Overslaan naar hoofdinhoud

Opvoeding in de 21e eeuw is sterk gebaseerd op technologie. Technologie heeft het ouderschap veranderd. Denk aan iPads die kinderen bezig houden tijdens een vlucht, of apps die ouders gebruiken om onder andere de voeding en groei van hun kinderen bij te houden. Maar sociale media heeft hier een extra dimensie aan toegevoegd. Het gemiddelde kind heeft nu een digitale voetafdruk die vaak begint bij de de foto van de echoscopie die de ouders plaatsen. Zo kunnen vrienden en familie de vreugde met elkaar delen via 'sharenting'. Sommige ouders, vooral diegenen die sociale media al sinds jonge leeftijd gebruiken, begaan echter vaak de fout om te vaak foto's van hun kinderen te plaatsen. Dit wordt 'oversharenting' genoemd. Hier zitten verschillende risico's aan verbonden, net zoals bij alles wat met sociale media te maken heeft. Het is daarom belangrijk dat ouders begrijpen hoe ze veilig foto's kunnen plaatsen van hun kinderen.

Wat is sharenting?

Sharenting is het fenomeen waarbij ouders foto's van hun kinderen online delen. Vaak worden de foto's gedeeld op sociale-mediaplatformen zoals Instagram en Facebook en leggen ouders belangrijke momenten vast in het leven van het kind, zoals bijvoorbeeld de eerste stapjes, uitjes naar de dierentuin, schooloptredens en vakanties. Ook al willen ouders nog zo graag met vrienden en familie delen wat er gebeurt in het leven van hun kinderen en wat ze hebben bereikt, het delen van foto's online kan voor problemen zorgen.

Er zitten natuurlijk ook positieve kanten aan sharenting. Ouders bouwen bijvoorbeeld vaak online gemeenschappen op met behulp van sociale-mediaplatformen. Dit kan een geweldig hulpmiddel zijn bij het opvoeden en steekt nieuwe ouders een hart onder de riem wanneer ze zich voelen alsof ze geen idee hebben wat ze moeten doen. Het kan ook een manier zijn voor ouders die ver weg van familie en vrienden wonen, om deze mensen te betrekken in het leven van hun kinderen door online foto's van ze te delen. 'Oversharenting' kan echter een probleem vormen wanneer ouders foto's plaatsen die persoonlijke gegevens bevatten van het kind of gegevens die beschamend zouden kunnen zijn als het kind ouder wordt.

Nu sociale-mediaplatformen zoals Facebook en Instagram een grote rol spelen in onze samenleving, wordt sharenting als normaal beschouwd. Statistieken laten zien dat ouders zelfs graag foto's en video's van hun kinderen online plaatsen. Zo heeft meer dan 75% van de ouders al eens foto's van hun kinderen op sociale media geplaatst en heeft 33% nooit toestemming daarvoor gevraagd aan hun kinderen.

Wat zijn de gevaren van sharenting?

Hoewel foto's plaatsen van kinderen onschuldig lijkt, zouden ouders zich er bewust van moeten zijn dat het online delen van foto's met familie, vrienden, kennissen of vreemden, problematisch kan zijn. Zo zijn er verschillende dingen die ouders moeten overwegen voordat ze foto's van hun kinderen plaatsen op sociale media. Deze zijn vooral relevant omdat ze de gevaren van sharenting demonstreren, waaronder:

  • Sociale media worden tegenwoordig overal gebruikt.
  • Digitale inhoud en het internet blijven bestaan.
  • Ongemakkelijke situaties die kunnen voorkomen als het kind ouder wordt.
  • Identiteitsdiefstal door de gedeelde informatie.

Het probleem is dat zodra de foto's online staan, de ouders geen idee hebben wat ermee gebeurt en hoe andere mensen er misbruik van kunnen maken. Daar komt nog bij dat alles wat online wordt geplaatst, voor altijd online blijft, ook als de post wordt verwijderd. 'Oversharenting' creëert een digitale voetafdruk voor het kind wiens foto online wordt gedeeld. Dit brengt talloze mogelijke complicaties met zich mee, zoals bijvoorbeeld een verlies van privacy en financiële of identiteitsfraude. Hieronder staan enkele van de gevaren van sharenting waar ouders op moeten letten.

Risico op identiteitsdiefstal

Veel ouders realiseren zich niet dat hun sharenting-gewoonten ongelofelijke hoeveelheden persoonlijke informatie van hun kinderen blootstellen. Uit een onderzoek van Security ORG blijkt dat ongeveer 75% van de ouders een foto, verhaal of video van hun kind online had gedeeld. Meer dan 80% van de ouders gebruikt de echte naam van hun kinderen in posts op sociale media. Cybercriminelen kunnen gedeelde foto's en de bijbehorende onderschriften analyseren om de naam, verjaardag en locatie van een kind te krijgen. Door dit te combineren met andere informatie, die misschien verkregen is door phishing of is verkregen op het darkweb via gegevensinbreuk, kunnen deze kwaadwillende personen de identiteit van het kind stelen voor schadelijke doeleinden.

Digitale inhoud blijft bestaan

Hoewel het op veel van de platformen die ouders gebruiken om online foto's te delen met vrienden en familie mogelijk is om posts te verwijderen, is dit vaak niet genoeg om een kind te beschermen. Alles dat op internet wordt gedeeld, kan een blijvend spoor achterlaten, zelfs als degene die de foto plaatste, deze ook weer verwijdert. Daarom is het beter om een foto niet te plaatsen, en zo niet het risico op 'oversharenting' te lopen met een foto die gevoelige gegevens bevat die het kind in gevaar kunnen brengen.

Geen controle meer hebben over foto's

Een ander gevaar dat het online delen van foto's met zich meebrengt, is dat mensen geen controle meer hebben over hun foto's zodra ze op internet staan. Ook als ouders privacyinstellingen gebruiken op hun sociale-mediaprofielen, hebben ze nog steeds weinig controle over wat andere mensen doen met de foto's van hun kinderen. Mensen kunnen de foto's bijvoorbeeld opslaan en delen met anderen. Kwaadwillende personen kunnen de foto's zelfs bewerken en er misbruik van maken. Een ander gevaar van sharenting waar ouders rekening mee moeten houden, is dat in de meeste gevallen alle inhoud die wordt gepost, bezit is van de sociale-mediasite. Dit wordt meestal verborgen in de gebruiksvoorwaarden waar de meeste gebruikers doorheen scrollen zonder het aandachtig te lezen. Het platform waarop de foto van het kind wordt geplaatst door de ouders, heeft dus eigendomsrecht op de foto.

De gevaren van kindermisbruik door sharenting

Een ander mogelijk gevolg van het online delen van foto's door ouders, is dat ze hun kinderen blootstellen aan misbruik zonder dit te weten. Uit hetzelfde onderzoek van Security ORG bleek dat bijna 80% van de ouders aangaf dat ze sociale-mediaconnecties hebben die ze nog nooit in het echt hebben ontmoet. De foto's die ouders delen kunnen informatie bevatten waarmee pedofielen kinderen kunnen traceren. Foto's kunnen bijvoorbeeld de school of het schooluniform van het kind afbeelden, of de naam van de straat waar het gezin woont. Geotags kunnen mensen met schadelijke bedoelingen in staat stellen om de realtime-locatie van het kind te traceren. Daarnaast kunnen ouders niet controleren in hoeverre deze foto's worden verspreid. Het is onmogelijk om erachter te komen waar ze terecht komen, zelfs als privacyinstellingen worden gebruikt. Het is daarom belangrijk dat ouders niet aan 'oversharenting' doen, en zo het risico verkleinen dat pedofielen mogelijk hun kind opzoeken en ontvoeren.

Privacy- en wettelijke problemen van oversharenting

Een van de grootste problemen van sharenting heeft te maken met privacy. Kleine kinderen zijn te jong om hun ouders toestemming te geven om foto's online te delen met familie en andere mensen, en zelfs oudere minderjarigen begrijpen de gevolgen van online delen niet volledig. Uit een recent onderzoek bleek dat 29% van de ouders inhoud delen over hun kind zonder daarvoor toestemming te vragen. Slechts 24% van de ouders vraagt iedere keer toestemming aan hun kind om te mogen delen. Uit het onderzoek bleek tevens dat 32% van de kinderen aangaf dat een ouder een verhaal, foto of video van hen had geplaatst op sociale media, zelfs nadat het kind expliciet had gevraagd om dat niet te doen. Dit suggereert dat het online delen van foto's privacyproblemen veroorzaakt tussen kinderen en ouders.

Baby's kunnen door hun beperkte vermogen om te communiceren geen toestemming geven om online foto's te delen. Het is erg belangrijk dat ouders de gevolgen van sharenting begrijpen, vooral als hun kinderen ouder worden. In bepaalde landen, zoals Frankrijk en Duitsland, zorgt het rechtsstelsel ervoor dat kinderen de baas zijn over hun eigen foto's. Hoewel de situatie ingewikkelder is in de Verenigde Staten, zijn er nog meer privacy- en wettelijke problemen om bij stil te staan. Het YouTube-kanaal 'DaddyoFive' is een perfect voorbeeld van de complexiteit van deze problemen. Dit kanaal werkt gebruikt als bewijs voor mishandeling door ouders. De advocaten beweerden ook dat de manier waarop de video's werden gedeeld, een vorm van mishandeling was. Twee van de kinderen in kwestie werden in voogdij geplaatst.

Zodra kinderen oud genoeg zijn om sociale media en de consequenties van posten op deze platformen te kunnen begrijpen, moeten ouders toestemming beginnen te vragen voor het online delen van foto's. Dit geeft niet alleen aan dat de ouders de privacy van het kind respecteren, maar het helpt ook om privacyproblemen tussen ouders en kinderen te voorkomen. Daarnaast kunnen ouders hun kinderen mee laten kiezen welke foto's online gedeeld mogen worden, en hen zo het idee van een verantwoord gebruik van internet aanleren voordat ze zelf sociale media gaan gebruiken.

Een ander privacyprobleem dat samenhangt met sharenting is het plaatsen van foto's van andermans kinderen, of dit nu de bedoeling is of niet. Ouders nemen vaak foto's van hun kinderen tijdens sportevenementen en optredens, waar ook andere kinderen in te zien zijn. In dit soort gevallen is het cruciaal dat ouders de ouders van andere kinderen om toestemming vragen om die foto's online te delen.

10 tips voor het veilig online delen van foto's met familie en vrienden

In het kader van de gevaren van sharenting die hier zijn besproken, kunnen ouders zich afvragen of het online delen van foto's van hun kinderen überhaupt wel veilig is. Dit is natuurlijk een zeer persoonlijke keuze. Sommige ouders kiezen ervoor om nooit foto's van hun kinderen online te delen. Maar voor diegenen die wel graag online foto's willen blijven delen met familie, zijn er meerdere manieren waarop de foto's kunnen worden beveiligd en het risico op 'oversharenting' wordt verkleind. Hier volgen een paar dingen om te onthouden:

  1. Controleer privacyinstellingen: Zorg ervoor dat alle posts alleen kunnen worden bekeken door familie en goede vrienden en schakel de functie uit waarmee anderen de foto's kunnen delen. Het is een van de gevaren van sharenting dat vreemden en kennissen de foto's van kinderen kunnen bekijken.
  2. Praat met vrienden en familie over privacy: Spreek je uit over het beschermen van de privacy van kinderen en bepaal in hoeverre ze betrokken kunnen worden bij posts.
  3. Zet metagegevens en geotagging uit: Door deze functies niet te gebruiken kunnen andere mensen kinderen niet traceren door het online delen van foto's.
  4. Zorg ervoor dat foto's geen herkenbare informatie bevatten: Deel geen gegevens in de foto zelf of het onderschrift die anderen in staat kunnen stellen om kinderen te vinden en traceren. Dit kunnen bijvoorbeeld namen, geboortedata, scholen, plaatsen waar kinderen vaak heen gaan of thuisadressen zijn.
  5. Gebruik geen echte namen: Geef mensen online geen toegang tot de echte namen van kinderen. Gebruik in plaats daarvan bijnamen of beschrijvende zinnen voor kinderen.
  6. Plaats geen mogelijk beschamende foto's: Of het nu foto's zijn waarop het kind in bad zit of grappige kleren aanheeft, deze foto's kunnen problemen voor het kind veroorzaken als het ouder wordt.
  7. Gebruik beveiligde platformen: Gebruik beveiligde platformen om vrienden en familie foto's van kinderen te laten zien in plaats van ze online te delen. WhatsApp beveiligt foto's bijvoorbeeld met end-to-end-encryptie en geeft gebruikers de optie om foto's te sturen die maar één keer geopend kunnen worden.
  8. Zorg ervoor dat het gezicht van het kind niet zichtbaar is: Om 'oversharenting' te voorkomen, bedekken sommige ouders de gezichten van hun kinderen voordat ze de foto's op sociale media plaatsen. De gezichten van kinderen kunnen worden bedekt met de 'stickers' van apps zoals Instagram of je kunt gebruikmaken van bewerkingsprogramma's om gezichten te vervagen.

