Overslaan naar hoofdinhoud

Je IP-adres verbergen

Je IP-adres verbergen

Je hoort steeds vaker over hackers die bedrijven en persoonlijke netwerken binnendringen, websites die online gedrag van klanten volgen en andere vormen van digitale spionage en inbreuk. Het is dus niet gek dat veel mensen op zoek zijn naar manieren om hun IP-adres te verbergen. Maar als je digitale vaardigheden niet zo goed zijn, kunnen al deze verhalen over cybercriminelen en hackers die je IP-adres volgen ervoor zorgen dat je bijna niet meer achter je computer durft te zitten.

Geen zorgen: er is een manier om jezelf beter te beschermen en je digitale voetafdruk te verbergen voor buitenstaanders en het is makkelijker dan je denkt. Je hebt geen geavanceerde opleiding in computercodering nodig en je hoeft ook geen dure applicaties op al je apparaten te installeren. Je hoeft alleen maar te weten hoe je je IP-adres kunt verbergen.

Wat is een IP-adres?

IP staat voor Internet Protocol en is het systeem waarmee we gegevens over internet kunnen verzenden. Een IP-adres is het adres dat wordt gegeven aan een specifiek apparaat dat verbinding maakt met internet. Elk apparaat dat verbinding met internet maakt, elke pc, smartphone, laptop of tablet, heeft een uniek IP-adres.

Wanneer een apparaat verbinding met internet maakt, gebruikt Internet Protocol het adres van dat apparaat om erachter te komen vanaf welke locatie gegevens moeten worden verzonden en ontvangen. En ja, dit wordt vaak geregistreerd. Daarom zie je na je uitgebreide onderzoek naar eetkamertafels vaak advertenties over eetkamertafels op andere websites die je bezoekt.

Gepersonaliseerde advertenties zijn niet per se verkeerd en kunnen zelfs heel handig zijn. Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom veel mensen willen weten hoe ze hun IP-adres kunnen verbergen.

Mogelijke redenen waarom je wilt weten hoe je je IP-adres kunt verbergen

Nog niet zo lang geleden werden IP-adressen voornamelijk verborgen om illegaal muziek en films te downloaden, zonder dat websites deze activiteiten konden registreren. Maar in de loop van de tijd zijn veel mensen erachter gekomen dat er veel belangrijkere redenen zijn om je IP-adres te verbergen.

Om je thuisadres privé te houden

Een ervaren hacker of cybercrimineel kan je IP-adres gebruiken om een inschatting van je locatie te maken of zelfs je daadwerkelijke thuisadres te achterhalen. Doorgaans zijn deze gegevens voor niemand zichtbaar. Normaal gesproken heb je hier zelfs een gerechtelijk bevel voor nodig. Maar iemand die geavanceerde tools om IP-adressen te achterhalen gebruikt, kan op illegale wijze je thuisadres achterhalen.

Om lokale beperkingen te omzeilen

In veel landen gelden strenge regels voor het gebruik van internet. Hier zijn sommige websites zelfs verboden. China is hier een voorbeeld van. Andere landen blokkeren auteursrechtelijk beschermde inhoud die ergens anders is gemaakt. Video's op YouTube op Netflix kunnen bijvoorbeeld wel in de VS worden bekeken, maar niet in Duitsland of Ierland. Wanneer je je IP-adres verbergt, kun je soms servers ervan overtuigen dat je eigenlijk vanuit een ander land verbinding met internet maakt. Zo kun je bepaalde beperkingen omzeilen.

Om te voorkomen dat bedrijven je online activiteiten volgen

Uiteraard is privacy voor veel mensen erg belangrijk. Maar bijna alles wat je online doet, kan worden gevolgd. En vaak gebeurt dat ook. Veel bedrijven volgen je online activiteiten om onderzoek te doen naar consumenten. Zo komen ze meer te weten over het browsegedrag van consumenten en kunnen ze hun marketingplannen daarop aanpassen. Andere bedrijven verzamelen je gegevens en verkopen deze aan grote onderzoeksinstellingen, die deze gegevens voor verschillende doeleinden gebruiken.

Als je niet wilt dat je persoonsgegevens worden onderzocht of misbruikt, is het erg slim om te leren hoe je je IP-adres kunt verbergen. Zo kunnen bedrijven je browsegedrag niet langer volgen en komen advertentienetwerken er niet achter in welke producten je interesse hebt. Websites die je bezoekt hebben ook volgens de wet het recht om gegevens te verzamelen over je browsegedrag op die website. Dit wordt doorgaans gedaan voor marktonderzoekgegevens, maar als je je digitale voetafdruk helemaal privé wilt houden, is de enige optie om je IP-adres te verbergen.

Om te voorkomen dat je internetprovider je volgt

Het is geen verrassing dat ook je eigen internetprovider je online activiteiten volgt. Net als de websites die je bezoekt, heeft je provider het recht om dit te doen. Helaas zorgt dit ervoor dat je digitale browsegegevens minder veilig zijn, aangezien het aanbod van internetproviders vaak niet erg groot is en ze niet allemaal even goed beveiligd zijn.

Hoewel internetproviders je gegevens doorgaans niet verkopen, kunnen ze je gegevens wel doorgeven aan marketingonderzoeksbureaus en advertentienetwerken. Wanneer je je IP-adres verbergt, voorkom je dat zowel externe bedrijven als je internetprovider je activiteiten volgen.

Houd je zoekopdrachten geheim

Als je niet wilt dat vrienden of familieleden je zoekgeschiedenis kunnen inzien, is de kans groot dat je ook niet wilt dat onbekende personen en bedrijven dit kunnen. Grote zoekmachines zoals Google en Yahoo! volgen onder andere automatisch welke zoekopdrachten je indient, welke websites je bezoekt, op welke links je klikt en hoelang je op een bepaalde webpagina blijft.

Als je leert hoe je je IP-adres kunt verbergen, kun je voorkomen dat zoekmachines je zoekopdrachten verbinden met je unieke IP-adres. Als extra maatregel kun je ook de incognitomodus gebruiken die veel browsers tegenwoordig hebben.

Je zoekopdrachten en online activiteiten privé houden is ook belangrijk wanneer je voor je werk veel privéonderzoek of gevoelige gegevens opzoekt, bijvoorbeeld als je voor de politie of als onderzoeksjournalist werkt.

Je IP-adres verbergen

Er zijn twee methoden die je kunt gebruiken om je IP-adres te verbergen. Een methode is het gebruik van een proxyserver en de ander is het gebruik van een Virtueel Particulier Netwerk (VPN). Beide zijn genoeg om je IP-adres te verbergen, maar proxyservers hebben een aantal nadelen waardoor een VPN voor veel mensen de beste keuze is.

Wat is een proxyserver?

Beeld je in dat internetverkeer over drukke snelwegen raast. Stel je zoekt iets op via Google. Dat is je beginpunt. Wanneer je op de link van een van de zoekresultaten klikt, volgen je gegevens een route, totdat ze de volgende bestemming bereiken; de link waarop je klikt. Dit gaat zo door, totdat je klaar bent met browsen.

De gegevens die van het ene punt naar het andere verplaatsen, komen langs verschillende servers. Je kunt deze zien als een internetcheckpoint. Elke server slaat je activiteit en je IP-adres op. En zo worden al je activiteiten online bijgehouden door verschillende servers, websites en andere bedrijven.

Wanneer je een proxyserver gebruikt, is het net alsof je in een beveiligde limousine met getinte ramen rondrijdt op het web. De limousine, oftewel de proxyserver, heeft een ander IP-adres dan je huidige apparaat dat is verbonden met internet. De servers, zoekmachines en andere bedrijven zien alleen het IP-adres van de proxyserver in plaats van jouw eigen IP-adres.

