Overslaan naar hoofdinhoud

Hoe veilig zijn gegevens die je 'in de cloud' opslaat?

Nieuwe laptopmodellen zijn lichter en kleiner, maar dat gaat wel ten koste van iets anders. De ruimte op je harde schijf is beperkt en dat is een groot probleem. Waar moet je al die foto's, muziekbestanden, films en documenten opslaan die ooit netjes op je laptop stonden?

Tegenwoordig gebruiken mensen de cloud als belangrijkste storageruimte voor hun bestanden. In eerste instantie is dit een sprong in het duister. Je kunt je bestanden uploaden naar dit relatief nieuwe systeem en ze van je computer verwijderen om ruimte vrij te maken. Maar je moet er wel op kunnen vertrouwen dat je waar en wanneer je maar wilt toegang tot je bestanden hebt.

Is dat inderdaad het geval? Laten we eens kijken naar de veiligheidsaspecten met betrekking tot de cloud.

Wat is het?

Informatie opslaan in de cloud betekent niet dat je gegevens draadloos rondzweven. Je foto's en andere documenten worden nog steeds opgeslagen op servers van bedrijven die cloudstorage aanbieden. Wanneer je je aanmeldt voor cloudstorage, is het meer alsof je een digitale opslagruimte huurt. Je stuurt je informatie naar de storage om ruimte vrij te maken op je elektronica en je krijgt digitaal toegang tot je bestanden door in te loggen op je cloudaccount. Cloudservices worden uitgevoerd op internet in plaats van je computer en je hebt toegang tot je gegevens door naar de cloudwebsite van het bedrijf te gaan.

Welke cloud is van jou?

Er is meer dan één cloud, hoewel we erover praten alsof het één groot systeem is. Veel sites die je mogelijk al gebruikt, zoals Gmail of Facebook, slaan je gegevens in hun eigen cloud op. Hierdoor kunnen miljoenen gebruikers tegelijk de sites gebruiken. Individuele bedrijven hebben ook private clouds voor hun medewerkers en klanten. Hiermee kunnen mensen informatie delen tussen verschillende computers.

Er zijn ook grote openbare clouds, waar mensen ruimte kunnen kopen. Je kunt een bepaalde hoeveelheid storageruimte of een onbeperkte hoeveelheid op jaarbasis aanschaffen van een cloudbedrijf naar keuze. Tot nu toe zijn er nog geen grote veiligheidsinbreuken op de openbare cloud geweest, maar er zijn talloze voorbeelden van verkeerd geconfigureerde AWS-buckets die gegevens in gevaar brengen. Het beveiligingsbeleid moet zich dus ook uitstrekken tot bedrijfsgegevens die in de cloud zijn opgeslagen.

Gegevens zijn versleuteld

De gegevens die in de cloud zijn opgeslagen zijn versleuteld, ongeacht het type cloud. Veelgebruikte storagesystemen zoals Dropbox, Amazon Drive, Microsoft OneDrive en vele andere doen dit. Encryptie zorgt ervoor dat opgeslagen gebruikersgegevens eruitzien als willekeurige tekens voor iedereen die niet beschikt over een sleutel.

Dit betekent echter niet dat de sleutel zelf veilig is. De meeste diensten slaan deze sleutels op in plaats van dat de gebruiker zelf zijn gegevens ontgrendelt. Je kunt de sleutel dus niet kwijtraken. Maar het betekent ook dat de sleutel in de verkeerde handen kan vallen.

Het is veiliger dan lokale storage

Eén punt dat de cloud veiliger is voor je gegevens dan je apparaat is duidelijk. Je kunt niet per ongeluk een glas water over de cloud morsen en onbruikbaar maken. De cloud kan niet worden gestolen. Je kunt de cloud niet laten vallen.

Zelfs als je voorzichtig bent met je apparaat zijn de beveiligingsmaatregelen voor de cloud waarschijnlijk sterker dan op de meeste persoonlijke apparaten. Dit betekent niet dat er geen risico meer bestaat. Het is belangrijk om te onthouden dat als een endpointapparaat dat wordt gebruikt om toegang te krijgen tot clouddiensten wordt gecompromitteerd, de aanvaller dezelfde toegang krijgt als de geautoriseerde medewerker. Het is dus van vitaal belang om veilige authenticatiemethoden in te voeren, inclusief meervoudige verificatie, en om het personeel te informeren over het belang van het beveiligen van vertrouwelijke inloggegevens.

Kies een betrouwbare oplossing voor cloudbeveiliging

Elk jaar maken meer en meer individuele gebruikers en bedrijven gebruik van de cloud. Sterker nog, deze dienst groeit sneller dan de overige internettechnologieën. Het is van vitaal belang om een leverancier van cloudbeveiligingsoplossingen te vinden die in staat is om een evenwicht te vinden tussen klantenservice, beveiliging en kostenbeheersing. Bekijk Kaspersky Cloud Antivirus en ontdek wat wij je te bieden hebben op het gebied van cloudstoragebeveiliging.

Producten

Voor consumenten: Free Cloud Antivirus

Voor kleine bedrijven: Endpoint Cloud Security

Voor ondernemingen: Hybrid Cloud Security

Hoe veilig zijn gegevens die je 'in de cloud' opslaat?

Hoe veilig zijn bestanden die je opslaat in de cloud? Klik hier om te lezen hoe je kunt zorgen voor een veilige storage in de cloud en je gegevens kunt beschermen.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen