Overslaan naar hoofdinhoud

Het woord malware is afgeleid van 'malicious software' (schadelijke software) en verwijst naar een computerprogramma dat speciaal is ontworpen om handelingen uit te voeren die schadelijk of ongewenst zijn voor een legitieme computergebruiker, dus misschien wel voor jou.

Malware kan talloze vormen aannemen. Computervirussen zijn misschien wel de bekendste soort malware. Ze heten virussen omdat ze kopieën van zichzelf doorsturen. Computerwormen hebben vergelijkbare eigenschappen. Veel andere soorten malware hebben namen die hun eigenschappen omschrijven: zo legt 'spyware' bijvoorbeeld persoonlijke informatie van de gebruiker vast, waaronder creditcardgegevens.

Een criminele onderneming

Na de vraag "Wat is malware?" luiden de volgende vragen: 'Wie maakt het en waarom?' De tijd waarin de meeste malware werd ontwikkeld door minderjarige grappenmakers ligt al ver achter ons. Vandaag de dag wordt malware meestal ontworpen door en voor professionele criminelen.

Deze criminelen passen geraffineerde tactieken toe. In sommige gevallen, zoals te lezen is op technologiewebsite Public CIO, kunnen cybercriminelen computergegevens gijzelen, zodat die informatie niet meer toegankelijk is voor de gebruiker. De crimineel eist vervolgens een som geld, waarna de gebruiker weer toegang krijgt tot zijn eigen gegevens.

Het grootste risico waar computergebruikers mee te maken krijgen, is echter de diefstal van gegevens van financiële transacties waaronder bankrekeningen, creditcardgegevens en wachtwoorden. Met deze informatie kunnen hackers geld van je bankrekening halen of onrechtmatige aankopen doen met je creditcard. Sommige criminelen verkopen je bankgegevens op de zwarte markt zodat ook andere criminelen toegang krijgen tot je rekeningen.

Bescherming tegen malware

De belangrijkste vraag is nu: 'Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer of netwerk vrij is van malware?'

Het antwoord bestaat uit twee delen: oplettendheid en beveiligingssoftware. E-mail is een van de meest voorkomende manieren waarop criminelen malware verspreiden. In veel gevallen krijg je een e-mail die eruitziet als een bericht van een vriend of een bedrijf waarvan je klant bent, zoals een bank.

Let op e-mails met verdachte links of die om wachtwoorden vragen. Hieronder vallen ook e-mails die van vrienden lijken te komen, maar links bevatten en zinnen als 'moet je deze gave website zien'.
Door goed op te letten, heb je al de eerste stap gezet om malware tegen te gaan. Maar alleen oplettendheid is helaas niet genoeg. Betrouwbare bedrijven die je kent en vertrouwt, kunnen ook het slachtoffer worden van cybercriminelen. Dit houdt in dat je een betrouwbare website kunt bezoeken die misschien gehackt is en malware bevat die op je computer of mobiele apparaat wordt geplaatst. Dus ook als je heel voorzichtig bent, loop je nog veel risico - tenzij je voorzorgsmaatregelen neemt.

Wat is malwarebescherming?

Malwarebescherming zorgt voor die belangrijke tweede beschermingslaag voor je computer of netwerk. Een volledig anti-viruspakket is de belangrijkste technologische beveiliging die elk computersysteem (zowel privé als zakelijk) hoort te hebben.

Een goed ontworpen anti-virusprogramma bevat meerdere beschermende functies. Elk programma dat je hebt gedownload wordt gecontroleerd, zodat je zeker weet dat dit geen malware bevat. De computer wordt regelmatig gescand om malware te detecteren en te verwijderen die mogelijk de eerste controle heeft omzeild. Tevens wordt het anti-virusprogramma regelmatig bijgewerkt om de nieuwste bedreigingen te herkennen.

Goede anti-virusbescherming herkent zelfs onbekende malware-bedreigingen en geeft waarschuwingen af. Dat komt doordat de software bepaalde acties herkent die typisch zijn voor malware, bijvoorbeeld als malware zijn aanwezigheid op de computer probeert te verhullen. Daarnaast kan bepaalde anti-virussoftware verdachte websites herkennen en je ervoor waarschuwen, met name websites die speciaal zijn ontworpen voor 'phishing' (een techniek waarbij gebruikers om de tuin worden geleid zodat ze hun wachtwoorden of rekeningnummers doorgeven).

Sommige beveiligingsoplossingen bieden ook speciale functies die je financiële gegevens beschermen. Deze producten beveiligen je bankgegevens en beheren je wachtwoorden waardoor je veilig kunt internetbankieren of winkelen.

Beveiligingsoplossingen moeten gebruiksvriendelijk zijn. Effectieve anti-virussoftware moet je eenvoudig kunnen downloaden en installeren. Zoek naar een anti-virusoplossing met de eigenschappen die in dit artikel zijn beschreven. Installeer dan daadwerkelijk de gekozen beveiligingssoftware.

Wat is malware en hoe kun je je ertegen beschermen?

Wat is malware? Er zijn vele vormen van malware, maar door goed op te letten en de juiste beveiligingssoftware te gebruiken, kun je je goed wapenen tegen deze bedreiging.
Kaspersky Logo