Overslaan naar hoofdinhoud

Wordt er een onbekende pop-up weergegeven in je browser? De door adware verspreide 'ransomware gedetecteerd'-pop-up en andere valse pop-ups worden door cybercriminelen gebruikt om fraude te plegen.

In dit artikel leer je hoe je valse pop-ups kunt herkennen en verwijderen. Hieronder onderzoeken we het volgende:

 • Wat vervalste pop-ups zijn
 • Hoe fraude met pop-ups werkt
 • Manieren om valse pop-ups te herkennen
 • Hoe je valse pop-ups kunt verwijderen
 • Verschillende typen valse pop-ups
 • Bescherming tegen fraude met pop-ups
 • Valse pop-ups voorkomen

Wat zijn valse pop-ups?

Pop-ups worden gegenereerd door websites en bieden gebruikers aanvullende informatie of begeleiding (zoals bij het invullen van een formulier, het toepassen van een kortingscode, etc.). Sommige kunnen echter ongewenst of zelfs schadelijk zijn. Dit zijn meestal valse pop-ups. Sommige valse pop-ups zijn ontworpen om je te verleiden te klikken op een knop die je doorstuurt naar een vervalste website. Sommige pop-ups kunnen ook door adware- of anti-malwareprogramma's worden geïnstalleerd.

Wat is de 'ransomware gedetecteerd'-pop-up? Net als andere valse pop-ups, toont deze pop-up een valse beveiligingswaarschuwing als onderdeel van poging fraude met pop-ups te plegen. Valse pop-ups kunnen worden weergegeven in je browser (als je browser wordt omgeleid door adware) of ze kunnen worden geproduceerd door adware- of anti-malwareprogramma's die op je computer zijn geïnstalleerd.

Adware is iets dat je mogelijk onbewust hebt gedownload, mogelijk door per ongeluk te klikken op een schadelijke advertentie. Adware kan je computer ook hebben geïnfecteerd via een link in een spam-mail of een bijlage die je hebt geopend. Wanneer adware eenmaal op je computer is geïnstalleerd, geeft deze software automatisch pop-ups in je browser weer wanneer je online bent. De 'ransomware gedetecteerd'-pop-up is één van talloze valse pop-ups die schadelijke advertenties kunnen activeren.

Vrouw bijt gefrustreerd op potlood

Het bericht dat wordt weergegeven in de 'ransomware gedetecteerd'-pop-up kan op het volgende lijken:

Object:

Error #268D3 (Unauthorized access)

Region:

Russia, China, Vietnam

Compromised Information:

1) Facebook Logins

2) Credit Card Detail

3) Email Account login

Action:

Do Not Shut down or Reset Your Computer, Call Security Expert & Scan Your Device & Network Now.

The server reports that it is from Internet Security Damaged !!! WannaCry Ransomware Threat Detected !! Call Microsoft Help Desk: (TOLL-FREE) for Free Checkup.

 

Warning: Your username and password will be sent using basic authentication on a connection that isn’t secure.

Als je dit bericht ziet, is dit een valse pop-up en onderdeel van een poging fraude met pop-ups te plegen. Reageer er niet op! Voer in plaats daarvan het verwijderingsproces voor adware en valse pop-ups uit, zoals beschreven in dit artikel.

Hoe werkt fraude met pop-ups?

Valse pop-ups, zoals de 'ransomware gedetecteerd'-pop-up, melden gebruikers dat er een beveiligingsrisico of technisch probleem met hun computer is. Ze instrueren gebruikers een telefoonnummer te bellen dat in de pop-up staat waar ze te horen krijgen dat ze moeten betalen voor technische ondersteuning om deze dreiging op te lossen.

Cybercriminelen gebruiken deze poging tot fraude met pop-ups om geld te verdienen. Ze azen op ongeruste gebruikers die zeker willen weten dat hun computer goed is beveiligd, persen geld van ze af om problemen te verhelpen en niet-bestaande bedreigingen op te lossen.

Voor meer informatie over hoe fraude met pop-ups en fraude met technische ondersteuning werkt, verwijzen wij je naar het artikel over Fraude met technische ondersteuning.

Hoe herken je valse pop-ups?

