Overslaan naar hoofdinhoud

Het correct installeren en uitvoeren van een virusscanner op je computer is een van de beste basisbeschermingen om je systeem vrij te houden van schadelijke software. In de huidige tijd met veel malware (e-mailvirussen en dubieuze websites die je computer infecteren) begint een goede bescherming met het selecteren van een anti-virusoplossing voor je computer en kennis over optimaal gebruik hiervan.

Wat een virusscanner doet

Een goed anti-virusproduct heeft tools waarmee je regelmatige, automatische virusscans kunt plannen. Het bewaakt je systeem en controleert op virussen die zijn binnengekomen via e-mailbijlagen of browseracties, zoals het klikken op een downloadkoppeling. Het product maakt logboeken met informatie over de gevonden problemen en probeert, indien mogelijk, eventuele schade te herstellen die het virus heeft veroorzaakt. Een uitgebreid anti-virusproduct downloadt en installeert automatisch de nieuwste virusdefinities voordat er een scan wordt uitgevoerd. Zo weet je zeker dat je beschermd bent tegen alle momenteel bekende internetdreigingen. Deze proactieve bescherming helpt bij het herkennen van schadelijk gedrag dat mogelijk duidt op een poging om je computer te infecteren. Dit schadelijke gedrag wordt onmiddellijk geneutraliseerd.

Tips voor het uitvoeren van een virusscan

Een van de huidige problemen met malware is de volharding. Als vroeger een virus of malware werd ontdekt, werd dit opgeruimd en was het gevaar geweken. Moderne malware is volhardend, kan zich verbergen in het register of in opstartservices en kan de computer opnieuw infecteren tijdens opnieuw opstarten als de malware niet volledig is vernietigd. Zorg dus dat je bent voorbereid op volhardende malware en dat je weet hoe je deze het best kunt bestrijden. Hier volgen enkele tips:

  • Begin met het maken van back-ups van je computerbestanden. Het is verstandig om regelmatig back-ups te plannen. In het geval de computer geïnfecteerd is geraakt met een zeer destructief virus, heb je een schone basis waarop je kunt terugvallen. Zorg altijd voor schone back-upbestanden door een anti-virusscan uit te voeren voordat je bestanden terugzet.
  • Als je de opties voor anti-virus evalueert, kun je beginnen met het downloaden van een gratis proefversie van anti-virussoftware. Met een gratis proefversie heb je voldoende tijd om bekend te raken met de tools en het beschermingsniveau dat het product biedt.
  • Voer een scan uit van kritieke systeemcomponenten, zoals het register en opstartservices, voordat je het product installeert. Als er een probleem wordt gevonden, volg je alle stappen voor het volledig verwijderen van het probleem voordat je probeert de installatie van de anti-virussoftware te voltooien. Veel anti-virusproducten kunnen niet worden geïnstalleerd of bijgewerkt op een computer die al geïnfecteerd is. De malware moet dan eerst volledig worden verwijderd. De beste programma's scannen kritieke systeemcomponenten op het moment van de eerste download en verwijderen eventuele malware voordat de software wordt geïnstalleerd.
  • Mogelijk moet je de internetverbinding verbreken als de computer is geïnfecteerd. Zo voorkom je dat eventuele malware op je computer communiceert met een extern systeem dat je computer verder kan beschadigen.
  • Zodra je een schoon systeem zonder infecties hebt, installeer je de gekozen anti-virussoftware volledig. Controleer of alle beveiligingsupdates zijn gedownload en voer een volledige virusscan uit. Harde schijven, verwijderbare media, systeemgeheugen, e-mail enzovoort worden dan gescand op virussen.
  • Voordat je gegevens herstelt vanuit een back-up, controleer je of deze schoon zijn door een virusscan uit te voeren.
  • Controleer de instellingen. Stop niet na één volledige scan, maar stel toekomstige automatische virusscans in. Het is belangrijk dat je een planning hebt met routinescans om te zorgen dat je computer altijd beschermd is.
  • Lees regelmatig de scanrapporten. Het is makkelijk om het lezen van de scanresultaten over te slaan. Deze rapporten zijn echter een goede informatiebron over kwetsbaarheden en virussen. Volg eventuele instructies op voor het verwerken of verwijderen van items in quarantaine.

Door je computer te beschermen tegen virussen en malware, blijft je systeem betrouwbaar en voorkom je dat je onbewust andere systemen infecteert. Een goede anti-virusoplossing is een kleine uitgave om de investering van je computer te beschermen.

Andere artikelen en links met betrekking tot het uitvoeren van een virusscan

Een virusscan op de juiste manier uitvoeren

Het correct installeren en uitvoeren van een virusscanner op je computer is een van de beste basisbeschermingen om je systeem vrij te houden van schadelijke software.
Kaspersky Logo