Overslaan naar hoofdinhoud

Werkt je iPhone niet goed? Het zou een virus kunnen zijn. Hoewel virussen op iPhones zeldzaam zijn, is deze populaire telefoon niet volledig immuun. Als je denkt dat je iPhone een virus heeft, ben je op de juiste pagina.

In dit artikel kijken we naar:

 • Of en hoe iPhones een virus kunnen krijgen
 • Hoe je ziet of je iPhone een virus heeft
 • Hoe je een virus van je iPhone wist
 • Hoe je je iPhone beschermt met Kaspersky Security Cloud for iOS

Kaspersky Premium, Meer informatie

Kunnen iPhones een virus krijgen?

Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor.

Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is.

Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen, maar dan wat minder legitiem. Het gaat hierbij om het verkrijgen van root-bevoegdheden die de beperkingen van het beveiligingssysteem omzeilen. Apple neemt jailbreaks uiterst serieus en streeft ernaar kwetsbaarheden in iPhones die dit mogelijk maken, zoveel mogelijk te patchen.

De achterdeurmethode die we het jailbreaken van iPhones noemen, geeft gebruikers meer controle over het besturingssysteem. Zo krijgen ze hiermee bijvoorbeeld de mogelijkheid om aan te passen hoe het systeem eruit ziet, vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen en apps te downloaden vanaf andere plaatsen dan de App Store.

Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar door het jailbreaken van je iPhone wordt de telefoon minder veilig: er bestaan schadelijke programma's die invloed hebben op jailbroken iPhones.

Dus ondanks het feit dat het antwoord op de vraag 'Kunnen iPhones een virus krijgen?' 'over het algemeen niet' is, kunnen ze in zeldzame gevallen toch worden geïnfecteerd (en is de kans groter bij een 'jailbreak').

Meer informatie over andere beveiligingsrisico's voor iPhone-gebruikers kun je lezen in ons artikel Kwetsbaarheden in de iPhone.

Waarom zijn iPhone-virussen zo zeldzaam?

Virussen zijn schadelijke stukjes computercode die zichzelf dupliceren. Zij verspreiden zich door een systeem en kunnen schade veroorzaken, of gegevens verwijderen of stelen.

Om zich te kunnen verspreiden, moet een computervirus kunnen communiceren met diverse programma's die deel uitmaken van een systeem. Het besturingssysteem dat op de iPhone wordt gebruikt, maakt dit echter moeilijk.

Dit komt doordat het besturingssysteem van Apple zodanig is ontworpen dat elke app in een aparte virtuele ruimte wordt uitgevoerd. In feite zijn de interacties tussen apps onderling beperkt, waardoor het voor een virus moeilijk is om zich te verspreiden.

Tel daarbij op dat alle apps die Apple-gebruikers downloaden, moeten worden gedownload vanuit de App Store en dat Apple een streng verificatieproces hanteert voor alle apps in deze store. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat er door malware geïnfecteerde apps kunnen worden gedownload.

Heeft je iPhone een virus?

Als je iPhone zich vreemd gedraagt, is dat zeer waarschijnlijk omdat:

 • Er een app met bugs op de telefoon is geïnstalleerd die moet worden bijgewerkt of verwijderd
 • Je telefoon onvoldoende geheugenruimte heeft
 • De batterij moet worden vervangen

Slechts zelden wordt het probleem veroorzaakt door een virus. Niettemin is het verstandig om te weten waar je op moet letten. Wanneer je wil controleren of je iPhone een virus heeft, dien je deze ja/nee-vragen hieronder te beantwoorden:

 • Is er een jailbreak op je toestel uitgevoerd?

Als je iPhone jailbroken is, is het toestel kwetsbaarder voor virussen.

 • Heb je apps die je niet herkent?

Onbekende apps kunnen een teken zijn van malware. Verwijder apps die je niet herkent.

 • Zijn er apps die herhaaldelijk vastlopen?

Wanneer dit zonder enige reden gebeurt, betekent dit dat je telefoon mogelijk met malware is geïnfecteerd.

 • Is je gegevensgebruik toegenomen?

Toegenomen gegevensgebruik dat niet wordt verklaard doordat je je telefoon anders bent gaan gebruiken, kan worden veroorzaakt door malware.

 • Is je telefoonrekening gestegen?

Sommige malware verzendt berichten naar premium services. Als je een onverwacht hoge rekening hebt, kan dit komen door malware.

 • Zie je pop-ups als je browser is gesloten?

Dit gebeurt niet als je iPhone gewoon goed werkt. Pop-ups die verschijnen wanneer je browser is gesloten, zijn een teken van malware.

 • Gaat de batterij snel leeg?

Malware kan je batterij leegtrekken. Als je telefoon steeds snel leeg is, kan het apparaat zijn geïnfecteerd.

 • Raakt je telefoon oververhit?

Wanneer je telefoon warmer wordt dan normaal, kan dit wijzen op malware.

Hoe kan ik een virus verwijderen van mijn iPhone?

Denk je dat je iPhone is geïnfecteerd door een virus? Als het toestel is geïnfecteerd, lees je hier hoe je een virus handmatig van je iPhone kunt verwijderen:

 • 1) Verwijder apps die er verdacht uitzien

Verwijder alle apps die je niet kent of die je hebt gedownload rond het tijdstip waarop het probleem begon.

 • 2) Wis je gegevens en geschiedenis

Ga naar 'Safari' in 'Instellingen'. Tik op 'Wis geschiedenis en websitedata'.

 • 3) Schakel het toestel uit en start het opnieuw op

Houd de zijknop ingedrukt en schuif om het toestel uit te schakelen. Houd opnieuw ingedrukt om het toestel opnieuw te starten. Dit kan het probleem oplossen. Als het probleem zich blijft voordoen, ga dan naar stap 4.

 • 4) Herstel de telefoon vanuit een back-up

Blijf eerdere back-upversies proberen tot je er eentje vindt die het probleem niet heeft en malwarevrij is.

 • 5) Zet het toestel terug op de fabrieksinstellingen

Als niets anders werkt, zet dan de fabrieksinstellingen terug. Maak wel eerst een back-up van je bestanden. Om dit te doen, ga je naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Stel opnieuw in' > 'Wis alle inhoud en instellingen'.

Hoe bescherm je je iPhone?

Je weet hoe iPhones virussen kunnen krijgen, je weet hoe je handmatig malware kunt verwijderen, maar weet je hoe je je iPhone tegen malware beschermt?

Hier zijn enkele belangrijke manieren om je telefoon virusvrij te houden:

Download Kaspersky Security Cloud for iOS

Beveilig je telefoon met Kaspersky Security Cloud for iOS. Deze software biedt onmisbare beveiliging. Je ontvangt bijvoorbeeld meldingen over relevante beveiligingsincidenten en een tool die controleert welke instellingen voor kwetsbaarheden zorgen.

Download alleen apps uit de App Store

Apple hanteert een grondig verificatieproces. Apps downloaden uit de App Store betekent dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de apps malware bevatten.

Controleer wie de ontwikkelaar is in de beschrijving in de App Store

Het is altijd verstandig om in de beschrijving te lezen en na te gaan wie de app heeft ontwikkeld die je wilt downloaden.

Lees recensies van andere gebruikers

Lees altijd app-recensies van andere gebruikers. Denk eraan dat echte recensies normaal gesproken zowel goede als slechte punten van producten naar voren brengen.

Bekijk het aantal app-downloads

Voor apps met miljoenen downloads is de kans op malware kleiner.

Controleer machtigingen die worden gevraagd door de app

Welke machtigingen vraagt de app? Lijken ze redelijk? Als wat er wordt gevraagd verdacht klinkt, download de app dan niet of verwijder hem als je deze al hebt geïnstalleerd.

Klik niet op niet-geverifieerde links

Markeer alle spam-mails als ongewenst en open ze niet. Als je per ongeluk een spam-mail opent, zorg er dan voor dat je niet op de links klikt.

Houd je besturingssysteem up-to-date

Werk je besturingssysteem regelmatig bij. Dit zorgt ervoor dat je telefoon wordt beschermd door Apple's nieuwste beveiligingsupdates.

Houd apps up-to-date

Werk al je apps regelmatig bij: zo verminder je de kans dat criminelen misbruik kunnen maken van kwetsbaarheden in apps en je veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Wees op je hoede met gratis draadloos internet

Vermijd online winkelen en bankieren via openbare netwerken.

Wanneer je gratis Wi-Fi wilt gebruiken, gebruik dan een VPN-verbinding zoals Kaspersky Secure Connection. Zo beveilig je de verbinding doordat je gegevens worden versleuteld.

Waarom zou je jezelf blootstellen aan risico's? Bescherm je iPhone vandaag nog. Download Kaspersky Security Cloud for iOS.

banner

Hoe verwijder ik een virus van een iPhone?

Kunnen iPhones een virus krijgen? We beantwoorden deze vraag en leggen uit hoe je virussen op je iPhone verwijdert. Lees direct hoe je je iPhone kunt beschermen.
Kaspersky Logo