Overslaan naar hoofdinhoud

Volgens onderzoek van Kaspersky Lab is 34% van de internetgebruikers wereldwijd in 2012 aangevallen door schadelijke programma's. Zoals altijd waren de populairste aanvalsmethoden gerelateerd aan veelgebruikte programma's zoals Java, Acrobat Reader en Internet Explorer. Maar omdat we steeds vaker online informatie opvragen op verschillende apparaten met internettoegang, bijvoorbeeld via smartphones, iPads en apps, veranderen aanvallers hun methoden. Bij het gebruik van een apparaat met een internetverbinding zijn er altijd risico's, ongeacht de veiligheid van het apparaat.

Verschillende risico's voor de besturingssystemen van willekeurige apparaten

Vroeger werd malware ontwikkeld voor een specifiek besturingssysteem. Bovendien waren aanvallen veel vaker gericht op Windows-computers dan op het besturingssysteem van de Mac. In beide situaties is verandering gekomen. Nieuwere dreigingen, zoals de trojan Morcut, lijken op applets of plug-ins en kunnen op alle mogelijke systemen worden gedownload omdat ze verschillende scripts bevatten. Nadat de trojan is geactiveerd, wordt het besturingssysteem geïdentificeerd en wordt de bijbehorende versie van de kwaadaardige code geïnjecteerd. Mac-gebruikers zijn jarenlang vrijwel niet gehinderd door dreigingen, maar inmiddels zijn ook Apple-producten populaire doelwitten. In 2012 maakten de anti-virusexperts van Kaspersky Lab 30 procent meer definities voor de detectie van Mac-trojans dan in 2011. Tot de populairste malware voor de Mac behoren Trojan.OSX.FacCo.a en Jahlav, twee trojans die zijn vermomd als videocodecs maar die in werkelijkheid gebruikersgegevens stelen en meer kwaadaardige programma's downloaden.

Mobiele apparaten:

Vrijwel alle malware voor mobiele apparaten die in 2012 werd gemaakt, was gericht op Android-apparaten. Eén reden hiervoor is dat er meer Android- dan iOS-apparaten worden verkocht. Een andere reden is dat Google veel minder strikte richtlijnen voor appverkoop hanteert dan Apple. Android brengt nog een probleem met zich mee: veel legitieme Android-apps maken gebruik van schimmige of ronduit gevaarlijke advertentienetwerken die toegang krijgen tot persoonlijke gegevens zoals e-mails en telefoonnummers en die de beveiliging van je Android-apparaat in gevaar brengen. Dat betekent echter niet dat de App Store geheel vrij is van kwaadaardige apps. De eerste verdachte app, een programma met de naam 'Find and Call' dat de e-mailadressen en telefoonnummers van gebruikers doorzocht om vervolgens spam te verzenden, werd in juli 2012 opgespoord.

De risico's voor de beveiliging van je apparaat variëren van vervelende spamberichten tot diefstal van je identiteit, ongeacht het platform dat je gebruikt. Malware kan op mobiele apparaten worden gebruikt om toegang te krijgen tot e-mails en gegevens in het telefoonboek, om de gebruiker via gps te volgen, om de camera te activeren en de identiteit van de gebruiker te stelen en zelfs om het apparaat volledig over te nemen, waarbij het onderdeel wordt van een wereldwijd botnet. Aanvallen zijn overigens niet alleen gericht op smartphones, maar ook op tablets en smart-tv's.

Veelgebruikte methoden:

Bekende spammethoden zoals phishing zijn steeds vaker gericht op mobiele apparaten, want hoewel spamberichten op het grote beeldscherm van een laptop of pc door veel internetgebruikers als zodanig worden herkend, maakt het kleine scherm van een handheldapparaat dit veel moeilijker. Bovendien wordt in veel mobiele apps geen adresbalk weergegeven. Er wordt steeds vaker gebruikgemaakt van valse e-mails van banken of vakantiesites, terwijl ook misbruik van sociale media als Twitter populair is. Aanvallers kunnen aantrekkelijke links maken, deze onherkenbaar maken met behulp van een URL-inkortservice als bit.ly en gebruikers vervolgens zonder dat ze het doorhebben naar kwaadaardige websites doorsturen.

Risico's voor kinderen:

Deze nieuwe golf van veelzijdige aanvallen kan ook op kinderen worden gericht en hun nonchalance misbruiken om malware te verspreiden. Facebook-, Foursquare- en Yelp-apps waarmee gebruikers op allerlei locaties kunnen inchecken bieden toegang tot gps-gegevens en kunnen iedereen in gevaar brengen. De risico's zijn echter het grootst voor kinderen, zeker als er tegelijkertijd wordt getwitterd.

Veel ouders hebben inmiddels de nadelige gevolgen ondervonden van kinderen die een mobiel apparaat gebruiken en apps downloaden die niet gratis blijken te zijn. Ook raken kinderen snel verslaafd aan "gratis" spellen die weliswaar gratis kunnen worden gedownload, maar waarbij moet worden betaald voor hulpmiddelen om verder te kunnen komen.

Je oude, vertrouwde anti-virussoftware voor Windows kan je niet tegen al deze dreigingen beschermen. De ouderwetse beveiligingsaanpak voldoet nu eenmaal niet in deze moderne wereld waarin allerlei apparaten met netwerken en internet zijn verbonden. Daarom moet je overwegen om over te stappen op een beveiligingsoplossing die al je apparaten én je hele netwerk kan beschermen.

Andere artikelen en links met betrekking tot veilig internetten


 

Risico's van een onbeveiligd apparaat

Bij het gebruik van een apparaat met een internetverbinding zijn er altijd risico's, ongeacht de bescherming van het apparaat. Ontdek de risico's waaraan elk apparaat wordt blootgesteld.
Kaspersky Logo