Voor- en nadelen van proxyservers

De voornaamste reden dat mensen proxyservers gebruiken, is om hun IP-adres te verbergen. Al je activiteiten online worden omgeleid via de proxyserver, waardoor je eigen IP-adres geheim blijft. Het gebruik van een proxyserver is ook veiliger, omdat dit een extra laag beveiliging is tegen hackers. En als je graag anoniem wilt browsen, is een proxyserver de beste optie om je identiteit te verbergen.

Hoewel je met een proxyserver websites anoniem kunt bezoeken, kunnen proxyservers alsnog vertrouwelijke gegevens in de cache opslaan, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden die je gebruikt om in te loggen op accounts. Als je ervoor kiest om een proxyserver te gebruiken, is het slim om niet in te loggen op privéaccounts, of je kiest voor een proxyserver met een uitstekende beveiliging.

Sommige goedkope proxyservers zijn mogelijk niet compatibel met andere servernetwerken of je internetprovider. Anders krijg je consequent vervelende pop-ups van advertenties. Het is slim om uitgebreid onderzoek te doen voordat je een proxyserver kiest, zodat je zeker weet dat de server die je kiest betrouwbaar en veilig is.

Wat is een VPN?

Een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) werkt ongeveer hetzelfde als een proxyserver. Wanneer je een VPN inschakelt voordat je verbinding maakt met internet, bevindt je apparaat zich op hetzelfde netwerk als het VPN. Je internetverkeersgegevens worden dan via de VPN met een veilige verbinding omgeleid naar de websites die je wilt bezoeken, zodat je IP-adres privé en verborgen blijft.

Tegenwoordig wordt iedereen die zijn of haar apparaten en online activiteiten beter wilt beschermen aangeraden om een VPN te gebruiken. Dit geldt vooral wanneer je vaak gebruikmaakt van openbare Wi-Fi-netwerken. Het kan erg gevaarlijk zijn om privéaccounts te gebruiken via een openbaar Wi-Fi-netwerk, maar met een VPN ben je beter beschermd tegen hackers. De VPN-verbinding is versleuteld en beveiligd.

Voor- en nadelen van een VPN

VPN's zijn handige tools om je gegevens te beveiligen, zoals privéberichten, wachtwoorden en gebruikersnamen, financiële gegevens en alle andere informatie waaruit je digitale voetafdruk bestaat. Met een VPN wordt niet alleen je IP-adres verborgen, maar worden ook alle gegevens met betrekking tot je browseactiviteiten versleuteld. Sommige premium VPN's maken gebruik van geavanceerde encryptieprotocollen waarmee je online vrijwel onzichtbaar wordt.

VPN's verbergen je IP-adres ook voor andere entiteiten die je activiteiten bijhouden, zoals je internetprovider, zoekmachines, sociale-mediaplatformen en overheidsinstanties. Aangezien je IP-adres is verborgen en je gegevens zijn versleuteld, blijven je activiteiten ook onopgemerkt door servers.

Als je graag online content kijkt die normaal gesproken niet toegankelijk is vanwege geografische beperkingen, dan biedt een VPN daar ook een oplossing voor. Met een VPN kun je zelf kiezen uit welk land je internetverkeer afkomstig lijkt, zodat je eenvoudig content kunt bekijken die normaal gesproken alleen beschikbaar is in sommige landen.

Bovendien is een VPN een handige tool als je in een land woont waar veel online activiteiten of websites verboden zijn. Met een VPN met een goede encryptie kun je online doen wat je altijd al doet, zonder dat je bang hoeft te zijn voor eventuele gevolgen.

Niet alle VPN's zijn hetzelfde.

Er zijn gratis VPN's beschikbaar, maar voor hoogwaardige beveiliging en encryptie wordt een VPN van hogere kwaliteit aanbevolen. Hier moet je vaak maandelijks voor betalen. Doe uitgebreid onderzoek naar verschillende VPN-aanbieders, zodat je meer te weten komt over de verschillende soorten en functies. Kaspersky VPN Secure Connection biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om het IP-adres te maskeren zonder activiteitenlogboeken, voor nog meer privacy en beveiliging tegen cybercriminelen en hackers.

