Online bankieren is heel erg handig. Je kunt op je pc, smartphone of tablet een factuur betalen, je banksaldo controleren of zelfs geld overschrijven, gewoon vanuit je huiskamer.
Voorbij zijn de dagen dat we moesten wachten totdat de bank openging. En we bankieren dan ook en masse online. In 2013 koos meer dan 50% van de mensen in de VS ervoor om online hun bankzaken te regelen. Helaas hebben ook criminelen het online bankieren ontdekt.
Daar waar geld te verdienen is, zijn cybercriminelen. Online bankieren biedt hen een nieuwe mogelijkheid om je accountgegevens te bemachtigen of je beveiligingsinformatie te ontfutselen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie. Veilig online bankieren begint met bewustwording van de trucs die cybercriminelen gebruiken om je geld in handen te krijgen.
Vakgeheimen van een cybercrimineel
Hackers kunnen op twee manieren online toegang krijgen tot bankrekeningen: phishing en wachtwoorddiefstal.
Phishing – je ontvangt een nepmail die eruitziet alsof die afkomstig is van je bank. De scam zegt je op een link in het e-mailbericht te klikken, waardoor je vervolgens naar een nepwebsite wordt geleid die lijkt op de website van je bank. Je typt je inloggegevens omdat je denkt dat je veilig op de juiste site bent, maar in plaats daarvan heb je je gegevens aan een oplichter doorgegeven.
Wachtwoorddiefstal – cybercriminelen kunnen je via misleiding een programma laten installeren op je computer dat vastlegt wat je typt. Wanneer je de volgende keer inlogt op je rekening, zal het programma stiekem je wachtwoorddetails vastleggen en ze doorsturen naar de oplichter. Zo simpel is het.
Voordat je het weet, wordt je bankpas geweigerd en ontdek je dat je rekening is leeggehaald. Maar geen paniek.
Net zoals je je voordeur op slot kunt doen om de kans op een inbraak te verkleinen, kun je ook maatregelen nemen om het risico van fraude met online bankieren te beperken.
Vecht terug
Als je veilig wilt internetbankieren, moet je altijd je geld in het oog houden:
- Controleer regelmatig je rekening- en creditcardafschriften op verdachte transacties. Als je iets vreemds ziet, meld dit dan zo spoedig mogelijk aan je bank.
- Vul alleen je accountgegevens in op webpagina's met een slotpictogram in de adresbalk en waar het webadres is veranderd van http naar https – dit betekent dat de verbinding beveiligd is.
- Gebruik je gezonde verstand en wees voorzichtig. Klik niet op pop-ups of links in e-mails die naar eigen zeggen afkomstig zijn van je bank. Typ in plaats daarvan het volledige websiteadres van je bank in je browser. Controleer of een bericht legitiem is en bel je bank.
- Krijg je een telefoontje of e-mailtje van je bank dat je niet verwachtte? Behandel dit dan met achterdocht en geef nooit persoonlijke gegevens, tenzij je zelf de bank gebeld hebt.
- Mix letters en cijfers wanneer je je wachtwoord kiest, zodat het niet eenvoudig te achterhalen is. Schrijf je wachtwoord nooit ergens op.
- Log alleen via een beveiligd draadloos netwerk in op je bankrekening. Als je een openbare computer gebruikt, zorg er dan voor dat je deze nooit onbeheerd achterlaat wanneer je inlogt bent en log uit wanneer je klaar bent.
- Post nooit persoonlijke informatie die je bankgegevens zou kunnen onthullen op sociale-netwerksites.
- E-mailbijlagen van websites die je niet vertrouwt zouden grote waarschuwingstekens bij je moeten oproepen. Open deze bijlagen niet.
- Je computer moet over goede beveiligingssoftware beschikken om deze te beschermen tegen schadelijke programma's en cyberaanvallen. Bescherm je pc nu met Kaspersky Internet Security.
Het juridische aspect
Als je denkt dat je bankrekening is gehackt, neem dan onmiddellijk contact op met je bank om je vermoedens kenbaar te maken.
Fraudeslachtoffers hebben juridische bescherming, dus je wordt niet aansprakelijk gesteld voor eventuele verliezen, tenzij je iets frauduleus hebt gedaan of onzorgvuldig hebt gehandeld. Het is ook de verantwoordelijkheid van je bank om de fraude bij de politie te melden. Als het goed is, hoef jij dit niet te doen.
Neem contact op met je bank als:
- Je ongeautoriseerde transacties op je bankafschrift ziet.
- Je denkt dat je informatie hebt doorgegeven aan een nepwebsite.
- Je gelooft dat je wachtwoorden zijn gestolen door middel van malware.