Overslaan naar hoofdinhoud

Hoe kan ik mijn telefoon beschermen tegen hacken?

Telefoonhacking kan je identiteit en privacy in gevaar brengen zonder dat je het weet. Fraudeurs evolueren voortdurend en verbeteren hun methodes om te hacken, waardoor ze steeds moeilijker te herkennen zijn. Dit betekent dat de gemiddelde gebruiker blind kan zijn voor een aantal cyberaanvallen. Gelukkig kun je jezelf beschermen door op de hoogte te blijven van de nieuwste hacks.

Smartphones hebben al onze privéaccounts en -gegevens op een enkele, handige locatie samengebracht, waardoor onze telefoons het perfecte doelwit zijn voor een hacker. Alles, van bankieren tot e-mail en sociale media, is gekoppeld aan je telefoon. Dit betekent dat zodra een crimineel toegang krijgt tot je telefoon, al je apps zijn open deuren voor cyberdiefstal.

Kaspersky Premium, Meer informatie

Wat is telefoonhacking?

Bij het hacken van een telefoon gaat het om elke methode waarbij iemand de toegang krijgt tot je telefoon of de communicatie ervan. Dit kan variëren van geavanceerde beveiligingsinbreuken tot het eenvoudigweg afluisteren van onbeveiligde internetverbindingen. Het kan ook gaan om fysieke diefstal van je telefoon en het onder dwang hacken ervan via methodes zoals brute force. Het hacken van telefoons kan gebeuren met allerlei soorten telefoons, waaronder Androids en iPhones. Aangezien iedereen kwetsbaar kan zijn voor telefoonhacking, raden we alle gebruikers aan om te leren hoe ze een gekraakt apparaat kunnen herkennen.

Hoe weet je of iemand je telefoon aan het hacken is?

Een of meer van deze zaken kan een waarschuwing zijn dat iemand je telefoon heeft gehackt:

  1. De batterij van je telefoon is snel leeg. Malware en frauduleuze apps maken soms gebruik van malafide code die de neiging heeft om veel vermogen van de batterij te vragen.
  2. Je telefoon werkt abnormaal langzaam. Het is mogelijk dat een gehackte telefoon al zijn verwerkingskracht geeft aan de malafide toepassingen van de hacker. Dit kan er voor zorgen dat je telefoon langzaam wordt. Onverwacht vastlopen, crashes en onverwacht opnieuw opstarten kunnen soms symptomen zijn.
  3. Je merkt vreemde activiteiten op je andere online accounts. Wanneer een hacker in je telefoon komt, zullen ze proberen om toegang te krijgen tot je waardevolle accounts. Controleer je sociale media en e-mail voor vragen om je wachtwoord opnieuw in te stellen, ongewone aanmeldingslocaties of nieuwe account-aanmeldingsverificaties.
  4. Je merkt onbekende oproepen of sms'jes op in je geschiedenis. Hackers kunnen je telefoon afluisteren met een sms-trojan. Of ze kunnen zich voordoen als jou om persoonlijke informatie van je dierbaren te stelen. Houd een oogje in het zeil, want beide methoden laten 'broodkruimels' achter als uitgaande berichten.

hoe houd je je smartphone veilig tegen hackers?

Wat moet je doen als je smartphone is gehackt

Je hebt geleerd hoe je kunt herkennen dat iemand je telefoon aan het hacken is. Nu ben je klaar om terug te vechten. We gaan bekijken hoe je die cybercriminelen uit je persoonlijke technologie haalt.

Eerst moet je alle malware verwijderen die op je apparaat is geïnfiltreerd. Zodra je de gegevensinbreuk hebt verwijderd, kun je beginnen met het beschermen van je accounts en om hackers uit je telefoon te houden.

Hoe verwijder je een hacker van je smartphone?

Installeer mobiele antivirussoftware om eventuele malware te scannen en te verwijderen. Android-producten zoals Kaspersky Android Security kunnen ook helpen om de nieuwsgierige blikken met app-specifieke wachtwoorden buiten de deur te houden.

Als je eenmaal de hacks van je telefoon hebt verwijderd, moet je de wachtwoorden van al je essentiële accounts veranderen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Online bankieren
  • E-mail (werk en persoonlijk)
  • Apple ID of Google-account
  • Wachtwoord van je telefoon
  • Alle sociale media

Volg ook alle financiële of online shoppingdiensten die je creditcards of bankgegevens hebben opgeslagen (zoals Amazon, eBay, enz.). Dit zal je helpen om eventuele frauduleuze transacties te op te sporen en ervoor zorgen dat je deze kosten rapporteert en terugvraagt bij je bank.

je smartphone beschermen tegen hackers

Hoe houd je tegen dat je telefoon opnieuw gehackt wordt?

De beveiliging tegen telefoonhacking wordt steeds belangrijker naarmate meer van onze persoonlijke informatie gedigitaliseerd en mobiel verbonden wordt. Aangezien de methoden voortdurend in ontwikkeling zijn, zul je steeds op je hoede moeten zijn voor de veiligheid.

Je bewust zijn van je digitale gedrag is de beste manier om jezelf te beschermen en gelukkig zijn er veel bekende praktijken waarvan is bewezen dat ze de risico's van hacken verminderen.

Hoe kan ik mijn telefoon beschermen tegen hacken?

Download geen verdachte of onbetrouwbare apps. Kijk naar beoordelingen en doe wat onderzoek voor het installeren als je niet zeker bent. Als je niet zeker bent van de veiligheid van de app, installeer deze dan niet.

Jailbreak je telefoon niet. Hoewel het je toestaat om te downloaden van onofficiële appstores, verhoogt jailbreaking je risico om onbewust te worden gehackt. Naast malware of spyware betekent dit dat je de beveiligingspatches in de nieuwste OS-updates mist. Jailbreakers slaan updates over om de jailbreak functioneel te houden. Hierdoor zijn de risico's op hacken nog groter dan normaal.

Houd je telefoon te allen tijde bij je. Fysieke toegang is de gemakkelijkste manier voor een hacker om je telefoon te hacken. Diefstal en een dag inspanning kan resulteren in een gehackte telefoon. Als je je telefoon bij je kunt houden, zal een hacker veel harder moeten werken om erin te komen.

Gebruik altijd een wachtwoordvergrendeling en gebruik complexe wachtwoorden. Gebruik geen gemakkelijk te raden pincodes, zoals verjaardagen, afstudeerdata of standaardinstellingen zoals "0000" of "1234". Gebruik waar mogelijk een uitgebreid wachtwoord, zoals die met 6 karakters. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord op meer dan één plaats.

Sla geen wachtwoorden op je toestel op. Het onthouden van unieke wachtwoorden voor elk account kan moeilijk zijn. Gebruik dus een veilige wachtwoordmanager, zoals Kaspersky Password Manager. Met deze diensten kunt je al je beveiligde gegevens opslaan in een digitale kluis, waardoor je gemakkelijk toegang krijgt en de veiligheid geniet die je nodig hebt.

Maak je internetgeschiedenis regelmatig leeg. Het kan eenvoudig zijn om trends over je leven te profileren via alle broodkruimels van je browsergeschiedenis. Dus, ruim alles op, inclusief cookies en cache.

Schakel een apparaat-trackingservice in. Als je je apparaat uit het oog verliest, kunt je een apparaattracker gebruiken om de huidige locatie te traceren. Sommige telefoons hebben hiervoor een standaardapplicatie, terwijl andere een app van derden nodig kunnen hebben om deze functie toe te voegen.

Houd alle apps up to date. Zelfs vertrouwde apps kunnen programmeerfouten bevatten die hackers uitbuiten. App-updates bevatten bugfixes om je te beschermen tegen bekende risico's. Hetzelfde geldt voor je besturingssysteem, dus werk je telefoon bij wanneer je kan.

Schakel altijd de tweestaps-authenticatie in (2FA). Dit is een tweede verificatiemethode na het invoeren van je wachtwoord. 2FA maakt gebruik van een ander privéaccount of iets wat je fysiek hebt. Apple ID en Google-accounts bieden 2FA in het geval dat je apparaat wordt gebruikt door kwaadwillenden, dus activeer het altijd voor meer veiligheid. Biometrie zoals vingerafdrukken en gezichtsherkenning worden steeds populairder. Fysieke USB-sleutels zijn ook een goede keuze als ze beschikbaar zijn.

Wees voorzichtig met het gebruik van sms of e-mail voor je 2FA. 2FA via sms of e-mail is beter dan geen bescherming, maar kan worden onderschept door middel van hacks zoals SIM-swapping.

Gebruik geen openbare wifi zonder een virtueel privénetwerk (VPN). Producten zoals Kaspersky VPN Secure Connection versleutelen en anonimiseren je gegevens zodat ongewenste kijkers ze niet kunnen zien.

Gerelateerde artikelen:

Hoe verwijder je een hacker van je smartphone?

Moet je je zorgen maken dat iemand je telefoon hackt? Ontdek hoe je kunt voorkomen dat je smartphone wordt gehackt en dat anderen meekijken in je privéleven en gevoelige gegevens.
Kaspersky Logo