Overslaan naar hoofdinhoud

De opkomst van Google's mobiele besturingssysteem Android heeft bijgedragen aan een tijdperk van mobiliteit, waar smartphones en tablets beschikbaar zijn voor de massa, in plaats van een nicheproduct voor de rijken te zijn. Deze revolutie heeft in het dagelijks leven een enorme, positieve invloed gehad, maar er is ook een keerzijde. Android krijgt steeds vaker te maken met beveiligingsrisico's, en iedereen die deze snelle toename negeert, riskeert zijn privacy, veiligheid en financiën.

Een wereld vol bedreigingen voor Android-apparaten

Het besturingssysteem Android is bijzonder kwetsbaar voor malware. Volgens een onderzoek van Juniper Networks vormde malware voor Android in 2010 nog maar 24 procent van alle malware voor mobiele apparaten, maar ondertussen vormen deze dreigingen maar liefst 90 procent van alle malware. Het open karakter van het platform, dat ervoor heeft gezorgd dat er zo veel Android-toestellen op de markt zijn gebracht, maakt het ook een ideaal doelwit voor malwareontwikkelaars. Ze kunnen hun software op toestellen van gebruikers krijgen zonder de schadelijke aspecten ervan vakkundig te hoeven verbergen.

Het merendeel van deze malware is gericht op het genereren van inkomsten. Meer dan 75 procent van de schadelijke software wordt gebruikt om gebruikers ertoe over te halen tegen een vergoeding sms'jes te sturen naar premium diensten. Volgens Juniper kan elke aanval $ 10 opleveren voor de aanvaller, wat flink kan oplopen wanneer je dat vermenigvuldigt met de miljoenen apparaten die er zijn.

Maar niet alle malware is ontworpen om snel geld te verdienen. Sommige programma's leggen persoonlijke gegevens vast, waaronder zaken als wachtwoorden voor internetbankieren, browsegewoontes of de geografische locatie. Deze informatie kan gebruikt worden om rechtstreeks van de gebruiker te stelen of kan worden verkocht voor talloze doeleinden.

Dit kan een tamelijk eng beeld schetsen van het Android-besturingssysteem, maar het gebruik van een mobiel apparaat betekent niet per se dat je jezelf opstelt voor een aanval. Met een paar eenvoudige stappen kun je je tegen vrijwel elke schadelijke software beschermen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je apparaat zonder dat je persoonlijke informatie gevaar loopt.

Altijd up-to-date

Het bijwerken van de beveiligingssoftware van je mobiele apparaat biedt niet alleen meer functies en hogere snelheden. Google en de toestelfabrikanten verwerken veel back-endoplossingen in deze updates. Juniper suggereert dat apparaten met de nieuwste versie van het besturingssysteem volledig immuun zijn voor meer dan driekwart van de malware, dus controleer regelmatig op updates en download deze zodra ze beschikbaar zijn.

Vermijd downloadsites van derden

De veelzijdigheid van de beschikbare Android-apps is een van de redenen waarom mensen het platform kiezen. Op Android is het vrij eenvoudig om applicaties te installeren uit andere bronnen dan de officiële app store. Hoewel er interessante apps zijn die niet verkrijgbaar zijn via Google, kun je hiermee al snel met malware te maken krijgen. Google controleert alle apps in de officiële app store op sporen van malware en kan van veel besmette apps voorkomen dat ze op apparaten van gebruikers terechtkomen. App stores van derden controleren hier niet altijd op, en de makers van malware weten dit.

Let op waar je toestemming voor geeft

De meeste mensen klikken blindelings op de informatie over machtigingen bij het installeren van een nieuwe app, maar dit is een goede manier om potentiële dreigingen te herkennen. Dat nieuwe spel dat je hebt gedownload om je niet te hoeven vervelen, heeft wellicht toegang nodig tot je bestandssysteem om correct te functioneren, maar het is zeker niet nodig om toegang te geven tot je tekstberichten of locatie. Wanneer je een app installeert, moet je de machtigingen doorlezen alvorens in te stemmen met de voorwaarden van de app, en als de app vraagt om toestemming voor iets wat vreemd overkomt, moet je deze niet installeren.

Vermijd gratis WiFi

Wie krijgt er nou niet graag gratis dingen? Gratis openbare wifi is in veel opzichten een zegen, want het biedt een snelle internetverbinding voor je toestel zonder er ook maar een cent voor hoeven te betalen. Deze onbeveiligde verbindingen kunnen echter desastreuze gevolgen hebben voor je privégegevens. Het is namelijk voor een hacker of dief ook heel eenvoudig om verbinding te maken met deze gratis wifi. Zodra jullie allebei op hetzelfde netwerk zitten, kan de hacker gemakkelijk bijna alle informatie zien die je online zet. Voor een veilige wifiverbinding kun je het beste beveiligde verbindingen gebruiken of indien mogelijk de mobiele verbinding van je apparaat.

Bescherm jezelf

De beste manier om je Android-apparaat te beveiligen is door specifieke beveiligingssoftware te gebruiken die je apparaat voortdurend scant en controleert op dreigingen in nieuwe apps. Maar zelfs hiervoor gelden bepaalde voorwaarden. Er zijn tal van gratis anti-virusproducten voor mobiele apparaten, maar veel hiervan zijn trojans of virussen in vermomming. Voor echte mobiele beveiliging kies je uit het aanbod van een bekend merk. Aan de voortdurende updates zijn mogelijk kosten verbonden, maar dat is een kleine prijs om te betalen voor echte zekerheid. De meeste van deze apps hebben gratis proefversies, zodat je ze kunt proberen voordat je iets koopt. De beste kunnen zelfs tegelijkertijd ook je computer of nog meer Android-toestellen beschermen.

Dreigingen voor je Android-toestel kunnen eng overkomen, maar net als met een computer geldt dat slim gebruik van je toestel de beste eerste stap is om jezelf te beschermen. Voor die gevallen waarin het niet genoeg is om slim te zijn, is een robuuste mobiele beveiligingsoplossing die altijd is bijgewerkt met nieuwe mobiele dreigingen de beste keuze voor veiligheid in een mobiele wereld.

Andere artikelen en links met betrekking tot malwarebescherming

Tips over hoe je Android-beveiligingsdreigingen onder controle kunt houden

In een wereld vol dreigingen voor Android-toestellen is het belangrijk je Android-toestel te beschermen tegen kwetsbaarheid voor malware.
Kaspersky Logo