Overslaan naar hoofdinhoud

Kijk eens in je zak. De kans is groot dat je een van deze twee besturingssystemen op je smartphone hebt: Android of iOS, het besturingssysteem waar iPhones op draaien. De gebruikers van deze twee typen telefoons discussiëren vaak over welke beter is. Sommige geven de voorkeur aan designkenmerken en gebruiksgemak, terwijl anderen zich richten op kosten en beveiliging.

Over de hele linie kopen en gebruiken meer mensen een Android-telefoon: 74 procent van de markt gebruikt dit besturingssysteem op apparaten, volgens Forrester Research. Apple-telefoons hebben ongeveer 21 procent van de markt in handen en Windows-telefoons blijven ver achter met 4 procent, onthult Forrester Research.

Je kunt compromissen sluiten over wat belangrijk voor je is, maar één ding blijft een feit: hackers zijn veel eerder geneigd om Android-apparaten aan te vallen. Waarom is dat zo? We duiken wat dieper in de lijst met veelvoorkomende dreigingen en wat je kunt doen om je apparaat en gegevens te beschermen.

Open-source software

Het grootste verschil tussen het besturingssysteem Android en iOS van Apple is dat Android een open-source systeem is. De code wordt ook wel 'Android Open Source Project,' genoemd, ofwel AOSP. Dit betekent dat ontwikkelaars van Android-apps over de broncode kunnen beschikken en hun eigen aangepaste besturingssysteem kunnen maken.

Hierdoor zijn Android-apparaten eenvoudiger te 'rooten', wat betekent dat de beperkingen van de fabriekssoftware worden verwijderd en niet-geautoriseerde programma's kunnen worden geïnstalleerd. Dit betekent ook dat er een grotere kans is op kwetsbaarheden in de code van de telefoon.

De kans op zwakke plekken wordt nog vergroot door het feit dat zoveel meer mensen een Android-telefoon hebben. Wanneer er iets mis gaat, hebben meer mensen daar last van. Het is dan gelijk een groot probleem, met wijdverbreide hacks die meestal het nieuws halen.

Meer kansen betekent meer malware

Het is logisch dat hackers code schrijven voor een systeem dat niet alleen gemakkelijker te hacken is, maar ook meer wordt gebruikt. Op die manier kun je van veel meer mensen gebruikersinformatie stelen. Over het algemeen kun je stellen dat de meeste mobiele malware zich richt op Android-apparaten, omdat die zo populair zijn.

Voor gesloten systemen, zoals iOS, Windows Mobile en het ouderwetse Blackberry, wordt bijna geen malware geschreven. Zelfs als het eenvoudiger zou zijn om in te breken in een iOS-apparaat, bieden Android-apparaten meer kansen voor hackers die persoonlijke informatie willen stelen, omdat deze zo vaak worden gebruikt.

Updates zijn van essentieel belang

Een ander gegeven is dat Android-gebruikers over het algemeen hun mobiele telefoons niet updaten met het nieuwste besturingssysteem, merkt How To Geek op. Het besturingssysteem Android 9, ook wel Pie genoemd, werd uitgebracht in augustus 2018. Eind 2018 was het op minder dan 0,2% van de apparaten geïnstalleerd. Dit maakt Android-gebruikers veel kwetsbaarder. De situatie wordt nog verder gecompliceerd door het feit dat fabrikanten van mobiele telefoons en netwerkproviders het besturingssysteem kunnen aanpassen. Zij brengen hun updates lang niet altijd zo tijdig uit als Google.

Android-malware zorgde voor het grootste deel van alle mobiele dreigingen in 2018. Om dit probleem te bestrijden, is Google begonnen om van smartphonefabrikanten te eisen dat ze binnen 90 dagen na de ontdekking van malwarerisico's patches uitbrengen voor hun software. Het is belangrijk om deze updates voor Android-smartphones regelmatig te downloaden om cyberaanvallen te voorkomen.

Update je besturingssysteem altijd zo snel mogelijk naar de meest recente versie om hackers voor te blijven. Met dit eenvoudige proces voorkom je dat hele malware-families deze slag in de gegevensoorlog winnen.

Investeer in bescherming

Naast regelmatige updates kun je overwegen om te investeren in andere technologieën die helpen je privacy- en persoonsgegevens te beschermen. Virtual Private Networks (VPN's) zijn een uitstekende manier om je mobiele apparaten veiliger te maken. Met een beveiligde VPN-verbinding hoef je je minder zorgen te maken wanneer je bankgegevens, creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie verstuurt via een onbeveiligde webserver. Lees hier meer over VPN en waarom je een VPN nodig hebt.

Bedrijven waarbij de medewerkers hun eigen apparaat gebruiken of werken met bedrijfssmartphones, kunnen een beter beveiligingsprogramma nodig hebben. Er zijn veel opties om te overwegen. Wat je ook kiest, zorg dat je je plan klaar hebt ruim voordat er een probleem optreedt.


Android vs. iOS: wat is veiliger?

Android vs. iOS: wat is beter beveiligd tegen mobiele malware? Als Android kwetsbaarder is, ontdek dan waarom en hoe je beschermd blijft.
Kaspersky Logo