Skip to main

Adware is een vorm van mogelijk ongewenste software die reclame weergeeft en informatie over het gedrag van gebruikers verzamelt. Soms kan adware worden gekoppeld aan freeware- of sharewarebestanden en computers van gebruikers langs die weg infecteren. Wanneer de freeware of shareware wordt verwijderd, worden echter niet altijd de advertenties verwijderd. In dat geval worden ze een vorm van virusachtige malware. Daarom is het erg belangrijk voor gebruikers om te weten welke risico's zijn verbonden aan het verwijderen van ongewenste malware.

Risico's van adware

Adware is meestal een klein programma. Kleine hoeveelheden code vertragen je computer niet en als je toestemming hebt gegeven voor de installatie, is het zelfs mogelijk dat er advertenties worden weergegeven die je interesseren. Een nadeel is echter dat het merendeel van deze programma's geen handige optie bevat om de software te verwijderen. Wanneer je een onbetrouwbare website bezoekt, kan adware zelfs stiekem worden geïnstalleerd door een vulnerability van je webbrowser te misbruiken. Zo kunnen er programma's op je computer zijn verborgen die je moeilijk kunt verwijderen en die alles wat je doet in de gaten houden. Gelukkig is er een oplossing.

Verborgen adware vermijden

Soms is het verleidelijk om niet voor anti-virussoftware te betalen, maar te kiezen voor gratis virusbescherming die online wordt aangeboden. Deze freebies kunnen echter precies de adware bevatten die je probeert te vermijden, maar dan vermomd als onderdeel van legitieme software voor internetbeveiliging. In plaats van een dergelijke sharewareoplossing kun je overwegen om een gratis proefversie van een anti-virusprogramma van een erkende beveiligingsexpert gebruiken. Zo profiteer je gratis van alle voordelen van een betrouwbare aanbieder van onlinebeveiliging, zonder risico op ongewenste advertentiesoftware. Gedurende een bepaalde periode (meestal 30 dagen) profiteer je van de detectie van opkomende dreigingen, identificatie van verdachte websites en bescherming tegen malware. En als je na een maand niet tevreden bent met het resultaat, verwijder je het gratis programma en zit je nergens aan vast.

Gebruik uitsluitend hoogwaardige anti-virussoftware

"Gratis" anti-virusoplossingen brengen nog een probleem met zich mee. Hoewel ze je op de hoogte brengen van de adware die op je computer is geïnstalleerd, kunnen de meeste oplossingen geen onderscheid maken tussen programma's die met jouw toestemming zijn geïnstalleerd en onbekende programma's. In de allernieuwste beveiligingsoplossingen van de marktleiders kun je een lijst van goedgekeurde adware maken en ongewenste programma's isoleren en verwijderen. Geavanceerde beveiligingsoplossingen verwijderen dus niet klakkeloos alle adware van een computer, inclusief programma's die vereist zijn om bepaalde freeware te kunnen gebruiken, omdat er nu eenmaal een grijs gebied is waarin de keuze van de gebruiker de doorslag geeft.

Adware is niet per se slecht. Bescherm je computer en je machtigingen met een gratis proefversie van hoogwaardige anti-virussoftware en ontkom aan de vicieuze cirkel van freeware.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot adware

Ongewenste adware verwijderen: wat zijn de risico's?

Adware is een vorm van malware die reclame weergeeft zonder je toestemming. Lees hoe je adware verwijdert, zodat je systeem sneller wordt.
Kaspersky Logo