Een belangrijke zorg van ouders is tegenwoordig veilig internetten voor kinderen. Hoe bied je je kinderen veiligheid online? Internet is een belangrijke verbreding van je omgeving op zowel sociaal als cognitief vlak. Het is bereikbaar voor de hele wereld en je kind heeft toegang tot de positieve kanten van internet maar ook de schaduwkanten zijn bereikbaar. Nu steeds meer kinderen beschikken over een smartphone of tablet, zijn zij ook de computer van het gezin ontgroeid. Het altijd en overal online zijn kan ouders zorgen baren. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je kind te helpen bij het navigeren op internet en bij het herkennen van mogelijke bedreigingen.
Veiligheidstip 1: voorkom malware en adware
Veel gratis apps en sociale-mediawebsites zijn voor hun bestaan afhankelijk van adware, waardoor je kind mogelijk wordt blootgesteld aan meer reclame dan je acceptabel vindt. Dit, en het gemak waarmee in-app aankopen kunnen worden gedaan, zijn voor ouders redenen om toezicht te houden op kinderen wanneer zij online zijn, en om regels te bepalen over welke apps zijn toegestaan. We adviseren ouders om aan hun kinderen uit te leggen hoe zogenaamde 'gratis' apps werken, en dat zij online soms echt geld uitgeven zonder het te merken.
Veiligheidstip 2: bescherming tegen kwaadwillenden online
Je leert je kinderen dat zij niet met vreemden mogen praten. Hetzelfde geldt voor contacten online. Maak kinderen ervan bewust dat niet iedereen is wie hij zegt. Het is raadzaam te weten welk social platform je kinderen gebruiken en wat de contactgegevens, schermnamen en e-mailadressen van de 'vrienden' van je kinderen zijn. Ouderlijk toezicht is zeer nuttig bij het blokkeren van bepaalde contactpersonen, en bij het controleren van onlinemessaging en andere communicatie.
Veiligheidstip 3: meld pestgedrag
Bij veilig internetten voor kinderen draait het steeds vaker om onlinepesten. Uit een rapport van DoSomething.org blijkt dat bijna 43% van de kinderen ooit slachtoffer is geweest van onlinepesten. Slechts 10% van de slachtoffers meldt het pesten aan een volwassene. Wijs kinderen erop om hierover met je te praten. Ouders kunnen hun kinderen vertellen dat ze voorzichtig moeten zijn met het openen van e-mails, het lezen van posts of tweets van onbekenden, of het uiten van beledigingen. Dit is met name belangrijk voor kinderen met een mobiele telefoon. Soms worden berichten verzonden in een emotionele bui of zonder na te denken over de gevolgen.
Veiligheidstip 4: accepteer sociale netwerken
Het lijkt erop dat zelfs heel jonge kinderen tegenwoordig al actief zijn op sociale-mediawebsites, meestal omdat al hun vrienden sociale media gebruiken. Geen enkel kind wil een buitenbeentje zijn, maar ouders moeten onderzoeken en beslissen of een sociale-mediawebsite wel geschikt is voor de leeftijd van het kind. Sommige websites filteren bijvoorbeeld niet op voor volwassenen bestemde inhoud, waardoor alle gebruikers (dus ook kinderen) hiertoe toegang hebben. Een ander punt van zorg is de hoeveelheid informatie die een kind deelt via een profiel op sociale media. Maak kinderen duidelijk welke informatie niet geschikt is om openbaar te delen. Zelfs zoiets onschuldigs als de naam van een huisdier kan al een risico zijn, vooral wanneer de naam van het huisdier wordt gebruikt in een beveiligingsvraag voor wachtwoordherstel.
Veiligheidstip 5: bestrijd identiteitsdiefstal
Scholen en andere organisaties voor kinderen verzamelen en bewaren steeds vaker informatie over kinderen. Er zijn mogelijk legitieme redenen om deze informatie digitaal te verzamelen. Ouders hebben echter altijd het recht om te vragen welke identiteitsgegevens daadwerkelijk nodig zijn en hoe de informatie over hun kind wordt opgeslagen. Kinderen behoren vanaf het begin te weten dat zij gebruikersnamen en wachtwoorden geheim moeten houden voor iedereen, behalve voor hun ouders. Spreek met kinderen af welke identiteitsgegevens ze kunnen delen, zoals hun geboortedatum, woonplaats, de naam van de school, enzovoort.
Wat ouders kunnen doen
Kinderen die voor het eerst toegang krijgen tot het internet zijn zich onbewust van de schaduwkanten die internet met zich meebrengt. Leer je kinderen over veilig internetten op de computer. Start met de basis voor veilig internetten voor kinderen: aanmeldgegevens geheim houden, alleen communiceren met vertrouwde familie en vrienden, voorzichtig zijn met 'gratis' dingen online. Leer de kinderen vervolgens meer, afhankelijk van hun leeftijd. Gebruik software voor ouderlijk toezicht en tools voor het bewaken van de onlineactiviteiten. Blijf ook altijd communiceren met de gezinsleden.
Andere artikelen en links met betrekking tot veiligheid op internet
- De beveiliging van kinderen op internet
- Kaspersky Internet Security-software