Overslaan naar hoofdinhoud

Smartphone VPN: Alles wat je moet weten

Smartphone VPN-diensten zijn een betrouwbare manier om je internetactiviteiten te beveiligen. Aangezien er grote hoeveelheden persoonlijke gegevens worden verzonden tijdens het gebruik van je telefoon, houden hackers ervan om zich te richten op deze gegevens. Of je nu gebruik maakt van een mobiele verbinding of wifi, je smartphone maakt je kwetsbaar voor identiteitsdiefstal en andere cybergevaren. Om dit te voorkomen, kan het leren over het gebruik en de voordelen van VPN je helpen om veilig te blijven.

Elke keer dat je het internet gebruikt, stel je jezelf bloot aan allerlei vreselijke cyberbedreigingen. Beveiliging kan intimiderend zijn, maar gelukkig maken diensten zoals VPN het veel gemakkelijker om veilig te blijven.

Wat is een VPN?

Een virtueel privénetwerk (VPN) verbergt internetgegevens die van en naar je toestel worden verstuurd.

VPN-software leeft op je apparaten, of dat nu een computer, tablet of smartphone is. Het stuurt je gegevens in een gecodeerd formaat (dit staat bekend als encryptie) dat onleesbaar is voor iedereen die het wil onderscheppen.

Waarom is encryptie nodig? Omdat je via internet grote hoeveelheden persoonlijke informatie verstuurt, of je dit nu beseft of niet. Het gaat hier onder andere om de volgende gegevens:

  • E-mails met zeer gevoelige inhoud.
  • Aanmeldgegevens voor sociale media en berichten.
  • Bankgegevens zoals creditcardnummers en rekeningnummers.
  • Diverse wachtwoorden.

Bovendien zijn er details aan deze gegevens toegevoegd die nog meer details over jou kunnen onthullen. Dit kan de unieke ID van je apparaat zijn, je fysieke locatie en nog meer.

VPN's zijn belangrijk omdat internetverbindingen gemakkelijk kunnen worden afgeluisterd door iedereen die ook maar een beetje technisch onderlegd is. Dus of je nu draadloze of bekabelde verbindingen gebruikt, je gegevens kunnen zichtbaar zijn voor anderen die toegang hebben tot het netwerk. Dit betekent dat zelfs met een wachtwoord beveiligde wifi een potentieel gevaar is voor jou en je privé-informatie. En het verbergen van deze gegevens kan je privacy beschermen, ongeacht hoe je op het web surft.

Hoe werkt een VPN?

VPN's gebruiken een aantal methoden om deze anonieme gegevensbeveiliging te laten werken:

Encryptie versleutelt je gegevens in een formaat dat alleen de bestemde partij kan lezen. Tunneling-protocollen worden vervolgens gebruikt om encryptie-"tunnels" te maken binnen je wifi- of mobiele netwerk. Deze bieden bescherming door je gegevens te isoleren en te verbergen voor de rest van de gebruikers op het netwerk. Dit is waardevol op elk internetnetwerk, of het nu beveiligd of onbeveiligd is.

Externe servers dienen als bestemming voor je versleutelde gegevenstunnel. Je gegevens worden verstuurd naar VPN-servers in andere landen om je identiteit te helpen anonimiseren. Wanneer de gegevens worden verzonden en naar de uiteindelijke bestemming gaan, zijn alle locatiegegevens afkomstig van de externe server en niet van jou. Deze VPN-servers zijn je beschermende 'tussenpersoon' die je gegevens vermomd voor derden. 

Samen zijn dit de belangrijkste methoden om te vermijden dat je privé-informatie wordt gestolen en misbruikt. Het resultaat is een niveau van cyberbeveiliging en privacy dat je meer gemoedsrust geeft.

hoe VPN je apparaten op het internet beschermt

Voordelen van het gebruik van een VPN

De voordelen van een VPN liggen vooral op het gebied van privacy, maar er zijn ook andere voordelen.

Je internetverkeer wordt bewaakt tegen onderschepping. Ongecodeerde gegevens zijn zichtbaar voor iedereen die toegang heeft tot het netwerk en deze wil zien. Met een VPN kunnen hackers en cybercriminelen niet afluisteren. Ze hebben een 'encryptiesleutel' nodig om het te kunnen begrijpen, en een computer zou er miljarden jaren over doen om de code van aanvallen met brute kracht te ontcijferen. Door het weren van cybercriminelen wordt je activiteit betrouwbaar verborgen, zelfs op openbare netwerken.

De privacy van de locatie is een gevolg van het feit dat VPN-servers als je vertegenwoordiger fungeren op het internet. Aangezien de demografische gegevens van de locatie afkomstig zijn van de server in een ander land, is je werkelijke locatie onmogelijk te achterhalen. Bovendien slaan de meeste VPN-diensten geen logs op van je activiteit op hun dienst. Dus elke potentiële registratie van je gebruik blijft permanent verborgen.

Webcontent met regiobeperking wordt ontgrendeld zodat je overal toegang hebt. Diensten en websites hebben soms inhoud die alleen toegankelijk is vanuit bepaalde delen van de wereld. De standaardverbindingen maken gebruik van lokale servers in het land om je locatie te bepalen. Dit betekent dat je geen toegang kunt krijgen tot de inhoud van thuis als je op reis bent, en dat je thuis geen toegang kunt krijgen tot internationale inhoud. VPN locatie spoofing stelt je in staat om serverwissels naar andere landen toe te passen, waardoor je effectief je locatie kunt "veranderen".

 Inbreuken op bedrijfsgegevens zijn minder risicovol tijdens het werken op afstand. Wanneer je buiten het interne netwerk van je bedrijf werkt, kan je soms toegang nodig hebben tot belangrijke informatie. Deze bestanden hebben een beveiligde verbinding nodig voor de veiligheid van het bedrijf, en veel organisaties zullen je zonder deze verbinding geen toegang geven tot de gegevens. VPN-diensten maken verbinding met privéservers en gebruiken encryptiemethoden om eventuele risico's op het uitlekken van gegevens te voorkomen.

Kaspersky VPN Secure Connection, Meer informatie

Wanneer gebruik je een VPN?

VPN's bieden andere specifieke toepassingen die je leven veel gemakkelijker en veiliger kunnen maken. Sommige hiervan zijn:

Toegang tot regio-vergrendelde bibliotheken bij videostreamingdiensten is mogelijk als je gebruik maakt van VPN-serverwissels. Spoofing van je locatie betekent dat de streamingdiensten zullen geloven dat je je in een ander land bevindt, waardoor je films en tv-content kunt zien die lokaal niet beschikbaar zijn voor jou.

Je kunt de "echte" prijzen bekijken bij het boeken van een reisaccommodatie. Vluchten en hotels maken gebruik van trackers genaamd cookies om te zien welke accommodaties je bezoekt. Het is bekend dat ze de prijzen kunstmatig verhogen door jouw interesse te koppelen aan je identiteit. Met deze truc wordt de urgentie om sneller te kopen groter en hierdoor verdient het bedrijf meer geld. Een VPN kan je anonimiseren om dit te voorkomen, waardoor je betere prijzen krijgt

en wordt vermeden dat je wordt gevolgd door je internetaanbieder en andere bedrijven. Het is algemeen bekend dat bedrijven je demografische gegevens gebruiken om hun marketing en diensten te verbeteren. Dit is niet per se kwaadaardig, maar je wilt misschien niet altijd dat deze informatie wordt onthuld. Sommige diensten verzamelen deze gegevens en verkopen ze aan derden die je gegevens misschien niet zo goed beschermen. Op hoe meer plaatsen je gegevens zich bevinden, hoe kwetsbaarder je bent voor het uitlekken ervan. Een VPN verbergt de demografische gegevens die met je internetactiviteit worden meegestuurd, zodat je niet kan worden gevolgd.

de voordelen van het gebruik van een smartphone VPN

Smartphone VPN's

Tegenwoordig gebruiken we smartphones steeds vaker om toegang te krijgen tot het internet, vooral als we onderweg zijn. Daarom is het de moeite waard om een VPN te gebruiken op je telefoon, maar ook op je laptop of PC.

Hier zijn enkele functies waarvan je kunt profiteren als je VPN gebruikt voor je smartphone:

Veilig gebruik van openbare wifi-netwerken. Smartphones worden vaak gebruikt om toegang te krijgen tot openbare wifi-netwerken. Zelfs bij een verbinding die beveiligd is met een wachtwoord, ben je zichtbaar voor andere gebruikers op het netwerk. Een hacker kan hetzelfde wachtwoord van het café verkrijgen als jij, en ze kunnen net als jij het netwerk gebruiken. Door gebruik te maken van een VPN word je beschermd met versleuteling en geanonimiseerde gegevens.

