Ouderschap manifesteert zich duidelijk in de eenentwintigste eeuw. Het gemiddelde kind heeft al een digitale voetafdruk voor zijn eerste melktandje er is. Sommige kinderen hebben zelfs een digitale voetafdruk voordat ze geboren worden, wanneer mama of papa een foto van een echo op Facebook plaatst. Natuurlijk is het krijgen van een baby een vreugdevolle gebeurtenis die je wilt delen met je vrienden en familie. Sommige ouders delen echter net iets te veel, ook bekend als ’sharenting’, en gebruiken iedere social media (of gebruiken ze te veel) en dat gaat met risico’s gepaard.
Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden voordat je foto’s van je kinderen online plaatst en met de komst van social media zijn er twee dingen veranderd. Ten eerste, social media zijn alomtegenwoordig. Je kunt het niet negeren of terzijde schuiven. Ten tweede kan het ongelofelijk moeilijk zijn om inhoud te verwijderen als deze eenmaal online is geplaatst. Meerdere ‘likes’ op of het delen van een foto van je kind kunnen deze de halve wereld rond sturen, naar mensen die je niet eens kent. En als het eenmaal op de harde schijf van iemand anders staat, kun je het nooit meer verwijderen.
Deze risico’s stoppen ook niet als kinderen volwassen zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Dit is nog een relatief nieuw fenomeen, maar er is gesuggereerd dat ouders die te veel gevoelige informatie, zoals de volledige naam, datum en geboorteplaats van hun kinderen naast hun foto’s plaatsen, fraudeurs in staat zouden kunnen stellen de identiteit van die kinderen te stelen. The New Yorker publiceerde een onderzoek waarin werd geschat dat in 2030 ‘sharenting’ verantwoordelijk zou zijn voor bijna tweederde van alle gevallen van identiteitsfraude bij de jongeren van nu.
Baby’s kunnen per definitie geen geïnformeerde toestemming geven voor de reproductie van een foto. Desalniettemin moet je nadenken over privacykwesties, vooral als je kinderen ouder worden. In sommige rechtssystemen, zoals in Frankrijk en Duitsland, bezitten kinderen de rechten op hun eigen beeldmateriaal. Ouders worden alleen erkend als beheerders, niet als eigenaars van dat recht.
In de VS is de kwestie minder duidelijk, maar er kleven nog steeds juridische risico’s aan delen op social media. In een extreem geval werd de inhoud die op het YouTube-kanaal ‘DaddyOFive’ werd geplaatst, gebruikt als bewijs van misbruik door de ouders wat ertoe leidde dat twee van de betrokken kinderen onder voogdij werden gesteld. Advocaten geloofden dat de ouders hen misbruikten, maar verklaarden ook dat de manier waarop de video’s werden gedeeld op zich al een vorm van misbruik vormde.
Als kinderen eenmaal oud genoeg zijn om social media te begrijpen, moet je beginnen met het vragen van toestemming om foto’s online te plaatsen. Je respecteert niet alleen de privacy van je kinderen, je helpt ze ook kennis te laten maken met concepten van online etiquette. Betrek ze bij de beslissing welke foto’s mogen worden geplaatst en wie de foto’s te zien krijgt, maar ook bij het daadwerkelijk plaatsen van de foto’s. Het is een mooie gelegenheid om ze vertrouwd te laten raken met de manier waarop social media werkt. Je helpt ze ook te begrijpen dat het online plaatsen van foto’s veiligheidsproblemen met zich meebrengt, lang voordat ze hun eigen Facebook-, Snapchat- of Instagram-account kunnen krijgen.
Wanneer je kinderen internet beginnen te ontdekken, wil je ze misschien ook beschermen met Kaspersky Safe Kids 2020 . Op die manier kun je wat ouderlijk toezicht instellen en ervoor zorgen dat ze geen toegang krijgen tot websites of inhoud die ze niet zouden moeten zien.
Vergeet niet dat als je foto’s van andermans kinderen maakt, je die foto’s nooit zonder hun toestemming mag delen. Als je bijvoorbeeld foto’s hebt genomen tijdens een sportevenement of tijdens een logeerpartij, vergeet dan niet de andere ouders te vragen of ze het goed vinden dat je de foto's deelt. En als andere mensen je kinderen op foto’s op Facebook laten zien, en je bent er niet blij mee, dan heb je het recht om te vragen de foto’s te verwijderen, zolang ze jonger zijn dan 13 jaar (de leeftijd waarop ze hun eigen Facebook-account kunnen krijgen).
Scholen, sportverenigingen en andere jongerenorganisaties zouden hun eigen social-mediabeleid moeten hebben. Ze moeten altijd je toestemming hebben voordat ze foto’s van je kinderen publiceren. Probeer ervoor te zorgen dat je toestemming geeft voor bepaalde gebeurtenissen of fotoshoots, in plaats van een algemene toestemming.
Als je een professioneel portret van je kinderen hebt, zorg er dan voor dat je de regels van het auteursrecht kent en vraag of je het privé mag delen. Sommige professionals creëren hun eigen veilige platformen waar familie en vrienden kunnen inloggen om de foto’s te bekijken.
In het licht van die verschillende risico’s vraag je je misschien af: "Is het überhaupt veilig om foto’s van mijn kind online te plaatsen?" Sommige ouders besluiten helemaal geen gebruik te maken van social media en houden hun foto’s strikt privé. Maar als je wilt delen, zijn er manieren om de veiligheid van je social-mediagebruik te verbeteren en het risico van sharenting te beperken.
Als je foto’s maakt, probeer dan functies zoals straatnamen en -nummers te vermijden die gebruikt zouden kunnen worden om kinderen op te sporen. Voor kleinere kinderen zou je zelfs kunnen besluiten om geen foto’s van hen te delen in schooluniform, want dat laat zien welke school ze bezoeken.
De gevaren van het plaatsen van babyfoto’s op Facebook of Instagram zijn duidelijk. Er zijn echter een aantal veiligere platforms die je kunt gebruiken als je wilt delen. Je kunt WhatsApp gebruiken om geselecteerde vrienden toegang te geven tot je foto’s en de service is end-to-end gecodeerd om te voorkomen dat hackers bij je gegevens kunnen komen. Of maak op Flickr een privé-album dat alleen op uitnodiging te bekijken is.
Een andere, bij bezorgde ouders steeds populairder wordende manier om foto’s te delen is Tinybeans - een platform dat het mogelijk maakt om een eigen groep op te zetten en iets te creëren dat sterk lijkt op de ‘baby-albums’ van vroeger. Tinybeans is in 2012 gestart en heeft nu meer dan 3 miljoen gebruikers die het concept van ‘uitsluitend op uitnodiging’ en de veiligheid ervan op prijs stellen.
De meesten mensen gebruiken social media op een zeer spontane manier. We zien iets, maken een foto, drukken op de knop en klaar is Kees. De post is op dat moment beschikbaar voor al onze vrienden.
Maar als het je kinderen zijn, is het de moeite waard de tijd te nemen om na te denken over wat je doet. Is dit een foto die je kind over tien jaar wil zien en om zal kunnen glimlachen? Of zal hij of zij boos zijn of in verlegenheid gebracht zijn dat je die gepost hebt? Is dit een foto die schadelijk kan zijn als hij over 20 jaar bij een online zoekopdracht wordt weergegeven?
Vergeet niet dat uiteindelijk jij de digitale voetafdrukken van je kinderen maakt. In een steeds meer verbonden wereld is dat een belangrijke verantwoordelijkheid voor ouders. Bijna net zo belangrijk als het bieden van een goede opleiding en het opvoeden van je kinderen tot goede burgers. Je kinderen een digitale voetafdruk geven waar ze blij mee zullen zijn, is dus niet alleen goed ouderschap, het is een manier om ze je liefde te tonen.
Gerelateerde links
De zeven grootste online gevaren voor kinderen:Kinderen veilig houden