/content/nl-nl/images/repository/smb/fallback/photo-6.jpg

Nee, je bent niet paranoïde. Er zijn echt mensen die het verkeer op onbeveiligde wifi-netwerken in de gaten houden om je persoonlijke gegevens te kunnen onderscheppen. Als je niet twee keer nadenkt voordat je wachtwoorden, bankgegevens en creditcardnummers invoert, kunnen hackers via phishing je persoonlijke gegevens verzamelen. Hierdoor kun je behoorlijk in de problemen komen.

 Eén van de meest gangbare methoden om zonder angst te kunnen internetten, is het gebruik van iets wat bekendstaat als een virtual private network, ofwel een VPN. Een VPN creëert een virtuele, versleutelde route tussen je computer en de server. Dit maakt het onmogelijk om de herkomst van wat je typt te achterhalen. Het maskeert je IP-adres, beschermt je anonimiteit en beveiligt je gegevens.

 In de hedendaagse online wereld is dit een van de slimste dingen die je kunt gebruiken. Laten we eens wat beter kijken naar de functies en voordelen van een VPN.

Hoe VPN werkt

 Een VPN maskeert je online activiteit door je verbinding via een andere server om te leiden naar het netwerk dat je gebruikt. De VPN kan gegevens versleutelen, wat betekent dat je gegevens worden omgezet in code die niet-geautoriseerde bronnen niet kunnen ontcijferen. Een VPN kan ook gebruikmaken van tunneling, waarbij informatie wordt ingekapseld in een ander formaat. Dit verbergt de informatie die je verzendt en ontvangt als je via je eigen netwerk het internet op gaat.

 Het internet draait op servers die voortdurend onderling informatie delen en uitwisselen. Wanneer je online gaat om te surfen, deelt je computer rechtstreeks gegevens met de servers van de websites die je bezoekt. Dit betekent dat hackers deze communicatie zouden kunnen onderscheppen om te zien wat je deelt, en dat ze weten dat dit van jou afkomstig is. Dit is slecht nieuws als je gevoelige informatie verstuurt. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je bankgegevens in verkeerde handen vallen.

 Een VPN creëert een tussenstation in de weg die jouw gegevens afleggen van jouw computer naar andere internetservers. Als je een VPN-service gebruikt, gaan je gegevens eerst naar de private network server, waar ze opnieuw worden verpakt en verborgen. Vervolgens worden ze verplaatst van de VPN-server naar de uiteindelijke bestemming. Je verbergt waar van je gegevens vandaan komen en voor hackers lijkt het alsof de VPN, en dus niet jij, de bron is van je verkeer en informatie. Cybercriminelen weten niet dat jij de gegevensbron bent en zien bovendien alleen gecodeerde gegevens.

 Je kunt zo'n private network installeren en gebruiken door VPN-software te downloaden of door in te loggen op de website van een VPN-serviceprovider. De software of website zorgt dan voor verborgen gegevensoverdracht als je via de VPN op internet surft.

Beschermt je veiligheid

 Het grootste voordeel van een VPN is dat deze extra beveiliging biedt. Als je in een café bent, kun je vaak direct online gaan via het gratis wifi-netwerk dat de naam van de zaak bevat. Maar hoe weet je of de gratis wifi daadwerkelijk wordt aangeboden door het café en niet door iemand die je gegevens wilt stelen?

 Met een VPN worden je gegevens versleuteld op een privéserver op afstand, zodat vertrouwelijkheid gewaarborgd is. Zelfs als je het internet opgaat via een wifi-netwerk dat door een cybercrimineel is opgezet, kan deze je gegevens niet zien. Het enige wat je hoeft te doen is verbinding maken met je VPN-programma, als eerste stap na het aanmelden bij een onbeveiligde internetserver. Zo makkelijk is het.

Zorgt dat je geblokkeerde sites kunt bezoeken

 Voor de inwoners van bepaalde landen wordt de toegang tot populaire websites zoals Facebook en Google geblokkeerd, maar met behulp van een VPN kunnen ze deze websites toch bezoeken. Dat komt omdat de VPN verbinding kan maken met deze services via privéservers in andere landen waar deze specifieke websites niet geblokkeerd zijn. Het komt relatief vaak voor dat bepaalde websites geblokkeerd worden; sommige kleine bedrijven en overheidsinstanties staan als veiligheidsmaatregel alleen verkeer vanuit hun eigen land toe. Dit kan problemen opleveren als je in het buitenland op vakantie bent en wilt werken.

 Door direct nadat je in het buitenland online bent gegaan verbinding te maken met een VPN, kun je surfen alsof je thuis bent. Natuurlijk kun je dit het beste proactief benaderen en al een VPN-programma downloaden of je voor een VPN-service aanmelden voordat je naar het buitenland reist.

Beschermt de gegevens op je mobiele telefoon

 Er verschijnen op dit moment tal van VPN-bedrijven op de markt, maar die kunnen niet allemaal de services bieden die jij nodig hebt. Omdat we zoveel winkelen, e-mailen en zakendoen via smartphones, is het slim om een VPN te zoeken die ook werkt op je telefoon. Het is voor hackers lastiger om informatie van telefoons te verzamelen. Maar je hoeft alleen maar een artikel over de Snowden-onthullingen te lezen om te weten dat de overheid probleemloos bij je informatie kan.

 Over het algemeen werken VPN's hetzelfde op Apple-producten als op Windows- of Android-besturingssystemen. Voor VPN-systemen voor de iPhone zijn wel robuustere protocollen vereist, waardoor je beter beschermd bent.

Biedt gemoedsrust

 Helaas zijn niet alle VPN's zo veilig en betrouwbaar als ze zouden moeten zijn. Het is belangrijk dat je je verdiept in je VPN-serviceprovider zodat je zeker weet dat deze een goede klantenservice heeft en beschikbaar is voor het beantwoorden van vragen. VPN-serviceproviders geven meestal prioriteit aan bepaalde functies en jouw prioriteiten moeten overeenstemmen met die van de door jou gekozen service. Kies een provider die dag en nacht klantenservice biedt, zodat je altijd hulp kunt krijgen als je problemen tegenkomt.

 Een beveiligde VPN-verbinding is een krachtig middel om je online activiteiten te beveiligen en je gegevens te beschermen. Maar niet alle VPN-services en providers zijn gelijk. Het is belangrijk om een uitgebreide, betrouwbare service te kiezen die voldoet aan je specifieke behoeften en die je de vrijheid geeft om veilig en vol vertrouwen te surfen op internet.

Gerelateerde artikelen en links:

Wat is VPN

Draadloze netwerken beschermen

Tips voor de beveiliging van draadloze netwerken

Productlinks:

Gratis VPN downloaden

Wat is een Virtual Private Network (VPN): hoe het werkt en waarom je een VPN nodig hebt

Lees meer over Virtual Private Network (VPN): wat is VPN, hoe werkt het en waarom je het zou moeten overwegen?
Kaspersky Logo