Encryptie voor financiële gegevens. Apps voor online bankieren op smartphones zijn populair, maar door ze te gebruiken verstuur je je financiële informatie via het internet. Online aankopen zijn een vergelijkbare bedreiging wanneer je shopping apps gebruikt, zoals Amazon en Groupon. Hoewel deze apps misschien hun eigen encryptie gebruiken, kan een VPN je helpen garanderen dat niemand je gegevens zal stelen.

Encryptie voor spraak- en videochatgegevens. Al je chats via Apple's FaceTime, Skype, Google Hangouts en zelfs bellen via wifi kunnen ongewenste "luisteraars" hebben. Encryptie betekent dat hackers of andere organisaties niet in staat zijn om zonder jouw toestemming binnen te vallen en je chats op te nemen.

Hoe gebruik je VPN voor smartphones?

Of je nu op zoek bent naar een VPN voor Android of anderszins, je zult willen weten hoe je deze moet gebruiken. Gelukkig zijn de VPN-diensten voor smartphones zeer eenvoudig te gebruiken en zullen ze over het algemeen als volgt werken:

Voor de installatie hoeft je meestal slechts een app uit de iOS App Store of Google Play Store te downloaden. Om aan de slag te gaan met de meest gerenommeerde diensten heb je een actief betaald abonnement nodig.

Het instellen is al net zo eenvoudig, met standaardinstellingen die prima zijn voor de gemiddelde gebruiker. Zorg ervoor dat je je aanmeldt op je account, dan zullen de meeste apps je door de basisinstellingen heen loodsen

Het aanzetten van de VPN is letterlijk net zoals een lichtschakelaar voor veel mobiele VPN-apps. Normaal gesproken zul je dit meteen op het startscherm terugvinden.

Serverwissels kunnen handmatig worden gedaan als je op zoek bent naar spoofing van je locatie. Je kunt door het menu bladeren en eenvoudig het land zoeken dat je wilt gebruiken. Selecteer gewoon het land en je bent klaar.

Geavanceerde instellingen kunnen beschikbaar zijn voor meer technisch onderlegde gebruikers. Afhankelijk van je VPN kun je wellicht andere protocollen voor je encryptiemethode selecteren. Diagnose en andere functies kunnen ook aanwezig zijn in je app. Zorg ervoor dat je deze functies doorkijkt voordat je je inschrijft, om de juiste VPN te vinden voor jouw behoeften.

Als je de app eenmaal onder de knie hebt, zorg er dan voor dat je hem elke keer dat je gegevens gebruikt aanzet.

Volg bij het gebruik van je VPN samen met de bovenstaande basisprincipes deze veiligheidspraktijken:

Onthoud dat alleen internetgegevens versleuteld zijn. Alles wat geen gebruik maakt van een mobiele of wifi-verbinding gaat niet via het internet. Als gevolg daarvan zal je VPN je standaard spraakoproepen of sms'jes niet versleutelen. Voor spraakversleuteling gebruik je voice over IP (VoIP) diensten. Telefoonfuncties zoals bellen via wifi en diensten zoals Skype en LINE gebruiken het internet voor gesprekken. Versleutel je berichten met behulp van functies zoals Apple's iMessage of Android's RCS Messaging. Andere diensten van derden kunnen ook worden gebruikt, zoals WhatsApp of Facebook Messenger.

Zorg ervoor dat je VPN-service betrouwbaar is. Een VPN is slechts zo veilig als zijn beleid inzake gegevensgebruik en -opslag. Vergeet niet dat de VPN je gegevens naar zijn servers leidt en dat deze servers namens jou verbinding maken met het internet. Als ze gegevenslogs bijhouden, zorg er dan voor dat je begrijpt wat ze hiermee doen. Gerenommeerde VPN-aanbieders stellen meestal je privacy voorop, dus kies er een die betrouwbaar is, zoals Kaspersky VPN Secure Connection.

Gerelateerde artikelen:

VPN voor smartphones: de inzichten

Wat is smartphone VPN? Waarom zou je VPN op je mobiel gebruiken? Bescherm jezelf. Leer hoe een VPN ongewenste ogen op je meest gevoelige gegevens kan blokkeren.
Kaspersky Logo