Werkt je iPhone niet goed? Het zou een virus kunnen zijn. Hoewel virussen op iPhones zeldzaam zijn, is deze populaire telefoon niet volledig immuun. Als je denkt dat je iPhone een virus heeft, ben je op de juiste pagina.
In dit artikel kijken we naar:
Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor.
Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is.
Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen, maar dan wat minder legitiem. Het gaat hierbij om het verkrijgen van root-bevoegdheden die de beperkingen van het beveiligingssysteem omzeilen. Apple neemt jailbreaks uiterst serieus en streeft ernaar kwetsbaarheden in iPhones die dit mogelijk maken, zoveel mogelijk te patchen.
De achterdeurmethode die we het jailbreaken van iPhones noemen, geeft gebruikers meer controle over het besturingssysteem. Zo krijgen ze hiermee bijvoorbeeld de mogelijkheid om aan te passen hoe het systeem eruit ziet, vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen en apps te downloaden vanaf andere plaatsen dan de App Store.
Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar door het jailbreaken van je iPhone wordt de telefoon minder veilig: er bestaan schadelijke programma's die invloed hebben op jailbroken iPhones.
Dus ondanks het feit dat het antwoord op de vraag 'Kunnen iPhones een virus krijgen?' 'over het algemeen niet' is, kunnen ze in zeldzame gevallen toch worden geïnfecteerd (en is de kans groter bij een 'jailbreak').
Meer informatie over andere beveiligingsrisico's voor iPhone-gebruikers kun je lezen in ons artikel Kwetsbaarheden in de iPhone.
Virussen zijn schadelijke stukjes computercode die zichzelf dupliceren. Zij verspreiden zich door een systeem en kunnen schade veroorzaken, of gegevens verwijderen of stelen.
Om zich te kunnen verspreiden, moet een computervirus kunnen communiceren met diverse programma's die deel uitmaken van een systeem. Het besturingssysteem dat op de iPhone wordt gebruikt, maakt dit echter moeilijk.
Dit komt doordat het besturingssysteem van Apple zodanig is ontworpen dat elke app in een aparte virtuele ruimte wordt uitgevoerd. In feite zijn de interacties tussen apps onderling beperkt, waardoor het voor een virus moeilijk is om zich te verspreiden.
Tel daarbij op dat alle apps die Apple-gebruikers downloaden, moeten worden gedownload vanuit de App Store en dat Apple een streng verificatieproces hanteert voor alle apps in deze store. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat er door malware geïnfecteerde apps kunnen worden gedownload.
Als je iPhone zich vreemd gedraagt, is dat zeer waarschijnlijk omdat:
Slechts zelden wordt het probleem veroorzaakt door een virus. Niettemin is het verstandig om te weten waar je op moet letten. Wanneer je wil controleren of je iPhone een virus heeft, dien je deze ja/nee-vragen hieronder te beantwoorden:
Als je iPhone jailbroken is, is het toestel kwetsbaarder voor virussen.
Onbekende apps kunnen een teken zijn van malware. Verwijder apps die je niet herkent.
Wanneer dit zonder enige reden gebeurt, betekent dit dat je telefoon mogelijk met malware is geïnfecteerd.
Toegenomen gegevensgebruik dat niet wordt verklaard doordat je je telefoon anders bent gaan gebruiken, kan worden veroorzaakt door malware.
Sommige malware verzendt berichten naar premium services. Als je een onverwacht hoge rekening hebt, kan dit komen door malware.
Dit gebeurt niet als je iPhone gewoon goed werkt. Pop-ups die verschijnen wanneer je browser is gesloten, zijn een teken van malware.
Malware kan je batterij leegtrekken. Als je telefoon steeds snel leeg is, kan het apparaat zijn geïnfecteerd.
Wanneer je telefoon warmer wordt dan normaal, kan dit wijzen op malware.
Denk je dat je iPhone is geïnfecteerd door een virus? Als het toestel is geïnfecteerd, lees je hier hoe je een virus handmatig van je iPhone kunt verwijderen:
Verwijder alle apps die je niet kent of die je hebt gedownload rond het tijdstip waarop het probleem begon.
Ga naar 'Safari' in 'Instellingen'. Tik op 'Wis geschiedenis en websitedata'.
Houd de zijknop ingedrukt en schuif om het toestel uit te schakelen. Houd opnieuw ingedrukt om het toestel opnieuw te starten. Dit kan het probleem oplossen. Als het probleem zich blijft voordoen, ga dan naar stap 4.
Blijf eerdere back-upversies proberen tot je er eentje vindt die het probleem niet heeft en malwarevrij is.
Als niets anders werkt, zet dan de fabrieksinstellingen terug. Maak wel eerst een back-up van je bestanden. Om dit te doen, ga je naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Stel opnieuw in' > 'Wis alle inhoud en instellingen'.
Je weet hoe iPhones virussen kunnen krijgen, je weet hoe je handmatig malware kunt verwijderen, maar weet je hoe je je iPhone tegen malware beschermt?
Hier zijn enkele belangrijke manieren om je telefoon virusvrij te houden:
Beveilig je telefoon met Kaspersky Security Cloud for iOS. Deze software biedt onmisbare beveiliging. Je ontvangt bijvoorbeeld meldingen over relevante beveiligingsincidenten en een tool die controleert welke instellingen voor kwetsbaarheden zorgen.
Apple hanteert een grondig verificatieproces. Apps downloaden uit de App Store betekent dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de apps malware bevatten.
Het is altijd verstandig om in de beschrijving te lezen en na te gaan wie de app heeft ontwikkeld die je wilt downloaden.
Lees altijd app-recensies van andere gebruikers. Denk eraan dat echte recensies normaal gesproken zowel goede als slechte punten van producten naar voren brengen.
Voor apps met miljoenen downloads is de kans op malware kleiner.
Welke machtigingen vraagt de app? Lijken ze redelijk? Als wat er wordt gevraagd verdacht klinkt, download de app dan niet of verwijder hem als je deze al hebt geïnstalleerd.
Markeer alle spam-mails als ongewenst en open ze niet. Als je per ongeluk een spam-mail opent, zorg er dan voor dat je niet op de links klikt.
Werk je besturingssysteem regelmatig bij. Dit zorgt ervoor dat je telefoon wordt beschermd door Apple's nieuwste beveiligingsupdates.
Werk al je apps regelmatig bij: zo verminder je de kans dat criminelen misbruik kunnen maken van kwetsbaarheden in apps en je veiligheid in gevaar kunnen brengen.
Vermijd online winkelen en bankieren via openbare netwerken.
Wanneer je gratis Wi-Fi wilt gebruiken, gebruik dan een VPN-verbinding zoals Kaspersky Secure Connection. Zo beveilig je de verbinding doordat je gegevens worden versleuteld.
Waarom zou je jezelf blootstellen aan risico's? Bescherm je iPhone vandaag nog. Download Kaspersky Security Cloud for iOS.
Gerelateerde artikelen: