Overslaan naar hoofdinhoud

BitTorrent is een overdrachtsprotocol op het internet. Het is een manier om bestanden van het internet te downloaden, net als http (hypertext transfer protocol) en ftp (file transfer protocol). Maar in tegenstelling tot http en ftp, is BitTorrent een protocol voor gedistribueerde bestandsoverdracht.

Het peer-to-peer (p2p) protocol van BitTorrent vindt gebruikers met bestanden die andere gebruikers willen hebben en downloadt dan gedeeltes van die bestanden van verschillende gebruikers tegelijkertijd. Hierdoor is de transmissiesnelheid veel hoger dan met http en ftp, waarbij de bestanden vanuit één bron sequentieel worden gedownload.

Men schat dat BitTorrent in 2005 ongeveer 35% van alle internetverkeer voor zijn rekening nam. Na een piek in 2008 nam de populariteit van BitTorrent geleidelijk af doordat de snelheid van het internet omhoogging.

In diezelfde periode domineerden streamingservices als Netflix, Hulu en Amazon Prime de markt met goedkope downloads. Hierdoor zakte het aandeel van BitTorrent in het totale downloadverkeer in Noord-Amerika van 10% in 2010 tot 3% in 2015.

Is BitTorrent legaal?

BitTorrent is een legitiem protocol voor bestandsoverdracht en het gebruik ervan – soms torrenten genoemd – is legaal zolang de inhoud van het bestand volgens de wet geüpload of gedownload mag worden. Het is echter niet legaal om materiaal te downloaden waarop auteursrechten rusten – zoals een recent uitgekomen film – zonder de toestemming van de auteur. In de Verenigde Staten zijn tussen 2010 en 2011 meer dan 200.000 gebruikers aangeklaagd voor het downloaden van beschermd materiaal via BitTorrent.

Sinds die tijd zijn rechtszaken vervangen door zogenaamde copyright-trollen, die zijn geautoriseerd om uit naam van de auteurs op te treden.

De BitTorrent-technologie toont de IP-adressen van de apparaten die de bron of bestemming zijn van de datastromen, die torrents worden genoemd. Hierdoor kunnen trollen de adressen identificeren.

De trollen sturen schikkingsvoorstellen naar de internetserviceproviders (isp’s), die de voorstellen dan naar de desbetreffende klanten doorsturen.

In 2017 bedroeg een gemiddelde schikking die door de groep Rights Enforcement werd geëist bijna € 250. IP-adressen worden echter niet als juridische entiteiten beschouwd, waardoor de trollen bijna nooit over de namen van de personen beschikken en de schikking dus niet kunnen innen.

Is het legitiem om BitTorrent te gebruiken?

Als je patches, wijzigingen en updates van oudere, niet langer ondersteunde videogames wilt downloaden, of door gebruikers ontwikkelde wijzigingen voor ondersteunde games, dan heb je een goede reden om BitTorrent te gebruiken.

Een ander voorbeeld van legitiem gebruik is het downloaden van werken die beschikbaar zijn in het publieke domein of via Creative Commonslicenties, zoals filmklassiekers, B-films, indiemuziek, boeken en software. Legale sites zijn onder andere Public Domain Torrents en de indiesite Vodo.

Is het veilig?

Wees voorzichtig met BitTorrent. Het heeft de reputatie van een technologie die wordt gebruikt voor piraterij van films, games en andere content waarop auteursrechten rusten. Internetproviders weten dit en sturen vaak waarschuwingsbrieven en voorlichtingsmateriaal over piraterij naar BitTorrent-gebruikers.

Internetproviders gaan soms over tot het verkleinen van de bandbreedte van veelplegers of tot het verwijderen van hun accounts. Internetproviders maken niet altijd onderscheid tussen legitieme BitTorrent-sites, die materiaal met Creative Commonslicenties verspreiden, en sites die illegale content delen.

Bovendien gebruiken hackers vaak gratis content als met malware gevuld lokaas om de computers van gebruikers te vernielen of aanvallen te lanceren. Om het risico te verkleinen, zijn er BitTorrent-streamingsites opgedoken, die zeggen dat ze bestanden controleren op virussen en andere malware.

Een ander gevaar betreft zichtbaarheid. De IP-adressen van gebruikers en de content die ze versturen, zijn zichtbaar voor alle BitTorrent-gebruikers en hun locaties worden vaak opgespoord door houders van auteursrechten, wetshandhavers, adverteerders en hackers. Het is belangrijk dat gebruikers houden door internet security software te gebruiken, hun malwaredefinities up-to-date te houden en patches van het besturingssysteem te installeren zodra die beschikbaar komen. Het helpt ook om je internetverkeer te versleutelen met behulp van een virtual private network (VPN), dat jouw IP-adres maskeert. Dit is echter niet altijd afdoende.

BitTorrent gebruiken

Zoals we hiervoor opmerkten, moet je ervoor zorgen dat je een hebt en dat je gebruikmaakt van een VPN-service om je IP-adres te maskeren. Vervolgens moet je een BitTorrent-client downloaden en installeren. Gebruik een webbrowser om populaire BitTorrent-trackersites te bezoeken, waarop je beschikbare content kunt bekijken. Gebruik de BitTorrent-client om de gewenste bestanden te downloaden.

Nogmaals: BitTorrent zelf is legaal, maar veel van de content die andere gebruikers beschikbaar stellen is dat niet. Pas op en download alleen legale content en scan de bestanden altijd op malware.

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerde producten:

Wat is BitTorrent en is het veilig?

BitTorrent is een protocol voor gedistribueerde bestandsoverdracht waarmee gebruikers bestanden van elkaar kunnen downloaden. Het is goed om je te informeren over de veiligheid en rechtmatigheid voordat je ermee aan de slag gaat.
Kaspersky Logo