Overslaan naar hoofdinhoud

Privacy en beveiliging op internet: 5 beveiligingstips

Naarmate internet een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, worden er steeds meer vragen gesteld over privacy en beveiliging op internet. Het is lastig om je persoonlijke gegevens, privégegevens en financiën veilig te houden. Met de volgende tips voorkom je echter de meeste scams, spyware en privacyschendingen.

Tip 1: wees op je hoede

Het beste middel om spyware te voorkomen en veilig te internetten, is je gezonde verstand. Gratis software zonder mogelijke upgrades of bijbehorende voorwaarden, websites die vol staan met opzichtige reclames en gratis WiFi waar je het niet verwacht, zijn allemaal tekenen dat er mogelijk iets mis is. Volg hierbij je intuïtie om niet in de problemen te raken. Door je bewust te zijn van je acties en na te denken over beveiliging tijdens je online activiteiten, is de kans groter dat je potentieel gevaarlijke situaties vermijdt.

Tip 2: controleer de veiligheid van de website

Internet kan gevaarlijk zijn omdat veel websites om je persoonlijke gegevens vragen voor aanmelding bij je account of voor het uitvoeren van een transactie. Hackers, dieven en spywareprogrammeurs beseffen dit en proberen vaak om tijdens deze transacties je gegevens te onderscheppen. Zorg dus dat je zeker weet dat je te maken hebt met veilige websites en bedrijven. Geef alleen persoonlijke informatie aan gerenommeerde bedrijven en controleer vervolgens of het websiteadres van het bedrijf begint met "https". Controleer ook of bij weergave van de website er een slotpictogram in de adresbalk of onder in het browservenster staat. Hiermee wordt aangeduid dat de website je gegevens codeert, waardoor de gegevens haast onbruikbaar zijn voor dieven of hackers die de verzonden gegevens proberen te onderscheppen.

Tip 3: kies sterke en variërende wachtwoorden

Voor de meeste mensen is een wachtwoord de beste bescherming tegen hackers en dieven. Toch kiezen veel mensen een wachtwoord dat nauwelijks de moeite van het invoeren waard is. Bij het maken van een wachtwoord gebruik je altijd een combinatie van letters en cijfers, en gebruik een speciaal teken als de website het gebruik van speciale tekens ondersteunt. Dit is moeilijker te onthouden, maar hierdoor is je wachtwoord haast onmogelijk te raden.

Belangrijker is dat je voor verschillende websites verschillende wachtwoorden gebruikt. Bedenk eens hoe vaak je dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende online accounts. Hackers richten zich specifiek op websites met een slechte beveiliging om toegang te krijgen tot lange lijsten met gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden. Zij weten dat veel mensen dezelfde combinatie van aanmeldingsgegevens gebruiken voor zaken zoals online bankieren.

Maak daarnaast ook gebruik van eventuele dubbele verificatie die deze websites bieden. Hierbij is voor aanmelding niet alleen een wachtwoord nodig, maar ook een code die wordt verzonden naar een specifiek apparaat of naar je smartphone als sms-bericht. Hierdoor wordt het voor derden heel moeilijk om in te breken op je account.

Tip 4: wat is spyware? Wat kan ik ertegen doen?

Spyware vormt mogelijk de grootste bedreiging voor privacy en beveiliging op internet. Slechts weinig mensen weten echter wat het is of hoe het werkt. Spyware is feitelijk een stuk software dat je acties of gegevens vastlegt zonder dat je dit weet. Sommige spyware is vrij onschuldig en registreert de browsegeschiedenis en houdt de ontvangen gegevens anoniem. Andere spyware is specifiek ontworpen om je aanmeldingsgegevens voor online bankieren te verkrijgen zodat dieven je rekening kunnen plunderen.

Het is haast onmogelijk om in je eentje spyware te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je anti-spyware- en anti-virusprogramma's op je computer hebt. Deze programma's scannen automatisch elk stukje inkomende software op kwaadaardige definities en blokkeren de installatie als het programma er verdacht uitziet. Deze programma's scannen ook bestaande bestanden en bewaken het internetverkeer om te controleren of spyware zich niet ergens op de computer verbergt en je gegevens verzendt naar een terminal van een hacker.

Er zijn gratis anti-spywareprogramma's verkrijgbaar, maar wees voorzichtig wanneer je probeert een paar euro te besparen. Veel van deze programma's zijn in werkelijkheid vermomde trojans die bedoeld zijn om je computer te infecteren in plaats van deze te beschermen. Je beste optie is om een programma te kopen van een bekend merk. Deze bedrijven proberen je niet op te lichten en zijn groot genoeg om hun databases continu bij te werken naarmate er nieuwe bedreigingen ontstaan. De beste opties bieden je ook de mogelijkheid het programma gratis uit te proberen, zodat je het anti-spywareprogramma in werking kunt zien voordat je overgaat tot aankoop van een product.

Tip 5: spyware en scams zijn niet de enige bedreigingen

Ondanks al deze informatie over spyware, hackers en internetbeveiliging, is het belangrijk te beseffen dat de meeste mensen die op internet privacyproblemen ondervinden, die situatie aan zichzelf te wijten hebben. Bedenk eens hoe veel persoonlijke gegevens mensen op sociale-netwerksites plaatsen. Als iemand je identiteit wil stelen en wil weten wat de naam van je huisdier is of wat je geboorteplaats is (twee veelgebruikte beveiligingsvragen), bedenk dan eens hoe een dief deze gegevens zou kunnen achterhalen. Als je twijfels hebt over internetprivacy bij sociale-netwerksites, heroverweeg dan je aanmelding, bedenk welke informatie je wilt delen of gebruik de strengst mogelijke privacy-instellingen van deze websites.

Volledige privacy en veiligheid op internet zijn moeilijk te bereiken. Met deze tips kom je echter een heel eind met veilig internetgebruik. Miljoenen mensen gebruiken internet en cybercriminelen kiezen vanzelfsprekend de gemakkelijkste doelwitten. Mensen die aandacht besteden aan beveiliging en privacy, en hiertoe stappen ondernemen, verkleinen aanzienlijk de kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit.

Andere artikelen en links met betrekking tot privacy op internet

  • 6 aanwijzingen dat je online betaalrekening is gehackt
  • Internetdreigingen
  • Kaspersky Multi-Device-internetbeveiligingssoftware

Privacy en beveiliging op internet: 5 beveiligingstips

Het beste middel om spyware te voorkomen en veilig te internetten, is je gezonde verstand.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen