Overslaan naar hoofdinhoud

De Linux-groep van besturingssystemen wordt al jaren door technische experts bewonderd vanwege de eenvoud en functionaliteit. Linux werd aan het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw ontwikkeld en is, net als Windows, een besturingssysteem.

De software bestuurt de hardwarebronnen van het systeem en is daarom een populaire keuze om webservers te ondersteunen. Een verschil tussen Windows en Linux is dat Linux open-sourcesoftware is en dus voor iedereen vrij toegankelijk is.

Kern van waarheid

Linux is, in essentie, een “kern” en een belangrijk onderdeel van het besturingssysteem dat de CPU, het geheugen en de randapparatuur van de computer bestuurt. Er wordt vaak gezegd dat dit een “uitgeklede” gebruikersinterface is - zonder allemaal toeters en bellen - en puur is ontworpen om functioneel te zijn en om gebruikers controle te geven over hun hardware.

Aanpasbaar en flexibel

Traditionele fans van Linux vinden dat dit besturingssysteem een veel gemakkelijkere manier biedt om hardware te besturen dankzij de “shell” - een opdrachtregelinterface van Linux die het mogelijk maakt voor gebruikers om hun computer te besturen door opdrachten in te voeren in een tekstinterface.

Moderne versies van Linux hebben echter een meer geavanceerde gebruikersinterface waarbij je deze traditionele opdrachtregelinteractie niet hoeft te gebruiken.

Je kunt Linux ook aanpassen door verschillende desktopomgevingen te gebruiken. Hoewel veel besturingssystemen op maat gemaakte desktops hebben, zijn er ook veel waarop Linux kan worden gebruikt.

Beveiliging

Beveiliging is al sinds het begin een belangrijk onderdeel van het Linux-besturingssysteem. Elke gebruiker is afgescheiden van andere gebruikers en je hebt een wachtwoord en gebruikers-id nodig om Linux te gebruiken.

Gebruikers hebben ook minder automatische toegangsrechten. Dit maakt het moeilijker om malware te verspreiden via toegang tot veel verschillende bestanden op de computer.

Het open -sourceformaat dat veel verschillende besturingsomgevingen, systeemarchitecturen en onderdelen zoals verschillende e-mailclients heeft, maakt het ook moeilijker voor malware om te verspreiden.

Waterdicht?

Linux heeft een aantal voordelen als het om beveiliging gaat, maar geen enkel besturingssysteem is volledig veilig. Een probleem waar Linux tegenaan loopt, is de groeiende populariteit van het systeem.

Linux werd jarenlang voornamelijk gebruikt door een kleinere, meer technische groep mensen. Nu leidt het toegenomen gebruik tot het oude probleem dat hogere aantallen gebruikers tot een groter risico op malware leidt.

Er bestaat al malware die speciaal voor Linux is ontworpen. Erebus-ransomware is hier een voorbeeld van en de Tsunami-backdoor heeft de afgelopen jaren ook bij veel gebruikers voor problemen gezorgd.

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerde producten:

Wat is Linux en is het echt veilig?

Linux is een belangrijk onderdeel van een besturingssysteem dat veel onderdelen van een computer bestuurt. Leer hoe veilig het echt is en waarom veel technische experts het geweldig vinden.
Kaspersky Logo