Overslaan naar hoofdinhoud

Kom meer te weten over het voorkomen van en beschermen tegen ransomware in 2024. Maar wat is ransomware nu juist? Als ransomware of een encryptie-trojan op uw computer terechtkomt, dan versleutelt deze uw gegevensof vergrendelt het uw besturingssysteem. Zodra ransomware een digitale gijzelaar heeft, vraagt het losgeld voor de vrijlating.  Om de kans te verkleinen dat uw laptop wordt vergrendeld of gegevens worden versleuteld, is het belangrijk om voorbereid te zijn. De kans op infectie kan aanzienlijk worden verkleind, zowel door beveiligingssoftware als door voldoende aandacht te besteden. Met behulp van anti-ransomware, kunt u voorkomen dat u afschuwelijke bedragen moet betalen voor de mogelijke vrijgave van uw gegevens.  Ransomware-infecties kunnen op verschillende manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld via onveilige en frauduleuze websites, softwaredownloads en via spammail. Ransomware richt zich zowel op mensen als op alle soorten bedrijven.

Kwetsbaarheden in uw beveiliging: bent u een mogelijk doelwit van een ransomwareaanval?

Er zijn een aantal factoren waardoor u het doelwit van een ransomwareaanval kunt worden.

 • Het gebruikte apparaat is niet meer van de laatste generatie
 • Het apparaat heeft verouderde software
 • Browsers en/of besturingssystemen worden niet meer gepatcht
 • Er bestaat geen goed back-upplan
 • Er is onvoldoende aandacht voor cyberbeveiliging en er wordt geen concreet plan gevolgd

Als een of meer van deze punten op het apparaat van toepassing zijn, loopt u het risico het slachtoffer te worden van een ransomware-aanval. Een kwetsbaarheidsscan uitgevoerd door uw Kaspersky-beveiligingssoftware kan dit verhelpen. De software scant het apparaat op mogelijke beveiligingsproblemen in het besturingssysteem of in de programma's die op de computer zijn geïnstalleerd. Deze kwetsbaarheden laten malware toe. Door ze te detecteren, kan worden voorkomen dat de computer geïnfecteerd raakt. Hoe u precies een scan uitvoert, leest u hier.

Bescherming tegen ransomware - een infectie voorkomen

 • Klik nooit op onveilige links: vermijd links in spamberichten of op onbekende websites. Als u op kwaadaardige links klikt, kan een automatische download worden gestart, wat kan leiden tot infectie van uw computer.
 • Vermijd het vrijgeven van persoonlijke informatie: als u een oproep, sms of e-mail ontvangt van een niet-vertrouwde bron waarin u om persoonlijke informatie wordt gevraagd, antwoord dan niet. Cybercriminelen die een ransomware-aanval plannen, kunnen proberen vooraf persoonlijke informatie te verzamelen, om deze vervolgens te gebruiken om phishing-berichten specifiek op u af te stemmen. Neem rechtstreeks contact op met de afzender als u twijfelt of een bericht legitiem is.
 • Open geen verdachte e-mailbijlagen: ransomware kan ook via e-mailbijlagen zijn weg naar uw apparaat vinden. Open geen verdachte bijlagen. Controleer de afzender en kijk of het adres juist is om er zeker van te zijn dat de e-mail betrouwbaar is. Open nooit bijlagen die u vragen om macro's uit te voeren om ze te bekijken. Als de bijlage geïnfecteerd is, wordt een schadelijke macro uitgevoerd die de malware controle geeft over uw computer.
 • Gebruik nooit een onbekende USB-stick: sluit nooit USB-sticks of andere opslagmedia aan op uw computer als u niet weet waar deze vandaan komen. Cybercriminelen kunnen het opslagmedium geïnfecteerd hebben en op een openbare plaats geplaatst om iemand ertoe te verleiden het te gebruiken.
 • Houd uw programma's en besturingssysteem up-to-date:door programma's en besturingssystemen regelmatig bij te werken, bent u beter beschermd tegen malware. Zorg er bij het uitvoeren van updates voor dat u profiteert van de nieuwste beveiligingspatches. Op deze manier is het voor cybercriminelen moeilijker om kwetsbaarheden in uw programma's te misbruiken.
 • Gebruik alleen bekende downloadbronnen: download nooit software of mediabestanden van onbekende sites om het risico te verminderen op het downloaden van ransomware. Vertrouw op geverifieerde en betrouwbare sites voor downloads. Dit soort websites zijn te herkennen aan de trustzegels. Zorg ervoor dat de adresbalk voor de pagina die u bezoekt "https" gebruikt in plaats van "http". Een schild of slotsymbool in de adresbalk kan ook aangeven dat de pagina veilig is. Wees ook voorzichtig als u iets downloadt naar uw mobiele apparaat. U kunt de Google Play Store of de Apple App Store vertrouwen, afhankelijk van uw apparaat.
 • Gebruik VPN-services op openbare Wi-FI-netwerken: voorzichtig gebruik van openbare wifinetwerken is een belangrijke beschermingsmaatregel tegen ransomware. Als u een openbaar Wi-Fi-netwerk gebruikt, is uw computer kwetsbaarder voor aanvallen. Om beschermd te blijven, moet u het gebruik van openbare WI-FI voor gevoelige transacties vermijden of een beveiligde VPN-service gebruiken.

Anti-ransomware-software - wat zijn de voordelen?

Naast deze maatregelen om infecties te voorkomen, is het ook belangrijk dat u over geschikte software beschikt om u tegen ransomware te beschermen. Het gebruik van virusscanners en inhoudsfilters op uw mailservers is bijvoorbeeld een slimme manier om ransomware te voorkomen. Deze programma's verminderen het risico dat spam met kwaadaardige bijlagen of geïnfecteerde links uw mailbox bereikt.

U moet ook internetbeveiligingsoplossingen zoals Kaspersky Internet Security installeren. Deze software kan geïnfecteerde bestanden blokkeren wanneer u iets downloadt of streamt en biedt zo real-time bescherming. Dit voorkomt dat ransomware uw computer infecteert en houdt cybercriminelen op een afstand. Kaspersky biedt ook een speciale anti-ransomware-tool aan die extra hulp kan bieden. De tool helpt bij het detecteren en blokkeren van ransomware door scans uit te voeren en beschermt uw gegevens zowel tegen lokale ransomware-aanvallen als tegen aanvallen op afstand.

Als u de juiste software hebt geïnstalleerd, dan hebt u al een grote stap in de goede richting gezet. Werk regelmatig uw internetbeveiliging bij om de beste en nieuwste bescherming te verzekeren die deze te bieden heeft. Elke update bevat de nieuwste beveiligingspatches en verbetert de bescherming tegen ransomware.

Gegevensbescherming, neutraliseer de dreiging van het worst-case scenario.

Waar u op moet letten bij het maken van back-ups

Zorg ervoor dat uw gegevens altijd beschermd zijn met back-ups, voor het geval uw computer geïnfecteerd raakt met ransomware en decryptie onmogelijk is. Gebruik een externe harde schijf en zorg ervoor dat u deze loskoppelt van uw computer nadat u de back-up hebt gemaakt. Als uw externe harde schijf is aangesloten wanneer de ransomware actief wordt, dan worden de gegevens op die schijf ook versleuteld. Maak regelmatig een back-up van uw gegevens op deze manier.

Back-upsoftware - bescherming of bedreiging?

Als u uw gegevens niet handmatig wilt beschermen, dan kunt u gebruikmaken van zogenaamde back-upsoftware. Maar ook hier moet u voorzichtig zijn. Dat komt omdat sommige "beveiligingshulpmiddelen" ook Trojans kunnen zijn. Het maken van back-ups is een primaire taak van back-upsoftware. Dit betekent dat het toegang heeft tot alle bestanden en talloze rechten heeft.

De software heeft meestal een directe verbinding met de provider, waardoor het voor cybercriminelen gemakkelijk is om extra functies en opdrachten toe te voegen. Deze kunnen schadelijk zijn en worden mogelijk niet opgemerkt door de gebruiker. Om dit te vermijden, moet u heel voorzichtig zijn bij het uitkiezen van een geschikte back-upsoftware. Sommige beveiligingsoplossingen, zoals Kaspersky Total Security Tool, bieden plug-ins waarmee back-ups kunnen worden gemaakt. Met dit soort plug-ins vermijdt u het zoeken naar externe providers.

Bescherming tegen ransomware: waar moeten bedrijven op letten?

Ransomware-aanvallen zijn niet alleen een dreiging voor personen. Bedrijven zijn ook vaak het slachtoffer. Niet alleen grote, winstgevende bedrijven zijn het slachtoffer van ransomware; het midden- en kleinbedrijf (MKB) is ook vaak het doelwit. Dit soort bedrijven heeft vaak slechte beveiligingssystemen en zijn daarom extra aantrekkelijk voor aanvallers. Hieronder staat een lijst met factoren waarmee bedrijven rekening moeten houden om ransomware-infectie te voorkomen.

 • Blijf altijd up-to-date met de nieuwste besturingssoftware, ook als bedrijf. Ervaringen uit het verleden (bijvoorbeeld WannaCry 2017) laten zien dat bedrijven die dit verwaarlozen een bijzonder risico lopen op ransomware-aanvallen.
 • Vergroot het bewustzijn van medewerkers - een persoon die weet waarnaar hij moet zoeken, zal efficiënter zijn. Leg een beveiligingsprotocol vast waarmee medewerkers kunnen beoordelen of een bijlage, link of e-mail betrouwbaar is.
 • Wees voorbereid - zorg ervoor dat er een plan bestaat voor het geval van een ransomware-infectie.
 • Overweeg het gebruik van cloudtechnologieën als u dat nog niet hebt gedaan. Het voordeel ten opzichte van on-premise systemen is dat kwetsbaarheden in cloudgebaseerde architecturen moeilijker te misbruiken zijn. Bovendien kunt u met cloudopslag oudere versies van uw bestanden herstellen. Dit betekent dat als de bestanden versleuteld worden door ransomware, u terug kunt keren naar een niet-versleutelde versie met behulp van cloudopslag.
 • Back-ups - zelfs in zakelijke omgevingen is het belangrijk om altijd een back-up te maken van bedrijfskritische gegevens op externe apparaten. De verantwoordelijkheid voor deze essentiële taak moet duidelijk worden vastgelegd en gecommuniceerd.

Ransomware vandaag - de ontwikkeling van malware

Hoewel het basisconcept van ransomwareaanvallen (gegevensversleuteling en eisen van losgeld) in wezen hetzelfde blijft, veranderen cybercriminelen regelmatig hun manier van werken.

 • Van PayPal tot Bitcoin. Betaling van het losgeld wordt nu door cybercriminelen geëist in Bitcoin. In het verleden werd hiervoor vooral PayPal gebruikt.
 • Distributie - in het begin werden spam-e-mails als het belangrijkste aanvalspunt beschouwd. Hoewel deze nog altijd belangrijk zijn, zijn VPN-kwetsbaarheden en distributie via botnets nu ook veelvoorkomende opties.

Net zoals cybercriminelen de ontwikkeling van ransomware stimuleren, evolueert ook de bescherming tegen ransomware om effectiever en efficiënter te worden.

Conclusie

Net als bij andere vormen van malware zijn voorzichtigheid en het gebruik van uitstekende beveiligingssoftware een grote stap in de goede richting wat betreft ransomware. Voor dit soort malware zijn back-ups van groot belang. Hiermee bent u zelfs in het ergste geval goed voorbereid. Als u ondanks deze uitstekende preventieve en beschermende maatregelen het slachtoffer wordt van een ransomwareaanval, vindt u hier meer informatie over hoe u van de ongewenste gast af kunt komen.

Ransomware-beschermingstest door AV Test

Bescherming tegen ransomware: houd uw gegevens veilig in 2024

Wat doet ransomware en hoe kan het mij schaden? Leer hoe u uw computer kunt beschermen met ransomwarescanners en een waakzaam oog
Kaspersky Logo