Overslaan naar hoofdinhoud

Tien potentieel gevaarlijke dingen die je online doet

Je draagt je autogordel. Je parkeert je auto in de buurt van straatverlichting. Je smeert zonnebrandcrème op, zelfs als het buiten bewolkt is. Je neemt geen risico. Maar wat gebeurt er als je online bent? Bekijk onze lijst om te zien of je momenteel je geld en identiteit blootstelt aan de gevaren van internet.

  1. Je gaat ervan uit dat de site van je bank veilig is.
    Criminelen gaan daarheen waar geld te vinden is. Daarom kun kan je het slachtoffer worden van cyberdiefstal als je in je haast de URL van je bank verkeerd typt of niet merkt dat je wordt omgeleid naar een nepwebsite. Voorkom ongeautoriseerde geldopnames met behulp van Kaspersky's Safe Money-technologie. Deze herkent phishingwebsites en beveiligt elk aspect van online bankieren.
  2. Je winkelt op onbetrouwbare plaatsen.
    Een goede deal online kan zeer verleidelijk zijn, maar wees voorzichtig voordat je iets toevoegt aan je winkelmandje. Als je aandacht wordt getrokken door een koopje op een onbekende winkelsite of als je klikt op een zoekresultaat in de plaats van de URL rechtstreeks in te voeren, zijn voor je het weet cybercriminelen zelf mooie spulletjes aan het bestellen met jouw geld. Dus hoe kun je veilig winkelen online? Bescherm iedere transactie van begin tot eind met Kaspersky's Safe Money-technologie.
  3. Je gebruikt maar één wachtwoord.
    Als je niet goed genoeg nadenkt over je wachtwoorden, kunnen hackers je geld en online identiteit stelen. Door gebruik te maken van meerdere wachtwoorden, voorkom je dat ze toegang hebben tot je hele online wereld als ze één wachtwoord in handen hebben. Het bedenken van sterke wachtwoorden is dan ook essentieel. Kaspersky's Password Manager kan wachtwoorden genereren en veilig opslaan op al je apparaten. Al je websites zijn dan veilig, terwijl je maar één wachtwoord hoeft te onthouden.
  4. Je kent niet al je 'vrienden'.
    Het voelt dan misschien goed om je hele woonplaats als vriend op Facebook te hebben, maar het is veiliger om terughoudend te zijn bij het uitbreiden van je sociale netwerk. Als je een vriendschapsverzoek accepteert van iemand die je niet kent, zet je de deur open voor malware of identiteitsdieven.
  5. Je vertrouwt officiële sites blindelings
    Het is belangrijk om op zijn minst een béétje achterdochtig te zijn online. Er worden elke dag namelijk meer dan 5000 besmette websites gedetecteerd. Als je de legitimiteit van de pagina's die je bezoekt, nooit in twijfel trekt, kun je geld en gegevens kwijtraken aan cybercriminelen. Vermijd ongebruikelijke advertenties en links van onbekende afzenders van e-mails of sms-berichten.
  6. Je bent te open.
    Belangrijke informatie onthullen aan je vrienden en uitgebreide netwerk kan gevaarlijk zijn. Als je persoonlijke gegevens zoals je naam, school of familiegeschiedenis post, geef je antwoorden op beveiligingsvragen voor wachtwoorden prijs. Pas je privacyinstellingen aan om te beperken wie jouw gegevens kunnen zien
  7. Je leest de kleine lettertjes niet.
    Niemand vindt het leuk om de kleine lettertjes te lezen. Dat is de reden waarom sommige online bedrijven deze ruimte gebruiken om stiekem zorgvuldig geformuleerde tekst op te nemen op hun site. Wanneer je dan akkoord gaat met de betreffende voorwaarden zonder de kleine lettertjes te lezen, kun je zonder het te weten je online privacy openbaar maken aan het bedrijf en de dochterondernemingen daarvan.
  8. Je gebruikt een openbaar wifi-netwerk om online te shoppen of te bankieren.
    Cybercriminelen bespioneren graag wifi-netwerken en lokken gebruikers graag naar nepnetwerken. Behandel wifi-netwerken daarom met gezonde achterdocht en maak gebruik van een VPN (virtual private network) voor het versleutelen van belangrijke gegevens. Zorg er met Kaspersky's Safe Money-technologie voor dat je verbinding volledig is beveiligd wanneer je online shopt of bankiert. Als je op je mobiele apparaat bezig bent, gebruik dan het netwerk van je provider voor belangrijke transacties.
  9. Je hebt je mobiele apparaten gejailbreakt.
    Jailbreaken doet meer dan functies toevoegen aan je smartphone of tablet. Het neemt ook belangrijke beveiligingen weg, waardoor je mobiele malware een kans geeft op je toestel. Blijf onderweg veilig en vermijd jailbreaken en de downloadsites van derden, slechte apps en andere online gevaren die daarmee gepaard gaan.
  10. Je weet niet welke sites je kinderen bezoeken.
    Als je kinderen hebt, moet je weten wat hun favoriete websites en sociale netwerken zijn. Internet maakt deel uit van het leven van je kind, dus het is verstandig dat je betrokken blijft om hen te begeleiden met de juiste online etiquette, online pesten en de steeds veranderende uitdagingen van het online leven.

Andere artikelen en links met betrekking tot

Tien potentieel gevaarlijke dingen die je online doet

Je draagt je autogordel. Je parkeert je auto in de buurt van straatverlichting. Je smeert zonnebrandcrème op, zelfs als het buiten bewolkt is. Je neemt geen risico. Maar wat gebeurt er als je online bent?
Kaspersky logo