Overslaan naar hoofdinhoud

Een smartphone is voor velen van ons het meest gebruikte elektronische apparaat in het dagelijks leven. De tijd dat mobiele telefoons voornamelijk werden gebruikt om iemand te bellen of een sms-bericht te sturen ligt al lang achter ons - nu fungeren ze als draagbare computers, met een breed scala aan apps voor alles van sociale netwerken tot online bankieren. De mate waarin we afhankelijk zijn van onze telefoons, plus de hoeveelheid gegevens die ze bevatten, betekent dat telefoonbeveiliging van cruciaal belang is.

Naarmate onze afhankelijkheid van mobiele apparaten is toegenomen, zijn ook de mobiele beveiligingsrisico's toegenomen. Lees verder voor meer informatie over telefoonbeveiliging en hoe je jouw telefoon kunt beschermen.

Bedreigingen voor de veiligheid van mobiele telefoons

Enkele van de belangrijkste bedreigingen voor de veiligheid van telefoons zijn:

Kwaadwillige apps en websites

Mobiele malware (d.w.z. kwaadwillige toepassingen) en kwaadwillige websites kunnen op mobiele telefoons dezelfde doelen bereiken - zoals het stelen van gegevens en het versleutelen van gegevens - als op traditionele computers. Kwaadwillige apps zijn er in verschillende vormen - de meest voorkomende zijn trojans die advertentie- en klikscams uitvoeren.

Mobiele ransomware

Mobiele ransomware is malware die wordt gebruikt om gebruikers van hun mobiele apparaat af te sluiten en losgeld te eisen, meestal in cryptocurrency. Door het toegenomen gebruik van mobiele apparaten voor zakelijke doeleinden is ransomware een meer voorkomende en schadelijke malwarevariant geworden.

Phishing

Op desktop- of laptopcomputers beginnen de meeste phishing-aanvallen met een e-mail die een kwaadaardige koppeling of een bijlage met malware bevat. Echter, op mobiele apparaten zijn e-mails goed voor slechts 15% van de phishing-aanvallen. De meeste pogingen tot mobiele phishing vinden plaats via sms-berichten, sociale media of andere toepassingen.

'Man-in-the-middle'-aanvallen (MITM)

Bij Man-in-the-Middle (MitM)-aanvallen onderschept een aanvaller netwerkcommunicatie zodat hij de verzonden gegevens kan afluisteren of wijzigen. Hoewel dit soort aanvallen op verschillende systemen mogelijk is, zijn mobiele apparaten er bijzonder gevoelig voor. In tegenstelling tot webverkeer, dat doorgaans versleutelde HTTPS gebruikt voor communicatie, kunnen sms-berichten gemakkelijk worden onderschept, en kunnen mobiele toepassingen onversleutelde HTTP gebruiken wanneer potentieel gevoelige gegevens worden overgedragen.

Jailbreaken en rooten

Jailbreaken en rooten hebben betrekking op het verkrijgen van beheerderstoegang tot mobiele iOS- en Android-apparaten. Mobiele gebruikers kunnen hun toestel jailbreaken of rooten om ongewenste standaardapps te verwijderen of apps uit onvertrouwde app stores te installeren - maar dit houdt risico's in. Verhoogde machtigingen kunnen aanvallers in staat stellen toegang te krijgen tot gegevens en daardoor schade te veroorzaken.

Spyware

Spyware kan privégegevens verzamelen of gebruiken zonder jouw medeweten of toestemming. Gegevens die vaak het doelwit van spyware zijn, zijn onder meer de geschiedenis van telefoongesprekken, sms-berichten, de locatie van de gebruiker, de geschiedenis van de browser, de lijst met contactpersonen, e-mail en privé-foto's. Cybercriminelen zouden deze gestolen informatie kunnen gebruiken voor identiteitsdiefstal of financiële fraude.

banner

Zijn iPhones veiliger dan Android-telefoons?

Een veel voorkomende vraag bij telefoonbeveiliging is of iPhones veiliger zijn dan Android. Een cruciaal verschil tussen de twee is dat iOS een gesloten besturingssysteem is, terwijl Android door verschillende fabrikanten wordt gebruikt. Dit betekent dat Apple zijn broncode niet deelt, waardoor de kans kleiner wordt dat aanvallers kwetsbaarheden in het systeem vinden. Daarom denken velen dat iOS een veiliger besturingssysteem is. Hoe dan ook, er is geen manier om volledig veilig te zijn, zelfs niet als je een Apple telefoon hebt - dus inzicht in telefoonbeveiliging en hoe je je telefoon kunt beschermen blijft essentieel.

Vergeet niet dat oudere telefoons minder veilig zijn dan nieuwere. Bijvoorbeeld, eerdere iPhones krijgen geen beveiligingsupdates meer. Als je een oude smartphone gebruikt, kun je jouw telefoon beter beveiligen door te upgraden naar een nieuwer model.

Een vrouw die een smartphone vasthoudt. Inzicht in beveiligingstips voor smartphones is essentieel.

