Overslaan naar hoofdinhoud

Tips om je Android-apparaat te beschermen tegen bedreigingen

Dankzij de toenemende populariteit van het mobiele besturingssysteem van Google zijn smartphones en tablets nu ook toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek. Deze revolutie heeft in het dagelijks leven een enorme, positieve invloed gehad maar er kleven ook risico's aan. Android krijgt steeds vaker te maken met beveiligingsrisico's, en iedereen die deze toename negeert, riskeert zijn privacy, veiligheid en financiën.

Een wereld vol bedreigingen voor Android-apparaten

Het besturingssysteem Android is bijzonder kwetsbaar voor malware. Terwijl malware voor Android in 2010 nog maar 24 procent van alle malware voor mobiele apparaten vormde (volgens een recent onderzoek van Juniper Networks), vormen deze bedreigingen nu maar liefst 90 procent van alle mobiele malware. Android is een zogenaamd 'open' platform (de reden dat apparaten met Android zo populair zijn), maar juist hierdoor zijn deze apparaten ook een geliefd doelwit voor de makers van malware.

De meeste malware is bedoeld als verdienmodel voor criminelen. Ruim 75 procent van deze schadelijke software probeert gebruikers te verleiden tot het sturen van sms-berichten naar betaalnummers, zodat deze gebruikers op kosten worden gejaagd. Volgens Juniper kan elke aanval de crimineel 10 dollar opleveren. Als je dit berekent met het grote aantal apparaten dat in gebruik is, blijkt dat deze soorten aanvallen zeer lucratief kunnen zijn voor de criminelen.

Niet alle malware is echter ontworpen om de crimineel meteen geld op te leveren. Sommige programma's slaan persoonlijke informatie van de gebruiker op, zoals wachtwoorden voor internetbankieren, surfgedrag en locatiebepaling. Deze informatie kan gebruikt worden om direct geld van de rekening van de gebruiker te halen, maar kan ook worden doorverkocht in het criminele circuit.

Deze risico's klinken angstaanjagend maar het heeft niet te betekeken dat door het gebruik van een Android-appraat je persoonlijke informatie automatisch te grabbel ligt. Met een paar eenvoudige stappen kun je je Android-apparaat tegen vrijwel elke bedreiging beschermen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je apparaat zonder dat je persoonlijke informatie gevaar loopt.

Altijd up-to-date

Door de beveiligingssoftware van je mobiele apparaat regelmatig bij te werken verbeter je niet alleen de functies of de algemene prestaties van je apparaat. Deze updates bevatten namelijk vaak meerdere 'back-end fixes'. Volgens Juniper zijn apparaten die de nieuwste versie van het besturingssysteem gebruiken beschermd tegen ruim 75 procent van alle Android-malware. Controleer je apparaat dus regelmatig op updates en download ze zo snel mogelijk.

Vermijd downloadsites van derden

Het platform is aantrekkelijk voor gebruikers vanwege het grote aanbod in apps voor Android. Daarnaast is het bij Android relatief eenvoudig om applicaties te installeren vanaf andere bronnen dan de officiële app store. Hoewel er interessante apps zijn die niet in de officiële app store van Google staan, kun je met het downloaden van deze apps malware op je apparaat installeren. Google controleert alle apps in de officiële app store op sporen van malware, zodat besmette apps niet op de apparaten van gebruikers terechtkomen. App stores van derden controleren hier niet altijd op, en de makers van malware weten dit.

Let op waar je toestemming voor geeft

Bij het installeren van een nieuwe applicatie klikken de meeste mensen op 'OK' zonder te weten waar ze de app precies toestemming voor geven. Door deze toestemmingen te controleren, kun je mogelijke bedreigingen eerder herkennen. Als je een nieuw spelletje downloadt, is het logisch dat het toegang wil tot je systeem. Maar als het ook toegang wil tot je sms-berichten, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Lees bij het installeren van een applicatie alle toestemmingen voordat je akkoord gaat met de voorwaarden van de app. Als de app om toegang vraagt tot onderdelen waarvoor normaliter geen toestemming wordt gevraagd, installeer de app dan niet.

Vermijd gratis WiFi

Iedereen houdt van gratis diensten. Gratis WiFi biedt je een draadloze internetverbinding zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Deze onbeveiligde verbindingen kunnen echter rampzalige gevolgen hebben voor de veiligheid van je vertrouwelijke informatie. Het is namelijk voor een hacker of dief ook heel eenvoudig om verbinding te maken met deze gratis WiFi. En als jullie allebei op hetzelfde netwerk zitten, kan de hacker gemakkelijk bijna alle informatie zien die jij online zet. Het is veiliger om een beveiligd netwerk te gebruiken of om gebruik te maken van de mobiele verbinding van je apparaat, indien mogelijk.

Bescherm jezelf

De beste manier om je Android-apparaat te beveiligen is door specifieke beveiligingssoftware te gebruiken die je apparaat voortdurend scant en controleert op bedreigingen in nieuwe apps. Je moet wel voorzichtig zijn met het kiezen van beveiligingssoftware. Hoewel er online talloze gratis anti-virusproducten voor mobiele apparaten te vinden zijn, zitten hier ook veel trojans en virussen tussen. Kies beveiligingssoftware die je kunt downloaden op de website van een bekende en betrouwbare fabrikant. De fabrikant vraagt misschien een bepaald bedrag voor de beveiligingssoftware, die bovendien regelmatig wordt bijgewerkt, maar dat is een effectieve bescherming tegen bedreigingen meer dan waard. De meeste beveiligings-apps voor Android hebben een gratis proefversie, zodat je de software kunt testen voor je tot de aanschaf overgaat.  Sommige producten kunnen zelfs tegelijkertijd je pc en je Android-apparaat (of meerdere Android-apparaten) beschermen.

Hoewel de grote hoeveelheid Android-bedreigingen je misschien afschrikt, kun je je apparaten goed beveiligen - net zoals je je pc beveiligt. Het downloaden van effectieve beveiligingssoftware voor Android (die op de hoogte is van de nieuwste bedreigingen voor Android) is de beste manier om je apparaat te beschermen.

Andere artikelen en links met betrekking tot beveiliging van je Android-apparaat


Tips om je Android-apparaat te beschermen tegen bedreigingen

Criminelen richten hun pijlen steeds vaker op Android-apparaten. Lees hier hoe je je Android-apparaten kunt beveiligen tegen malware.
Kaspersky logo