Vragen om over na te denken bij het online delen van foto's

Ouders zouden zichzelf een aantal vragen moeten stellen voordat ze foto's delen van hun kinderen op sociale media. Deze vragen kunnen de mogelijke gevolgen van de posts bepalen en ouders helpen beslissen of ze acceptabel zijn of als 'oversharenting' beschouwd kunnen worden. Beantwoord de volgende vragen over het online delen van foto's:

  1. Waarom wordt de foto gedeeld? Misschien om je vrienden en familie op de hoogte te houden over de ontwikkeling van je kind, of omdat het gewoon een schattig moment is. Het is hoe dan ook belangrijk om de intentie achter de post te begrijpen.
  2. Is het acceptabel als iemand anders een soortgelijke foto deelt? Hoewel iedereen anders omgaat met sociale media, is het belangrijk om na te gaan of het acceptabel zou zijn om de foto te delen als de rollen omgedraaid waren. Vraag het kind rechtstreeks of je de foto mag delen als het kind oud genoeg is om toestemming te geven en dit te begrijpen.
  3. Is de foto mogelijk beschamend? Omdat online gedeelde foto's een permanente voetafdruk kunnen achterlaten, moet je nagaan of de foto het kind later schaamte kan bezorgen.
  4. Kan de foto een mogelijk gevaar vormen? Zoals eerder besproken moet je ook hier nagaan of de foto later problemen kan veroorzaken voor het kind. Misschien zijn er religieuze of politieke opvattingen die ervoor kunnen zorgen dat het kind later als volwassene niet bij een bepaald bedrijf wordt aangenomen.
  5. Zou het kind het fijn vinden om de foto te zien als onderdeel van zijn of haar digitale voetafdruk? Bedenk wat de foto zegt over het kind en hoe hij of zij gezien wil worden later als volwassene. Is de foto een leuke herinnering of zet de foto het kind in een negatief licht?

Denk twee keer na voordat je aan sharenting doet

Sharenting is een natuurlijk resultaat van een wereld waarin sociale media wordt gebruikt om momenten spontaan vast te leggen en met anderen te delen. Hoewel dit een aantal voordelen heeft, zouden ouders wat meer moeten nadenken over het online delen van foto's van hun kinderen. Dit is vanwege de vele mogelijke gevaren van sharenting, zoals identiteitsdiefstal en blootstelling aan pedofielen. Sharenting kan daarnaast negatieve gevolgen hebben voor het kind als het ouder wordt. Het zou bijvoorbeeld de kansen op de arbeidsmarkt van het kind kunnen beïnvloeden. Aangezien sharenting een digitale voetafdruk voor het kind creëert voordat het oud genoeg is, kan het privacyproblemen veroorzaken tussen kinderen en ouders, wat weer voor minder vertrouwen in de relatie kan zorgen. Voor al deze redenen is het belangrijk dat ouders twee keer nadenken voordat ze foto's van hun kinderen plaatsen.

Kaspersky Endpoint Security ontving in 2021 drie prijzen van AV-TEST voor de beste prestaties, bescherming en bruikbaarheid voor zakelijke eindpuntbeveiliging. In alle tests toonde Kaspersky Endpoint Security uitstekende prestaties, bescherming en bruikbaarheid voor bedrijven.

Gerelateerde artikels en links:

Wat te doen bij inbreuk op je privacy

Veilig blijven op social media

Gerelateerde producten en diensten:

Kaspersky Safe Kids

Kaspersky Plus

Kaspersky Premium

Sharenting: Wat ouders moeten overwegen voordat ze foto's van hun kinderen online plaatsen

Sharenting is een gevolg van de opkomst van sociale media. Maar welke risico's zitten er aan het delen van foto's online en hoe kunnen ouders hiermee omgaan?
Kaspersky Logo