Beveiligingstips voor smartphones

Als je wilt weten hoe je jouw telefoon kunt beschermen, zijn er essentiële tips voor smartphonebeveiliging:

Houd je telefoon vergrendeld

Als je apparaat wordt gestolen, kan de dief toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om schermvergrendeling te hebben. Of dit een wachtwoord, patroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning is, hangt af van jouw voorkeuren en de mogelijkheden van je toestel.

Bij het inschakelen van een vergrendelscherm kun je meestal opgeven hoe lang de telefoon inactief mag zijn voordat hij wordt vergrendeld. Kies de kortste tijd om je telefoon veiliger te maken. Je bent beschermd omdat het scherm automatisch wordt vergrendeld, zelfs als je vergeet het zelf te vergrendelen. Het spaart ook uw batterij omdat het scherm donker wordt na een bepaalde periode van inactiviteit.

Het instellen hiervan is eenvoudig. Voor de meeste Android-toestellen kun je instructies vinden onder Locatie- en Beveiligingsinstellingen. Voor iOS-gebruikers, raadpleeg de Algemene opties van uw instellingen.

Bedenk een sterk wachtwoord voor je telefoon en apps

Bedenk een sterk wachtwoord voor je smartphone. Als een wachtwoord een aantal keer verkeerd wordt ingevoerd, wordt de telefoon vergrendeld, uitgeschakeld, en in sommige gevallen worden zelfs alle gegevens gewist. Uit onderzoek blijkt dat veel zakelijke gebruikers de standaardwachtwoorden op hun mobiele apparaten niet wijzigen en geen gebruik maken van multifactorauthenticatie. Zwakke wachtwoorden kunnen een hele organisatie in gevaar brengen.

Het is ook een goed idee om sterke wachtwoorden in te stellen voor jouw apps - dit maakt het moeilijker voor een hacker om ze te raden. Het gebruik van unieke wachtwoorden voor elke app zorgt ervoor dat de hacker geen toegang heeft tot al je informatie over de hele linie als één wachtwoord wordt ontdekt.

Wees voorzichtig met sms-berichten

Sms-berichten zijn een gemakkelijk doelwit voor mobiele malware, dus vermijd het verzenden van vertrouwelijke gegevens zoals creditcardgegevens of belangrijke privé-informatie via sms. Wees ook voorzichtig met sms-berichten die je ontvangt.

Smishing (phishing via sms-berciht) en vishing (voice phishing via de telefoon) zijn populaire manieren om mobiele telefoongebruikers te benaderen. Een slachtoffer van smishing kan een sms-bericht ontvangen dat van een bedrijf afkomstig lijkt te zijn, waarin hem wordt gevraagd een nummer te bellen en beveiligde accountgegevens door te geven om een probleem met zijn account op te lossen. Als je e-mails of sms'jes ontvangt die van een bedrijf afkomstig lijken te zijn en waarin je wordt gevraagd je accountgegevens te bevestigen of bij te werken, neem dan rechtstreeks contact op met dat bedrijf om het verzoek te bevestigen. Vermijd het tikken op links in ongevraagde e-mails of sms-berichten.

Controleer of je het hangslot in de browser ziet

Het slot-pictogram in de adresbalk van de browser geeft aan dat jij je op een beveiligde verbinding bevindt en dat de website die je gebruikt een up-to-date beveiligingscertificaat heeft. Controleer dit wanneer je persoonlijke gegevens invoert, zoals je adres of betalingsgegevens, of wanneer je e-mails verzendt vanuit de browser op je mobiele telefoon.

Zorg ervoor dat je apps afkomstig zijn van betrouwbare bronnen

Download alleen apps uit officiële stores. Google en Apple testen elke app voordat deze in de Play Store of App Store wordt toegelaten, wat betekent dat het downloaden van een app uit een officiële store minder riskant is dan het verkrijgen ervan van elders. Cybercriminelen maken nep-mobiele apps die vertrouwde merken nabootsen, zodat ze vertrouwelijke informatie van gebruikers kunnen bemachtigen. Om deze val te vermijden, lees app reviews en controleer de laatste update van de ontwikkelaar en contactinformatie. Deze gegevens moeten beschikbaar zijn in de app-informatie in de store. Apps verwijderen die je niet meer gebruikt of niet meer wil, is ook een goede gewoonte.

Zorg dat het besturingssysteem van je toestel is bijgewerkt

Van prestaties tot beveiliging, updates voor het besturingssysteem van mobiele telefoons zijn ontworpen om jouw ervaring te verbeteren. Voor een veilige smartphone is het essentieel om het besturingssysteem van je mobiele telefoon up to date te houden. Besturingssysteemupdates beschermen jouw toestel tegen recent ontdekte dreigingen. Je kunt controleren of het besturingssysteem van je telefoon bijgewerkt is door in Over Telefoon of Algemeen te kijken en te klikken op Systeemupdates of Software-update (afhankelijk van je toestel).

