Om verschillende redenen lukt het schadelijke software soms om een computer te infecteren waarop anti-virussoftware is geïnstalleerd. Bijvoorbeeld:
- Als de gebruiker de optie voor automatische updates in de anti-virussoftware niet heeft ingeschakeld en ook niet onlangs de anti-virusdatabase handmatig heeft bijgewerkt
- Als de anti-virussoftware op de computer niet een van de toonaangevende anti-malwareoplossingen is
In deze gevallen wordt de malware-infectie op de computer van de gebruiker mogelijk pas gedetecteerd nadat de gebruiker uiteindelijk de anti-virusdatabase bijwerkt of een effectievere anti-virusoplossing installeert. De gebruiker moet dan zorgen dat de malware nauwkeurig wordt verwijderd van het systeem.
Niet alle anti-virusprogramma's zijn even goed in staat om infecties te behandelen
Veel computervirussen en trojans gebruiken speciale technieken waarmee ze hun aanwezigheid op de computer kunnen verhullen. Vaak bevindt de infectie zich zo diep in het systeem dat deze niet eenvoudig kan worden verwijderd. Helaas kunnen sommige anti-virusprogramma's de schadelijke code niet zodanig extraheren dat de normale werking van de computer wordt hersteld.
Het is dus essentieel dat je een anti-virusoplossing kiest die:
- Alle typen malware-infecties kan voorkomen
- Vaak updates levert voor de anti-virusdatabase
- Krachtige functies bevat voor het verwijderen van malware
Ook moet je in het anti-virusprogramma de optie voor automatische updates inschakelen of zeer frequent handmatige updates uitvoeren.
Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot schadelijke code