belangrijkste stap is altijd hetzelfde: laat het meteen aan de politie weten.

Zelfs als de kans klein is dat je de telefoon terugkrijgt, vergroot een politierapport die kans. Sommige details die via de hulpmiddelen op de telefoon kunnen worden gevonden kunnen de politie helpen bij het onderzoek.

Android

Als de kwijtgeraakte telefoon een Android-apparaat is dat aanstaat en is verbonden met het internet, ingelogd is bij Google Play en de locatiediensten aan heeft staan, kun je hem waarschijnlijk vinden met het apparaatbeheer van Android. De website Android.com biedt een aantal handige functies, zelfs als dit de eerste keer is dat je inlogt. Een map laat de locatie van de telefoon en de locatiegeschiedenis zien. Je kunt de telefoon van een afstand laten afgaan — zelfs als deze op stil staat —, het apparaat vergrendelen met een nieuwe PIN of je wachtwoorden en gegevens volledig van het apparaat verwijderen.

Het verwijderen van de gegevens op het apparaat is de laatste stap, want dit verbreekt ook de verbinding met je Google-account. Hoewel het een extreme oplossing is, beschermt deze stap je Google-account tegen onbevoegde toegang.

iPhone

Apple's Find My iPhone programma is waarschijnlijk de beroemdste locatie-app. Je kunt toegang krijgen via iCloud of via de Find My iPhone-app op een ander Apple-apparaat, mits Find My iPhone is ingeschakeld op de verloren telefoon. De app laat een kaart zien met de locatie van de telefoon en geeft je de optie om locatiediensten vanaf een afstand aan te zetten. Je kunt het apparaat ook vergrendelen, een bericht weergeven met een verzoek om de telefoon terug te brengen naar de eigenaar en Apple Pay uitschakelen.

Net als met de Android utility, kun je alle gegevens van je kwijtgeraakte apparaat op afstand verwijderen, terwijl bovendien de verbinding van je telefoon met je iCloud-account wordt verbroken. Als het apparaat uit staat of niet met het internet is verbonden op het moment dat de veranderingen worden aangebracht, worden de wijzigingen aangebracht als de telefoon aan wordt gezet en opnieuw met het internet is verbonden.

Windows Phone

Het besturingssysteem voor Windows-telefoons heeft een gelijksoortige app die je helpt op afstand je telefoon te vinden en gegevens te verwijderen. De eerste stap is om naar Windows-apparaatbeheer te gaan en op "Find My Phone" te klikken. De utility heeft een kaart met de locatie van de telefoon.

De kaart kan ook de locatiegeschiedenis van de telefoon laten zien en de laatste bekende locatie voordat de batterij leeg was, als die instellingen zijn ingeschakeld. Vanaf deze pagina kun je de telefoon bellen, vergrendelen, een bericht op het scherm laten weergeven en gegevens wissen.

Follow Up

Zelfs als de gegevens op de telefoon zijn verwijderd en je alles kwijt bent, is het belangrijk om nog een aantal stappen te volgen. Bel je draadloze provider om door te geven dat je de telefoon kwijt bent geraakt. Je provider kan de gegevensdiensten van de telefoon uitschakelen en de telefoon loskoppelen van het netwerk zodat de dief de telefoon niet kan gebruiken.

Daarnaast moet je wachtwoorden voor accounts die op de telefoon zijn opgeslagen meteen veranderen. Als een dief de telefoon ontgrendelt, krijgt hij of zij toegang tot apps voor telebankieren, e-mails, social media accounts en betaalinformatie die op de telefoon is opgeslagen.

Laat familie, vrienden en andere contacten weten dat je tijdelijk geen telefoon hebt. Hiermee kun je contactgegevens terugkrijgen en zo weten zij dat als iemand ze belt of een bericht stuurt voordat je een nieuwe telefoon hebt, jij het niet bent.

Zodra je nieuwe telefoon is bezorgd, moet je de nodige stappen nemen om te zorgen dat je hem weer kunt vinden als je hem kwijtraakt. Vink de mogelijkheid voor de utility "Find My Phone" of "Find My iPhone” aan en overweeg de locatiediensten aan te zetten om je telefoon zichtbaar te maken op de kaart. Daarnaast kun je automatische back-ups instellen om te garanderen dat belangrijke foto’s, documenten en gegevens worden bewaard als je de telefoon kwijtraakt of als die wordt gestolen.

Veel telefoons hebben instellingen die je SIM-kaart tegen onbevoegd gebruik beschermen en voorkomen dat dieven de telefoon kunnen gebruiken als het ze lukt deze te ontgrendelen. Als de telefoon opnieuw aan wordt gezet, moet de gebruiker een PIN invoeren om de SIM-kaart te ontgrendelen en de telefoon te gebruiken.

Op iPhones staat deze functie bij de instellingen, onder de categorie Telefoon. Selecteer SIM PIN en volg de instructies om te activeren. Kies een PIN die je niet kunt vergeten, want onjuiste codes kunnen de SIM-kaart permanent blokkeren. Het proces verschilt voor verschillende versies van Android en andere maatschappijen, maar het kan het waard zijn om te onderzoeken hoe je jouw gegevensplan kunt beschermen.

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerde producten:

Wat te doen als je telefoon kwijt of gestolen is

Verspil geen tijd als je telefoon kwijt of gestolen is. Dit zijn belangrijke stappen die je moet volgen als Android-, iPhone- of Windows-gebruiker.
Kaspersky Logo