Verbinding maken met beveiligde Wi-Fi

Dankzij mobiele apparaten hebben we overal toegang tot het internet. Vaak is een van de eerste dingen die we doen wanneer we op stap zijn, zoeken naar Wi-Fi. Hoewel gratis Wi-Fi kan besparen op data, brengen onbeveiligde netwerken veiligheidsrisico's met zich mee. Om je veiligheid te maximaliseren tijdens het gebruik van openbare Wi-Fi, maak je verbinding met een virtueel privé netwerk of VPN. Een VPN versleutelt uw gegevens, beschermt uw locatie en houdt uw informatie weg van nieuwsgierige ogen. Ook thuis moet je ervoor zorgen dat je thuisnetwerk veilig is ingesteld om je veiligheid te maximaliseren.

Root of jailbreak je telefoon niet.

Jailbreaken of rooten van je telefoon is het proces waarbij je je telefoon ontgrendelt en de beveiligingen verwijdert die fabrikanten hebben ingebouwd, zodat je toegang hebt tot alles wat je maar wilt. Gebruikers jailbreaken of rooten hun telefoon om toegang te krijgen tot andere app stores dan de officiële, maar dit houdt risico's in. De apps in illegale winkels zijn niet doorgelicht - wat betekent dat ze je telefoon kunnen bespioneren en gevoelige informatie kunnen stelen.

Versleutel je gegevens

Onze smartphones bevatten een schat aan gegevens. Als je telefoon kwijtraakt of wordt gestolen, kan gevoelige informatie zoals je e-mails, je contacten en je financiële gegevens in gevaar komen. Om de gegevens van je mobiele telefoon te beschermen, kun je ze versleutelen. Versleutelde gegevens worden in een onleesbare vorm opgeslagen, zodat ze niet kunnen worden begrepen. De meeste telefoons hebben encryptie-instellingen die je via het beveiligingsmenu kunt regelen.

Om te controleren of je iOS apparaat versleuteld is:

  • Ga naar het instellingenmenu.
  • Klik op Touch ID en Wachtwoord.
  • Je zal gevraagd worden om je vergrendelschermcode in te voeren
  • Ga naar de onderkant van de pagina - als je telefoon versleuteld is, moet er staan "Gegevensbescherming is ingeschakeld".

Om een Android te versleutelen:

  • Zorg er eerst voor dat je toestel voor minstens 80% is opgeladen.
  • Als je telefoon is geroot, moet je hem eerst unrooten voordat je verder gaat.
  • Ga dan naar Beveiliging en kies Telefoon Versleutelen.
  • Als je het versleutelingsproces onderbreekt, of als je je apparaat niet oplaadt en unroot, kun je al je gegevens kwijtraken. Encryptie kan een uur of langer duren.

Inschakelen van het op afstand wissen van je telefoon 

Als je telefoon verloren of gestolen is, kun je op afstand je persoonlijke gegevens uit het geheugen wissen. Als je eerder een back-up van je gegevens naar de cloud hebt gemaakt, hoef je je geen zorgen te maken over het verlies van die gegevens. Meer informatie over het op afstand wissen van je iPhone en het op afstand wissen van je Android-apparaat vind je op de ondersteuningspagina's van Apple en Google.

Log uit van sites nadat je een betaling hebt gedaan

Als je jouw smartphone gebruikt voor online winkelen of online bankieren, log dan uit van de betreffende sites zodra je transacties zijn voltooid. Bewaar je gebruikersnamen en wachtwoorden niet op je telefoon, en vermijd gevoelige transacties bij gebruik van openbare Wi-Fi.

Schakel Wi-Fi en Bluetooth uit als je ze niet gebruikt

Wanneer je Wi-Fi en Bluetooth actief houdt, kunnen hackers zien met welke netwerken je eerder verbinding hebt gemaakt, deze spoofen en je telefoon misleiden om verbinding te maken met Wi-Fi en Bluetooth-apparaten die hackers bij zich dragen. Zodra ze met je telefoon zijn verbonden, kunnen hackers je toestel aanvallen met malware, gegevens stelen of je bespioneren - zonder dat je het hoeft te merken. Daarom is het goed om Wi-Fi en Bluetooth uit te schakelen als je ze niet nodig hebt.

Gebruik een sterk antivirusprogramma

Antivirus is niet alleen voor laptops of desktopcomputers - het is ook essentieel voor mobiele apparaten. Een goede mobiele antivirus beschermt jouw smartphone tegen virussen en hackpogingen. Kaspersky for Android biedt 24/7 bescherming en bevat een functie voor 'Waar is mijn apparaat' en detectie van spionage-apps.

Aanbevolen producten:

Ook interessant:

Beveiliging van mobiele telefoons: zo zorg je ervoor dat je telefoon veilig is

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen voor de veiligheid van mobiele telefoons en hoe kun je ze voorkomen? Meer informatie over de beveiliging van mobiele telefoons, tips voor de beveiliging van smartphones en hoe je jouw telefoon kunt beschermen.
Kaspersky Logo