Overslaan naar hoofdinhoud

Anti-virussoftware is hoofdzakelijk ontwikkeld om besmetting te voorkomen, maar biedt ook de mogelijkheid om malware te verwijderen van een geïnfecteerde computer. Een zelfstandig malwareverwijderingsprogramma is een handige manier om malware te vinden en verwijderen van een computer of ander apparaat indien het reeds geïnstalleerde product niet in staat is dat te doen. Aangezien een computer een van de belangrijkste investeringen is in een huishouden of bedrijf, is bescherming tegen virussen van het allergrootste belang.

Een virusscan speelt een belangrijke rol bij het veilig houden van je computer, maar daarnaast zijn malwareverwijderingsprogramma's absoluut noodzakelijk voor optimale bescherming tegen verschillende virussen en andere dreigingen. Een combinatie van anti-virussoftware en malwareverwijderingsprogramma's biedt de beste beveiliging tegen malware en andere dreigingen.

Het belangrijkste verschil tussen anti-virussoftware en malware-verwijderingssoftware

Anti-virussoftware draait helemaal om preventie. De software wordt gebruikt om te voorkomen dat er bestanden met virussen naar je computer worden gedownload. Als er toch een virus naar je computer wordt gedownload en in het geheugen of op een bestandslocatie terechtkomt, wordt geprobeerd te voorkomen dat het virus actief wordt. Als het bestand met een virus niet wordt gedownload, is er niets aan de hand. Als het bestand wordt gedownload, maar door anti-virussoftware wordt aangeduid als malware en wordt verhinderd, zal het geen schade toebrengen aan je systeem. Het geïnfecteerde bestand moet nog wel worden beheerst en verwijderd.

Wanneer malwareverwijderingsprogramma's nodig zijn

Stel dat er een geïnfecteerd bestand wordt gedownload en vervolgens wordt uitgevoerd, zodat het virus actief wordt. Dit gebeurt vaak per ongeluk, bijvoorbeeld doordat je op een verdachte URL-koppeling klikt of doordat je een bestandsbijlage met een virus in een e-mailbericht opent.

Sommige anti-virusprogramma's hebben misschien eenvoudige functies om actieve virussen te verwijderen, maar geavanceerde moderne malware blijft onzichtbaar op de geïnfecteerde computer en kan op een later tijdstip opnieuw worden geactiveerd. Hierdoor wordt de infectie met deze eenvoudige middelen niet volledig verholpen.

Een malwareverwijderingsprogramma bevat tools die specifiek bestemd zijn om malware te verwijderen van een besmette computer, mocht een virus toch een controle van anti-virussoftware doorstaan. Malware omvat actieve virussen, beheerste virussen en inactieve malware die verborgen blijft en op de loer ligt op de geïnfecteerde computer.

Anti-virussoftware samen met malware-verwijderingssoftware betekent slimme beveiliging

Het is nodig om te beschikken over extra software waarmee malware kan worden verwijderd omdat malware zichzelf kan verbergen en vervolgens opnieuw tevoorschijn kan komen, opnieuw kan binnendringen en opnieuw kan infecteren, zelfs als het geïdentificeerde virusbestand is gemarkeerd en verwijderd door het anti-virusprogramma.

Malware komt in veel vormen voor, zoals een bestand, een verborgen bestand of een gedeeltelijk beschadigd bestand. Malware kan zelfs de mechanismen verbergen waarmee het virus wordt geactiveerd, zoals een opstartservice of register item. In het ergste geval werkt de malware voor derden die waardevolle informatie willen stelen, zoals bankrekeningnummers of persoonlijke id's, zonder de aandacht op zichzelf te vestigen. Bij moderne malware is het meestal niet voldoende om alleen het virusbestand te verwijderen. In plaats daarvan zijn er meerdere locatiecontroles en virusscantechnieken nodig om het malwarepakket volledig te verwijderen.

Er worden enkele gratis anti-virusprogramma's en gratis malwarescans aangeboden die een goed startpunt kunnen zijn als je bezig bent beveiliging in te stellen voor je thuiscomputer. Met sommige gratis programma's kun je nagaan of je computer geïnfecteerd is en kun je een volledig rapport met bevindingen genereren. Mogelijk kunnen deze echter geen gevonden virusinfecties verwijderen, dus uiteindelijk kan het slim zijn om zowel anti-virussoftware als een malwareverwijderingsprogramma aan te schaffen om de investering in je computer te waarborgen.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot het beveiligen van je apparaat met internetverbinding

Malware-verwijderingssoftware versus anti-virussoftware: wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen malware-verwijderingssoftware en anti-virussoftware? Lees hier wat de belangrijkste verschillen zijn en waarom het belangrijk is de verschillen te kennen.
Kaspersky Logo