Afhankelijk van je behoeften heb je misschien geen premium VPN nodig. Maar wees voorzichtig met gratis VPN's, aangezien deze vaak niet hetzelfde niveau beveiliging bieden. Gratis VPN's zijn vaak ook minder gebruiksvriendelijk en staan bomvol advertenties. Sommige VPN's verzamelen zelfs je gegevens, terwijl het vermijden van gegevensverzameling juist het punt is van het gebruik van een VPN.

Een betrouwbare VPN-aanbieder ziet dan wel al je online activiteiten, maar deze zal je gegevens nooit bewaren of verkopen. Lees alle privacy- en beveiligingsinformatie van elke VPN-aanbieder die je onderzoekt, zodat je zeker weet dat de aanbieder er alles aan doet om je privacy te waarborgen.

Houd er ook rekening mee dat een VPN je internetsnelheid kan beperken. Aangezien je internetverkeer wordt omgeleid via de servers van het VPN, kan de verbinding slechter worden. Als je echter waarde hecht aan je online privacy, is een VPN het meer dan waard.

Hoe installeer je een VPN?

Een VPN installeren en instellen is vrij eenvoudig, wat nog een reden is waarom veel mensen kiezen voor deze manier om hun IP-adres te verbergen. Voor de meeste VPN's hoef je alleen de software te installeren of downloaden, en de app te installeren. Dit kun je doen op je pc en mobiele apparaten, zodat je al je apparaten kunt beschermen.

Zodra je de applicatie hebt geïnstalleerd, hoef je alleen nog een account te maken en in te loggen. Als je klaar bent om het VPN te gebruiken, schakel je het in voordat je verbinding met internet maakt. Het VPN maakt verbinding met de dichtstbijzijnde server, maar je kunt ook servers op andere locaties of in andere landen selecteren, mocht dat nodig zijn.

Het juiste VPN kiezen

Verschillende VPN's bieden verschillende niveaus beveiliging en encryptie, maar er zijn een aantal criteria waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen is het slim om een VPN te kiezen dat je op verschillende apparaten tegelijk kunt gebruiken. Zo kan iedereen in je huishouden tegelijkertijd verbinding maken via hetzelfde VPN.

Zoals eerder genoemd kunnen sommige VPN's de internetsnelheid beperken. Ga op zoek naar VPN's die je internetverbinding niet te langzaam maken. Kaspersky VPN Secure Connection gebruikt bijvoorbeeld de snelste servers ter wereld, zodat je zowel veilig als snel kunt blijven surfen online.

Uiteindelijk moet je vooral een VPN kiezen die je vertrouwt. Een VPN is een service die privacy en beveiliging moet bieden. Bij het kiezen van een VPN-aanbieder is het daarom slim om rekening te houden met hoelang dergelijke bedrijven al actief zijn. Dit duidt namelijk om betrouwbaarheid. Als de aanbieder nog altijd op de markt is, zijn de klanten tevreden, zijn er geen gegevens gestolen etc.

Aanbevolen producten

Kaspersky kan je beschermen tegen alle grote bedreigingen, zoals malware, spyware en trojans. Kaspersky Total Security biedt ook encryptie op bankniveau voor je online betalingen, waarbij je gegevens veilig blijven dankzij het VPN. Ontdek de veilige manier om van het web te genieten zonder dat dit ten koste gaat van snelheid.

Kaspersky VPN Secure Connection

Kaspersky Security Cloud

Kaspersky Password Manager

Ook interessant

Functie voor transparante apptracking op Apple-apparaten

Meerdere VPN-apps hebben gebruikersgegevens gelekt

Zo kom je erachter of een website je (digitale) vingerafdruk steelt

Je IP-adres verbergen

Privacy en veilig internetten zijn erg belangrijk tegenwoordig. Daarom is het slim om te leren hoe je je IP-adres kunt verbergen.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen