Overslaan naar hoofdinhoud

In deze moderne, mondiale economie werken steeds meer mensen op afstand. Er is geen reden om geld te verspillen aan buitensporige overheadkosten. Grote kantoren vol bureaus zijn niet meer nodig als je met één klik videoconferenties kunt voeren en bestanden kunt delen. Zelfs in de detailhandel en de voedingsindustrie erkent men dat PoS-systemen efficiënter zijn via internet. De tijden zijn veranderd.

Tegenwoordig gebruiken veel succesvolle bedrijven zogenaamde endpointapparaten als onderdeel van hun online netwerken. Deze apparaten zorgen ervoor dat systemen soepeler werken door medewerkers en leveranciers op verschillende niveaus geografisch onafhankelijk te laten werken. Ze kunnen hun werk sneller doen en tegelijkertijd de gegevens overzichtelijk en toegankelijk houden.

Maar af en toe zijn ze iets te toegankelijk. Een grote zorg van ondernemers, ongeacht de grootte van het bedrijf, is de cyber security binnen zulke complexe netwerken. Het is belangrijk om jezelf te informeren over de potentiële dreigingen die gepaard gaan met endpointapparaten en wat je kunt doen om de activa van je bedrijf te beschermen.

Wat is een endpointapparaat?

Jaren geleden hadden bedrijven meestal een paar onhandige desktopcomputers om zaken mee te doen. Waarschijnlijk is dat bij jouw bedrijf al lang niet meer het geval. Je gebruikt waarschijnlijk een groot aantal endpointapparaten. Dit zijn met internet verbonden machines die werken met computerhardware op een netwerk.

Voorbeelden van endpointapparaten zijn onder andere:

  • Desktopcomputers
  • Laptops
  • Tablets
  • Smartphones
  • Printers
  • Point-of-sale (PoS)-terminals

Als je een machine op je netwerk hebt aangesloten, is het een endpointapparaat dat deel uitmaakt van de efficiënte manier waarop je de technologie van je bedrijf hebt opgezet.

Een van de unieke uitdagingen die endpointapparaten met zich meebrengen, is dat sommige ook toegang hebben tot veel verschillende netwerken, en dat ook regelmatig kunnen doen. Dit biedt hackers op andere netwerken tal van mogelijkheden om informatie te stelen. Denk bijvoorbeeld eens aan smartphones en tablets. Medewerkers kunnen ze meenemen en via een onbeveiligd wifinetwerk in een koffietentje of hotel verbinding maken. Deze blootstelling verhoogt de kwetsbaarheden als het gaat om hackers die het gemunt hebben op gevoelige bedrijfsgegevens die zijn opgeslagen of toegankelijk zijn op bedrijfsapparatuur.

Cyberaanvallen voor mobiele apparaten

Een inventarisatie maken van je endpointapparaten is een cruciale eerste stap. Zo zie je in één oogopslag de mogelijkheden voor een cyberaanval gericht op waardevolle financiële en persoonlijke gegevens. De realiteit is dat endpointapparaten nu de eerste plek zijn die hackers controleren op kwetsbaarheden in het systeem of het netwerk.

Bedenk eens tot welke informatie je printer op kantoor toegang heeft? Al je bestanden, zodat je alles met één druk op de knop kunt afdrukken? Ook bevatten al die smartphones van je medewerkers zeer gevoelige gegevens. Vaak realiseren IT-professionals en ondernemers zich niet dat ze een risico lopen door informatie te delen.

Begrijp kwetsbaarheden

Waarom zijn endpointapparaten, zoals VoIP-telefoons (Voice over Internet Protocol), scanners en slimme meters kwetsbaar? Plaats jezelf eens in de schoenen van een hacker die op zoek is naar eenvoudige toegang tot gevoelige informatie. Hoe meer endpointapparaten er zijn, hoe gemakkelijker ze zijn te hacken.

Dat is één van de redenen waarom Android-apparaten meer risico lopen dan iPhones: er zijn er gewoon meer van. Dus hoe meer bedrijven smartphones, laptops en andere endpointapparaten op hun netwerken aansluiten, hoe groter de kans dat hackers naar zwakke punten gaan zoeken. Als je geen cybersecurity-plan hebt dat ook endpointapparaten beschermt, zullen hackers een zwakte vinden.

Maak een beschermingsplan

Een goed cybersecurity-plan moet je gehele bedrijfsvoering omvatten om effectief te zijn. Een endpoint-beveiligingsplan helpt je bij het opstellen van een beleid dat je bedrijf aan alle kanten beschermt. Houd rekening met de kwetsbaarheden: werken de mobiele apparaten van je bedrijf onder een virtueel privénetwerk? Beschik je over een methode die automatisch je bescherming bijwerkt wanneer de laatste informatie over dreigingen wordt vrijgegeven?

Vooruit plannen, ruim voordat eventuele beveiligingsrisico's gevolgen hebben voor je gegevens, zorgt voor gemoedsrust op alle niveaus van je bedrijf.

Gerelateerde artikelen en links:

Wat is cyberveiligheid?

Wat is cybercriminaliteit: risico's en preventie

Android vs. iOS: wat is veiliger?

Gerelateerde producten:

Kaspersky Small to Medium Business Security

Kaspersky Microsoft Office Security 365

Kaspersky Enterprise Security

Hoe endpointapparaten bedrijven kwetsbaar maken

Lees meer over endpointapparaten en hoe deze je netwerk kwetsbaar kunnen maken voor beveiligingsdreigingen. Bescherm je bedrijf met deze eenvoudige tips.
Kaspersky Logo