Overslaan naar hoofdinhoud

Hoe vaak moet je je wachtwoorden wijzigen?

Hoe vaak moet je je wachtwoorden wijzigen?

Best practices voor wachtwoordbeveiliging: wijzig jij je wachtwoord vaak?

Jaren geleden, voordat we die kleine apparaatjes altijd en overal bij ons droegen waarop we meerdere telefoonnummers konden opslaan, moesten we ze onthouden. Ben je zo oud dat je je herinnert dat je tientallen telefoonnummers moest onthouden? Neem even de tijd om stil te staan bij hoe technologie dat stukje van ons werkgeheugen heeft overgenomen. Maar nu, wanneer één individu waarschijnlijk tientallen online accounts heeft, moeten we voor elk account het wachtwoord onthouden.

En je hebt waarschijnlijk gehoord over het belang van wachtwoordbeveiliging en het belang van het gebruik van sterke wachtwoorden voor elk account. Maar luister je daadwerkelijk naar het advies van experts op het gebied van cyberbeveiliging? Gebruik je sterke, unieke wachtwoorden voor elk account? Wijzig je ooit je wachtwoorden? Weet je hoe je je wachtwoord voor elk account moet wijzigen?

Misschien vind je het wel interessant om te weten dat terwijl de meeste mensen zich zorgen maken dat een hacker hun wachtwoorden steelt, naar verluidt de helft van de internetgebruikers nog steeds hetzelfde wachtwoord voor al zijn accounts gebruikt op zowel het werk als thuis. Je zou zeggen dat het een grap is, maar miljoenen internetgebruikers hebben '123456' als wachtwoord!

Als jij je schuldig maakt aan het gebruik van dezelfde wachtwoorden of zwakke wachtwoorden, raden we je aan om direct een wachtwoord voor elk account aan te passen en gaat werken aan betere wachtwoordbeveiliging.

Waarom het zo belangrijk is om je wachtwoord te wijzigen

Het is niet alleen belangrijk om te weten hoe je je wachtwoord wijzigt, maar ook dat het meestal alleen in bepaalde situaties nodig is om te doen. Veel experts raden echter aan je wachtwoorden om de paar maanden te wijzigen

De reden hiervoor is vrij simpel. Soms ben je je er misschien niet van bewust dat je wachtwoord voor een account is gecomprommiteerd. Maar door om de paar maanden je wachtwoord te wijzigen, beperk je hoeveelheid tijd die een hacker kan doorbrengen in je account en minimaliseer je hopelijk ook de schade die een cybercrimineel kan aanrichten.

Het is begrijpelijk dat je er niet om staat te springen om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Het kan saai werk zijn om elke paar maanden voor elk account het wachtwoord te wijzigen. En veel experts hebben ook hun zorgen geuit over de mensen die dit regelmatig doen, dat ze mogelijk afkortingen en makkelijk te onthouden wachtwoorden gebruiken die wellicht niet erg sterk zijn.

Als je je wachtwoord zo min mogelijk wilt wijzigen, zorg er dan voor dat je altijd een sterk, uniek wachtwoord voor elk account gebruikt. Sterke wachtwoorden houden hackers en cybercriminelen vaak op afstand. De wachtwoordbeveiliging neemt exponentieel toe wanneer je ook gebruikmaakt van 2FA (tweefactorauthenticatie), wat hackers enorm afschrikt.

Wanneer moet je een wachtwoord wijzigen?

Zoals eerder benoemd is het in sommige gevallen uiterst noodzakelijk om te weten hoe je een wachtwoord wijzigt. Hieronder volgen verschillende van de veelvoorkomende scenario's waarbij je zo snel mogelijk een wachtwoord (of al je wachtwoorden) moet wijzigen.

Vermoedens of bewustzijn van een gegevenslek

Het is niet altijd gemakkelijk om te herkennen of een account is gehackt, maar als je om enige reden vermoedens hebt, wijzig je wachtwoord dan direct. Ook als een bedrijf waar jij een account bij hebt, aankondigt dat het een gegevenslek heeft geconstateerd. Hoewel hackers of cybercriminelen de informatie die ze hebben gevonden misschien niet meteen gebruiken, kunnen je gebruikersnaam en wachtwoord op het dark web te koop worden aangeboden door datahandelaren. Het kan slechts een kwestie van tijd zijn voordat een cybercrimineel toegang tot je account probeert te krijgen met de gegevens verkregen uit de gegevenslek.

Een vriend of collega komt erachter wat je wachtwoord is

Veel gegevenslekken doen zich niet noodzakelijkerwijs voor door professionele hackers, maar door mensen die je kent. Als een vriend of collega je wachtwoord voor een privé-account weet, wijzig het dan. Neem het zekere voor het onzekere.

Je raakt je telefoon of computer kwijt

Heb je de gewoonte om je wachtwoorden voor accounts op te slaan zodat je automatisch kan inloggen? Als je je telefoon of computer kwijtraakt en deze niet veilig vergrendeld is, heeft een dief eenvoudig toegang tot al je accounts. Wijzig je wachtwoorden direct na verlies of diefstal van een apparaat.

Best practices voor wachtwoordbeveiliging

  1. Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meer dan één account
  2. Gebruik altijd sterke wachtwoorden en gebruik geen persoonlijke namen en details, zoals de namen van huisdieren of belangrijke datums
  3. Houd je wachtwoorden privé en noteer ze niet waar anderen ze kunnen zien
  4. Gebruik 2FA als extra laag van wachtwoordbeveiliging
  5. Gebruik een wachtwoordbeheerder waarmee je al je wachtwoorden kan beheren en eenvoudig een wachtwoord kan wijzigen wanneer het nodig is

Samenvatting

In de gevaarlijke digitale omgeving van tegenwoordig is het essentieel om te weten hoe je een wachtwoord wijzigt en om een goede wachtwoordbeveiliging in acht te nemen. Met het gebruik van een wachtwoordbeheerder is het echter veel gemakkelijker om te weten hoe je een wachtwoord wijzigt. Daarnaast is het ook een slimme zet om internetbeveiligingssoftware op je apparaten te installeren om je belangrijke gegevens te beschermen.

Aanbevolen producten

Kaspersky kan je helpen om je privé-accounts tegen alle grote bedreigingen, inclusief malware, spyware en trojans, te beschermen. Het Total Security-pakket biedt bescherming op bankniveau, waardoor het risico dat je wachtwoord wordt ontdekt en je accounts worden geïnfiltreerd door hackers veel kleiner is. Meer informatie over hoe Kaspersky je kan helpen cybercriminelen vijf stappen voor te blijven en je gegevens veilig te houden.

Verder lezen

Hoe vaak moet je je wachtwoorden wijzigen?

Wachtwoordbeveiliging is belangrijk om ervoor te zorgen dat hackers en cybercriminelen geen toegang krijgen tot je privé-accounts.
Kaspersky logo