Nu je weet wat fraude met pop-ups is, laten we je zien hoe je dit kunt herkennen. Hier volgen enkele manieren om valse pop-ups te herkennen:

1)Let op spelfouten en onprofessionele afbeeldingen

Kijk om een valse pop-up te herkennen goed naar de informatie die in de pop-up wordt weergegeven. Zie je spelfouten? Zien de afbeeldingen er professioneel uit?

Slechte spelling, grammatica en onprofessionele afbeeldingen zijn aanwijzingen dat de pop-up vals is.

Man met bril kijkt naar computerscherm met pop-up

2) Vergelijk de pop-up met een legitieme melding

In valse pop-ups kan worden beweerd dat de melding afkomstig is van de leverancier van je internetbeveiligingsoplossing. Het is belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen legitieme meldingen en valse pop-ups.

Maak jezelf vertrouwd met de manier waarop legitieme meldingen (vanuit de internetbeveiligings- of anti-virussoftware die je gebruikt) normaliter worden weergegeven. Als je Kaspersky Internet Security gebruikt, worden beveiligingsmeldingen als volgt weergegeven.

Door vertrouwd te raken met de manier waarop legitieme meldingen worden weergegeven, kun je valse pop-ups beter herkennen.

Als je twijfelt, negeer dan de pop-up en scan je computer met je internetbeveiligingsproduct.

3) Probeer je browser te sluiten

Valse pop-ups kunnen ervoor zorgen dat je browser naar de volledige schermmodus schakelt. Als je browser op het volledige scherm wordt weergegeven en je een verdachte pop-up ziet, probeer de browser dan te minimaliseren of te sluiten.

Wanneer het niet lukt om de browser te minimaliseren of te sluiten, is de pop-up die je ziet waarschijnlijk een poging tot fraude. Wees voorzichtig wanneer je de pop-up zelf probeert te sluiten of te minimaliseren: de knoppen voor minimaliseren en sluiten zijn meestal niet echt. Het zijn vaak gewoon foto's van echte knoppen en door op een 'knop' te klikken, reageer je op de pop-up.

4) Controleer het telefoonnummer

De meeste valse pop-ups geven je een telefoonnummer dat je moet bellen en instructies om het beveiligingsrisico 'op te lossen'. Als de pop-up beweert afkomstig te zijn van de leverancier van je internetbeveiligingsoplossing, controleer dan het telefoonnummer door het nummer op de officiële website op te zoeken.

Een andere manier om een telefoonnummer te controleren, is het in te typen in een zoekmachine. Legitieme telefoonnummers kunnen op deze manier worden gecontroleerd. Als je het bedrijf waarvan het telefoonnummer zogenaamd is niet kunt vinden, is er waarschijnlijk sprake van een poging to fraude.

5) Denk eraan: wij vragen niet dat je ons belt

De leverancier van je internetbeveiligingsoplossing kan technische ondersteuning per telefoon bieden, maar het bedrijf zal niet van je eisen dat je ze belt - vooral niet in een pop-up.

Je anti-virussoftware of internetbeveiligingssoftware vertelt je nooit dat je iemand moet bellen om de software te laten werken. Bedreigingen worden normaal gesproken opgelost door de software zelf.

Als er een pop-up is waarin wordt geëist dat je een nummer belt om een beveiligingsrisico of een technisch probleem op te lossen, dan is het waarschijnlijk een pop-up die met frauduleuze bedoelingen wordt weergegeven.

Laptops op een houten tafel met een paar handen

Hoe je valse pop-ups kunt verwijderen

In dit gedeelte leer je hoe je pop-ups uit je browser verwijdert waarin wordt geprobeerd fraude met technische ondersteuning te plegen. Als je een valse pop-up ziet, kun je die gemakkelijk verwijderen met Kaspersky Anti-Virus.

Sluit eerst je browser. Als de 'ransomware gedetecteerd'-pop-up of een andere valse pop-up je browser in het volledige scherm heeft vergrendeld, moet je de browser in 'Taakbeheer' sluiten.

Klik op Ctrl+Alt+Del en selecteer 'Taakbeheer'. Selecteer je browser in de lijst en klik er op. Klik vervolgens op 'Beëindigen' om je browser sluiten. Wanneer je de browser opnieuw start, moet je ervoor zorgen dat deze is ingesteld op blokkering van pop-ups en dat niet automatisch de laatst geopende pagina wordt geopend.

Om de adware te verwijderen die ervoor zorgt dat de 'ransomware gedetecteerd'-pop-up en andere valse pop-ups in je browser worden weergegeven, volg je deze tien eenvoudige stappen:

 1. Download en installeer Kaspersky Anti-Virus
 2. Verbreek de internetverbinding om verdere verstoringen door de adware te voorkomen
 3. Start je computer opnieuw op in de Veilige modus
 4. Verwijder de tijdelijke bestanden met 'Schijfopruiming'
 5. Voer de on-demandscan van Kaspersky Anti-Virus uit
 6. Als er adware wordt gevonden, verwijder je het bestand of plaats je het in quarantaine
 7. Start de computer opnieuw op
 8. Wijzig wachtwoorden waarvan je denkt dat ze niet meer veilig zijn
 9. Werk je software, browser en besturingssysteem bij
 10. Scan je computer om te controleren of geen andere bedreigingen zijn

Vrouw die een laptop gebruikt op de bank

Verschillende typen valse pop-ups

De 'ransomware gedetecteerd'-pop-up is één type valse pop-up. Andere valse pop-ups die cybercriminelen gebruiken in hun pogingen fraude met pop-ups te plegen, zijn onder andere:

'AppleCare verlenging'-pop-up: dit is fraude met pop-ups die zich richt op Mac-gebruikers. De valse pop-up vertelt gebruikers dat er een probleem is met hun apparaat en verzoekt ze naar een vals nummer te bellen, zogenaamd naar Apple-ondersteuning. Gebruikers die bellen worden overgehaald om AppleCare te verlengen en de oplichters te betalen.

Valse pop-ups van de politie: sommige valse pop-ups tonen berichten die beweren afkomstig te zijn van politie of justitie. De berichten kunnen je overhalen een nummer te bellen om strafrechtelijke vervolging te voorkomen of om persoonlijke gegevens te verstrekken om te helpen met een 'onderzoek'.

Valse pop-ups van e-mailproviders: andere valse pop-ups kunnen afkomstig zijn van je e-mailprovider en proberen je over te halen om wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens te verstrekken.

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen fraude met pop-ups

Als je een valse pop-up ziet, lees je hier hoe je kunt voorkomen dat je wordt opgelicht:

 • Klik niet op de pop-up
 • Bel niet naar het nummer in de pop-up
 • Verstrek geen persoonlijke gegevens of betalingsgegevens
 • Sluit je browser (gebruik 'Taakbeheer' als je browser is vergrendeld)
 • Verwijder de pop-up-adware met de stappen in de bovenstaande paragraaf

Vrouw surft op laptop en drinkt koffie

Hoe voorkom je valse pop-ups?

Dus hoe kun je je computer beschermen tegen adware en voorkom je dat er valse pop-ups worden weergegeven? Volg onze tips om adware en valse pop-ups te voorkomen en beschermd te blijven:

 • Gebruik anti-virussoftware of een complete internetbeveiligingsoplossing. Wij raden Kaspersky Total Security aan
 • Houd je anti-virus- en internetbeveiligingssoftware up-to-date
 • Houd je browser, software en besturingssysteem up-to-date
 • Lees recensies van gebruikers en beschrijvingen van ontwikkelaars voordat je apps en software downloadt
 • Lees de machtigingen die apps en software vragen om te controleren hoe legitiem die zijn
 • Controleer of apps en software een redelijk aantal downloads hebben
 • Download alleen apps en software van websites die je vertrouwt
 • Klik niet op niet-geverifieerde links in spam-mails, berichten of onbekende websites
 • Open nooit bijlagen in spam-mails
 • Gebruik een beveiligde VPN-verbinding als je openbare wifi gebruikt. Wij raden Kaspersky VPN Secure Connection aan
 • Sluit geen onbekende USB-sticks of -schijven aan op je computer

Wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt van pogingen tot fraude met pop-ups? Voorkom adware en valse pop-ups met Kaspersky Internet Security.

Wat is een 'ransomware gedetecteerd'-pop-up?

Maak je je zorgen over een valse 'ransomware gedetecteerd'-pop-up in je browser? Lees hoe je valse pop-ups kunt herkennen en verwijderen om je computer te beschermen.
Kaspersky Logo