content/nl-nl/images/repository/isc/2017-images/malware-img-02.jpg

Scareware is schadelijke software die computergebruikers verleidt tot het bezoeken van websites die zijn geïnfecteerd met malware. Scareware staat ook bekend als deception software, rogue scanner software en fraudware en verschijnt mogelijk in de vorm van een pop-up. Deze zien eruit als legitieme waarschuwingen van leveranciers van anti-virussoftware, waarin wordt beweerd dat je computerbestanden zijn geïnfecteerd. Ze zijn zo slim gemaakt dat gebruikers bang worden gemaakt en worden aangespoord een bedrag te betalen om snel software te kopen waarmee het zogenaamde probleem wordt opgelost. Wat zij uiteindelijk downloaden, is valse anti-virussoftware die eigenlijk malware is en bedoeld is om de persoonlijke gegevens van het slachtoffer te stelen.

Fraudeurs gebruiken ook andere tactieken om scareware te verspreiden, zoals het verzenden van spam via e-mail. Wanneer dit e-mailbericht wordt geopend, worden slachtoffers aangezet tot het kopen van waardeloze services. Nadat een slachtoffer in een dergelijke scam is getrapt en creditcardgegevens heeft verstrekt, staat volgens Kaspersky Lab de deur open voor identiteitsdiefstal op een later tijdstip.

Aggressive scams

Gerenommeerde leveranciers van anti-virussoftware vragen niet om dergelijke gegevens door de gebruiker bang te maken. Cybercriminelen weten echter heel goed dat veel mensen dit niet weten. De FBI en diverse internationale rechtshandhavingsorganisaties zijn voortdurend bezig met onderzoek naar deze extreem agressieve criminele organisaties. Een geval van internationale cybercriminaliteit dat is onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie had betrekking op een criminele organisatie die 71 miljoen USD gestolen zou hebben via schadelijke software.

Scareware volgt een vast patroon. Er verschijnen plotseling pop-ups waarin je wordt gewaarschuwd dat er gevaarlijke bestanden of porno is gevonden op je computer. Deze pop-ups blijven verschijnen totdat je op een knop klikt waarmee alle bedreigingen zogenaamd worden verwijderd, of je wordt gevraagd om je te registreren voor anti-virussoftware. Als de anti-virusmelding niet afkomstig is van een programma dat je zelf geïnstalleerd hebt, klik dan nergens op. Je kunt het beste de computer uitschakelen. Anti-virussoftware kan ook scannen op deze geavanceerde bedreigingen.

Wat is scareware?

Scareware is schadelijke software die computergebruikers verleidt tot het bezoeken van websites die zijn geïnfecteerd met malware.
Kaspersky Logo