Overslaan naar hoofdinhoud

Met het grote aantal vertrouwde functies dat Apple door de jaren heen op zijn iPhones heeft geïnstalleerd, is het geen verrassing dat veel gebruikers deze apparaten gebruiken voor allerlei zaken in hun leven: werk, foto's, video's, games, om er een paar te noemen. Maar zulke blootstelling aan elk facet van de digitale wereld brengt het risico van een virusinfectie met zich mee. En hoewel uit onderzoek blijkt dat iPhones over het algemeen minder kwetsbaar voor cyberaanvallen zijn dan Android-telefoons (deels doordat Apple's ecosysteem gesloten is voor ontwikkelaars), betekent dit niet dat je iPhone 100% veilig is voor infiltratie door een cyberbedreiging.

Dus als je iPhone afwijkend gedrag vertoont of langzamer is dan normaal, kun je hem het beste controleren op virussen. Gelukkig hebben wij deze gids gemaakt met uitleg over hoe iPhones een virus kunnen krijgen, hoe je herkent of je iPhone is besmet, hoe je virussen kunt verwijderen van je iPhone en hoe je je iPhone in de toekomst kunt beschermen met anti-virussoftware.

Kaspersky Premium, Meer informatie

Kunnen iPhones geïnfecteerd raken met virussen?

Gelukkig voor Apple-fans zijn virussen op iPhones heel zeldzaam, maar niet ongekend; de afgelopen jaren hebben sommige iPhone-gebruikers last ondervonden van Pegasus (een vorm van spyware die via sms'jes wordt verspreid) of AdThief (een vorm van adware die ongewenste advertenties toonde van een illegaal netwerk). Zolang je binnen de bedrijfsparameters van Apple blijft is een iPhone over het algemeen veilig. iPhones zijn onder andere kwetsbaarder geworden voor virussen door 'jailbreaking' of het kopen van een iPhone die gejailbreakt is. Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen (maar dan wat minder legitiem). Het gaat hierbij om het verkrijgen van rootrechten die de beperkingen van het beveiligingssysteem omzeilen die normaal gesproken de werking van software op het toestel beperken. Apple zorgt voor patches die iPhones beschermen tegen kwetsbaarheden door gebruik te maken van updates.

De achterdeurmethode die we het jailbreaken van iPhones noemen, geeft gebruikers meer controle over het besturingssysteem op de telefoon. Zo krijgen gebruikers hiermee bijvoorbeeld de mogelijkheid om aan te passen hoe het systeem eruitziet, vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen en apps te downloaden vanaf andere plaatsen dan de App Store. Hoewel dit misschien aantrekkelijk klinkt, krijgen hackers de kans om meerdere achterdeurtjes te plaatsen in je systeem via kwaadaardige en illegale apps wanneer je je iPhone toegankelijk maakt voor ongeverifieerde applicaties. Dus samengevat is het antwoord op de vraag 'Kunnen iPhones virussen krijgen?' 'Over het algemeen niet', maar er zijn gevallen bekend van iPhones die wel virussen hadden, meestal wanneer ze gejailbreakt waren.

Waarom zijn virussen op iPhones zo zeldzaam?

Er zijn enkele redenen waarom iPhones minder snel virussen krijgen (sommige daarvan zijn hierboven vermeld). De beste manier om uit te leggen waarom virussen op iPhones zo uitzonderlijk zijn en wat Apple anders doet dan anderen, is als je begrijpt wat een virus is en hoe het werkt.

Virussen zijn schadelijke stukjes computercode die zichzelf dupliceren. Ze verspreiden zich door een systeem en kunnen je gegevens beschadigen, verwijderen of stelen. Om zich te kunnen verspreiden, moet een computervirus kunnen communiceren met diverse programma's die deel uitmaken van een systeem. Het besturingssysteem van Apple dat op iPhones wordt gebruikt, maakt dit proces echter moeilijker. Dit komt doordat het besturingssysteem van Apple zodanig is ontworpen dat elke app in zijn eigen aparte virtuele ruimte wordt uitgevoerd. In feite zijn de interacties tussen apps onderling beperkt, waardoor het voor een virus moeilijk is om zich van applicatie naar applicatie uit te breiden.

Bovendien moeten alle applicaties die Apple-gebruikers op hun iPhones zetten, worden gedownload van de officiële App Store. Apple heeft een streng screeningsproces voor alle applicaties in de App Store. Dit maakt het erg onwaarschijnlijk dat een app met malware in de eerste plaats al eens kan worden gedownload.

Heeft je iPhone een virus en hoe kun je dit controleren?

iPhones mogen dan minder snel virussen krijgen, toch is het verstandig om jezelf de volgende veiligheidsvragen te stellen:

Is je apparaat gejailbreakt? Zoals we eerder al schreven, is je iPhone kwetsbaarder voor virussen als er jailbreaking op is toegepast (vooral met populaire opensourceprogramma's zoals 'JailbreakMe'). Als je een tweedehands apparaat hebt gekocht, zoek dan of er jailbreak-apps op je telefoon staan en vraag een officiële Apple-vertegenwoordiger om hulp als je twijfels hebt.

Heb je apps die je niet herkent? Onbekende apps kunnen een teken zijn van malware op je apparaat. We raden je aan een lijst te maken van alle applicaties die je downloadt en om alle apps die je niet herkent of die verdacht lijken te verwijderen.

Zijn er applicaties die herhaaldelijk vastlopen? Als er applicaties zijn die consequent crashen zonder duidelijke reden, dan zou je telefoon een vorm van malware kunnen bevatten.

Is je gegevensgebruik toegenomen? Toegenomen gegevensgebruik dat niet kan worden verklaard doordat je je telefoon anders bent gaan gebruiken, kan worden veroorzaakt door malware. We raden je aan om je datagebruik in de gaten te houden met de vooraf geïnstalleerde monitoringsapps van Apple zelf.

Zijn er onverwachts kosten afgeschreven van je online accounts? Sommige typen malware kunnen berichten verzenden naar premiumdiensten of je winkelapplicaties kapen. Dus als er onverwachts een grote rekening op een van je online accounts staat, kan een virus de oorzaak hiervan zijn.

Zie je pop-ups als je browser is gesloten? Dit zou niet mogen gebeuren als je iPhone-systeem in orde is. Pop-ups die verschijnen wanneer je browser is gesloten zijn een duidelijk teken dat er een virus aanwezig is.

Gaat de batterij snel leeg? Er bestaat malware die veel energie verbruikt (zoals miningsoftware of adware) en dat kan ervoor zorgen dat je batterij sneller leegloopt dan normaal. Als het niet duidelijk is waarom je batterij steeds snel leegraakt, heeft je telefoon mogelijk een virus.

Raakt je telefoon oververhit? Het kan voorkomen dat een telefoon sneller warm wordt dan normaal door malware of illegale applicaties die op de achtergrond de bronnen van je telefoon gebruiken. Wees je er dus van bewust dat oververhitting ook een teken van malware kan zijn.

Omdat virussen niet snel voorkomen op iPhones, is het ook belangrijk om erover na te denken welke andere onderdelen van het apparaat ervoor kunnen zorgen dat je systeem vreemd gedrag vertoont. Over het algemeen zijn er drie dingen waar je op moet letten:

  • Er is een slecht werkende applicatie of een applicatie met bugs die moet worden bijgewerkt of verwijderd. Als je denkt te weten welke app ervoor zorgt dat je systeem langzamer wordt, kun je naar updates voor die app zoeken of hem simpelweg verwijderen. Anders moet je mogelijk je systeem terugzetten (indien je back-ups hebt) naar een tijd waarin het wel nog goed werkte.
  • Vaak raakt de normale werking van een iPhone verstoord als het geheugen bijna vol is. We raden je aan om je gegevens regelmatig naar een extern apparaat over te zetten, zodat je iPhone goed blijft functioneren.
  • In sommige gevallen kan de werking van je iPhone minder goed zijn, omdat je batterij toe is aan vervanging. Een batterij die snel leegloopt is echter ook een teken van een virus. Dus als je zeker wilt weten wat de oorzaak van het probleem is, kun je externe hulp zoeken.

Iemand vraagt zich af hoe een virus op zijn of haar iPhone kan worden verwijderd.

Hoe kom je van een virus op je iPhone af?

Als je zeker weet dat je een virus op je iPhone hebt, verwijder je het op de volgende manier handmatig van je iPhone:

Update je iOS: indien het ontwikkelingsteam van iPhone bekend is met het virus, kan je iOS updaten naar de laatste versie (die de relevante patch bevat) het probleem verhelpen. Instellingen > Algemeen > Software-update en tik op Downloaden en installeren.

Verwijder apps die er verdacht uitzien: verwijder alle apps die je niet kent of die je hebt gedownload rond het tijdstip waarop het probleem begon.

