Skip to main
content/nl-nl/images/repository/isc/2017-images/hardware-and-software-safety-img-31.jpg

Doordat smartphones steeds geavanceerder en goedkoper worden, neemt het gebruik zowel privé als in het bedrijfsleven wereldwijd toe. Bedrijfsgegevens, accounts bij sociale media, e-mail, afbeeldingen en gegevens van allerlei aard worden op deze mobiele apparaten opgeslagen. Deze gegevens zijn echter vaak vertrouwelijke bedrijfsgegevens of persoonlijke gegevens. Het is handig om zo veel informatie bij de hand te hebben, maar de gebruiker wordt zo ook blootgesteld aan bedreigingen via het mobiele apparaat.

Daarom is anti-virusbescherming voor de smartphone nu essentieel. Mobiele bedreigingen zijn gericht op gegevens zoals creditcardnummers, privégegevens, persoonlijke media (zoals afbeeldingen en video) of gegevens voor secundaire verificatie (een veiligheidsmaatregel die wordt gebruikt bij online bankieren, Gmail en Facebook, specifiek als wordt aangemeld vanaf een nieuw apparaat of een nieuwe locatie).

Ze lijken er misschien niet op, maar moderne smartphones zijn in feite kleine computers en zijn net zo kwetsbaar voor aanvallen met malware als computers. De malware probeert misbruik te maken van lekken in mobiele communicatie via Wi-Fi-netwerken, sms-berichten, browsers en besturingssystemen.

Malware gericht op mobiele gebruikers

Uit een onderzoek van Kaspersky Lab blijkt dat slechts 43% van de Apple iPhone-gebruikers beveiligingsapplicaties heeft. Van de Android- en Symbian-gebruikers heeft 53% beveiliging.

Het zijn echter de Android-gebruikers die de meeste reden tot zorg hebben. Uit onderzoek van Kaspersky blijkt dat 99% van alle gedetecteerde mobiele malware ontwikkeld is voor Android.

Het Android-systeem van Google is open-source-software. Dit betekent dat het iedereen vrij staat om apps te downloaden en ontwikkelen. Hierdoor is het platform kwetsbaarder voor de bedreigingen van malware. Ontwikkelaars van Apple-apps moeten een licentie hebben en een aanvraagprocedure doorlopen om de iOS-software te kunnen gebruiken. Hierdoor is bij iOS-apps het risico op malware kleiner. Dit betekent echter niet dat deze volledig beschermd zijn tegen mobiele bedreigingen. Vanwege deze strikte regels voor het ontwikkelen van apps kunnen ontwikkelaars nooit volledige bescherming ontwikkelen voor apparaten met iOS. Ongeacht of je nu op zoek bent naar beveiliging voor een Android-apparaat of beveiliging voor je Windows Phone, elk mobiele apparaat heeft beveiliging nodig.

Veiligheidsmaatregelen voor verbeterde mobiele beveiliging

Voor bescherming tegen mobiele malware zijn er allerlei gratis softwareprogramma's voor mobiele beveiliging beschikbaar om te downloaden vanuit de Google Play Store voor Android en de Apple App Store. Je kunt je mobiele beveiliging ook als volgt verbeteren:

 • Gebruik een sterk wachtwoord
  Je kunt op je smartphone een wachtwoord instellen. Als een wachtwoord een aantal keer verkeerd wordt ingevoerd, wordt de telefoon vergrendeld, uitgeschakeld, en in sommige gevallen worden zelfs alle gegevens gewist.
 • Wees voorzichtig met sms-berichten
  Sms-berichten zijn een gemakkelijk doelwit voor mobiele malware. Verzend dus geen vertrouwelijke gegevens via sms, zoals creditcardgegevens of belangrijke persoonlijke gegevens.
 • Controleer of je het hangslot in de browser ziet
  Als in de adresbalk van de browser het slotpictogram wordt weergegeven, betekent dit dat je gebruik maakt van een veilige en betrouwbare verbinding. Controleer dit wanneer je persoonlijke gegevens invoert, zoals je adres of betalingsgegevens, of wanneer je e-mails verzendt vanuit de browser op je mobiele telefoon.
 • Zorg ervoor dat je apps afkomstig zijn van betrouwbare bronnen
  Populaire sites zoals Amazon of eBay hebben hun eigen mobiele applicaties. Als je deze apps wilt gebruiken, controleer dan of deze de officiële apps zijn van het bedrijf voordat je deze downloadt. Je doet dit door de gegevens van de ontwikkelaars en de beoordelingen van gebruikers op de downloadpagina te controleren.

Andere artikelen en links met betrekking tot mobiele beveiliging

Tips voor mobiele beveiliging van je smartphone

Steeds meer mensen hebben een smartphone, maar sommige mensen vergeten dat malware je apparaten kan infecteren. Met deze tips voor mobiele beveiliging houd je je gegevens veilig.
Kaspersky Logo