Overslaan naar hoofdinhoud

Voor een adequate computerbescherming moet anti-virussoftware in staat zijn tot het volgende:

  • Allerlei bestaande schadelijke programma's detecteren, idealiter alle bestaande malware
  • Nieuwe modificaties van bekende computervirussen, wormen en trojans detecteren
  • Schadelijke software in verpakte bestanden detecteren (dus uitvoerbare bestanden die zijn gewijzigd door archiefhulpprogramma's) en vervolgens de inhoud van de archieven en installatiepakketten scannen

Niet alle anti-virusproducten bieden dezelfde computerbescherming

Omdat er al jarenlang verschillende anti-virusproducten op de markt zijn, denken sommige gebruikers ten onrechte dat er weinig te kiezen valt tussen de diverse producten en dat deze allemaal soortgelijke mogelijkheden voor malwaredetectie bieden. Deze gebruikers kunnen besluiten om een antivirusproduct te kiezen op basis van relatief onbelangrijke criteria, bijvoorbeeld of het fraai is vormgegeven en of het wordt gepromoot in aantrekkelijke advertenties.

Hoewel het klopt dat er al lange tijd verschillende anti-virusprogramma's beschikbaar zijn, zijn het aantal en de diversiteit van dreigingen waaraan computers en apparaten worden blootgesteld in de afgelopen jaren enorm veranderd. Effectieve computerbescherming is alleen mogelijk als de leverancier van het anti-virusprogramma zich kan aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Wanneer je kijkt naar de technische prestaties bij het detecteren van en beschermen tegen malware, zijn de verschillen tussen anti-virusproducten soms groot.

Doorlopende investering en toewijding

Leveranciers van anti-virusproducten moeten doorlopend investeren in onderzoek zodat ze hun klanten kunnen beschermen tegen steeds geavanceerdere cyberaanvallen en snel antwoord kunnen bieden wanneer nieuwe malware opkomt. Als de leverancier niet alles in het werk stelt om de doorlopende strijd tegen de zeer professionele cybercriminelen aan te gaan, kan het volgende gevaar lopen:

  • Je computer
  • Je gegevens
  • Je digitale identiteit
  • Je financiën

Sommige anti-virusproducten verliezen de 'wapenwedloop'

Als het anti-virusproduct van de ene leverancier slechts 50% van alle actieve virussen op internet detecteert terwijl een ander product 90% en een derde product 99,9% detecteert, kun je eenvoudig bepalen welk product je computer het beste beschermt.

In werkelijkheid bieden weinig anti-virusproducten en -services een beschermingsniveau van bijna 100%. In feite halen de meeste producten geen beveiligingsniveau van 90%.

Sommige leveranciers van anti-virusproducten lijken de ontwikkelingen van nieuwe malware niet te kunnen bijhouden. Deze leveranciers verliezen de 'wapenwedloop' om schadelijke software, waardoor hun klanten niet volledig beschermd zijn tegen alle cyberdreigingen van tegenwoordig.

Andere artikelen en links met betrekking tot detectie van malware en exploits

Malware en exploits detecteren

Malware- en exploitdetectie zijn essentieel voor veiligheid op internet. Niet alle anti-virusproducten bieden dezelfde bescherming. Ontdek hoe je de beste computerbeveiliging kiest.
Kaspersky Logo