Wis je gegevens en geschiedenis: ga naar Instellingen en klik daarna op Safari. Klik vervolgens op Geschiedenis en websitegegevens wissen.

Schakel het toestel uit en herstart het: houd de aan-/uitknop ingedrukt en schuif om het toestel uit te zetten. Houd opnieuw ingedrukt om het toestel opnieuw te starten. Dit kan het probleem oplossen. Als het probleem aanhoudt na deze maatregelen, probeer dan de volgende twee opties (let op: je recente gegevens gaan mogelijk verloren).

Herstel je telefoon met een eerdere back-up: probeer eerdere back-up-versies (indien je deze functie hebt geactiveerd) en totdat je er een vindt waarop het probleem/de malware niet aanwezig is.

Fabrieksinstellingen herstellen: als niets effect heeft, zet je telefoon dan terug naar de fabrieksinstellingen, maar zorg ervoor dat je eerst een back-up van je belangrijke bestanden maakt (als ze niet met een virus besmet zijn). Als je dit wilt doen, ga je naar Instellingen > Algemeen > Opnieuw instellen > Alle content en instellingen wissen en selecteer je Nu wissen.

Een vrouw is haar iPhone op virussen aan het controleren.

Hoe bescherm je je iPhone tegen virussen?

Nu weet je dus hoe iPhones virussen kunnen krijgen en hoe je ze handmatig verwijdert. Het is belangrijk om te weten hoe je kunt voorkomen dat je iPhone in de toekomst geïnfecteerd raakt met virussen en andere malware.

Anti-virussoftware - een van de makkelijkste manieren om je iPhone veilig te houden is door goede anti-virussoftware te kopen. We raden je aan je telefoon te beschermen met Kaspersky Premium. Onze software biedt essentiële verbeterde beveiliging, meldingen over relevante beveiligingsincidenten en een tool die zwakke systeeminstellingen zoekt.

Download alleen apps van de App Store: zoals we eerder al vermeldden, heeft Apple een grondig controleproces voor de applicatiewinkel. Apps downloaden uit de App Store betekent dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de apps malware bevatten.

Controleer de ontwikkelaarsbeschrijvingen in de App Store: over het algemeen is het altijd een goed idee om in de beschrijving te lezen wie de app die je wilt gaan downloaden heeft ontwikkeld. Je kunt online verder onderzoek doen naar het bedrijf om de gebruikersgegevens te controleren.

Lees gebruikersrecensies van apps: lees altijd recensies van andere gebruikers over de app, want dit is de snelste manier om te ontdekken of een applicatie slecht is. Denk eraan dat echte recensies normaal gesproken zowel goede als slechte punten van producten naar voren brengen. 

Bekijk hoe vaak de app is gedownload: het is handig te controleren hoeveel downloads een applicatie in de appstore heeft. Voor apps met miljoenen downloads is de kans op malware kleiner.

Controleer om welke machtigingen de app vraagt: welke machtigingen wil de app gebruiken? Lijken ze redelijk? Als wat er wordt gevraagd verdacht klinkt, download de app dan niet of verwijder hem als je deze al hebt geïnstalleerd.

Klik niet op ongeverifieerde links: markeer alle spam-e-mails als Ongewenst en open ze niet. Als je per ongeluk een spam-mail opent, zorg er dan voor dat je niet op de links klikt.

Zorg ervoor dat het besturingssysteem (iOS) altijd up-to-date is: update je besturingssysteem regelmatig. Zo blijft je telefoon beschermd met de laatste beveiligingsupdates van Apple.

Houd je applicaties up-to-date: update regelmatig al je apps indien mogelijk. Dit verkleint de kans dat criminelen misbruik maken van kwetsbaarheden in apps van derden die een gevaar kunnen opleveren voor de beveiliging.

Denk goed na over het gebruik van gratis Wi-Fi: winkel en bankier niet op openbare netwerken, omdat dit ideale vectoren zijn voor cybercriminelen. Wanneer je gratis Wi-Fi wilt gebruiken, doe dat dan via een VPN-verbinding, zoals via Kaspersky VPN Secure Connection. Hiermee bescherm je de verbinding door je gegevens via een digitale tunnel te versleutelen.

Gerelateerde artikelen:

Aanbevolen producten:

Kunnen iPhones virussen krijgen? Een gids voor virusverwijdering en antivirusbescherming op iPhones

Ben je bang dat je iPhone een virus heeft of vraag je je af hoe je er een van je iOS-systeem kunt verwijderen? Klik hier om meer te weten te komen over malware op iPhones.
Kaspersky Logo