Overslaan naar hoofdinhoud

De recente explosieve toename van spyware in mobiele telefoons kan rechtstreeks worden gekoppeld aan de manier waarop het gebruik van mobiele telefoons de afgelopen jaren is veranderd. Ooit was de mobiel een manier om in contact te blijven als je niet thuis of op kantoor was, nu is die een onmisbaar onderdeel van het dagelijkse leven. Mensen bewaren hun persoonlijke informatie op hun mobiel en leggen zo'n beetje alles vast wat ze doen. Daarom zijn mobiele telefoons een belangrijk doelwit geworden voor spionagesoftware.

Wat is spyware voor mobiele telefoons?

Spyware is een softwareprogramma dat informatie registreert over jou of over wat je doet op je apparaat. Dit gebeurt zonder je medeweten op je pc, laptop, tablet of mobiele telefoon. De meeste spywarebesmettingen vinden plaats wanneer een corrupte website wordt bezocht. De spyware wordt dan geïnstalleerd door de software of wanneer de gebruiker een programma installeert dat spyware bevat. Er zijn ook specifieke spionageapps die iemand zou kunnen installeren als die maar heel even toegang tot je apparaat zou hebben – vaak nog minder dan een minuut.

De schade die spyware kan veroorzaken

Veel spyware is niet echt schadelijk en zou in sommige gevallen zelfs door de fabrikant van je telefoon geïnstalleerd kunnen zijn. Deze software houdt je fysieke bewegingen en internetgebruik in de gaten om advertenties beter af te stemmen op jouw voorkeuren. Het is een beetje een eng idee maar dit soort spyware heeft zelden een direct effect op jou of je informatie.

Andere typen spyware voor mobiele telefoons zijn echter verontrustender. Deze programma's zijn ontworpen om je gegevens te gebruiken voor identiteitsdiefstal of bedrijfsspionage, of zelfs om je direct te bespioneren door toegang tot de camera en microfoon van je smartphone te verkrijgen. Mobiele apparaten gaan steeds meer op volwaardige computers lijken en worden steeds meer in de bedrijfsomgeving gebruikt. Het is daarom te verwachten dat dit type spyware alleen maar zal toenemen in de toekomst.

Drie tips om spyware te vermijden

Als je jezelf tegen spyware wilt beschermen, is de eerste stap om een infectie te vermijden. Dit is niet altijd mogelijk, maar door een paar eenvoudige regels te volgen, wordt de kans een stuk kleiner dat je schadelijke programma's op je telefoon zult aantreffen.

Installeer zo min mogelijk software van derden op je apparaten. Je moet dus alleen apps downloaden die verkrijgbaar zijn via de officiële kanalen, zoals de App Store of Google Play. Zelfs dan – en vooral als je een Android-toestel hebt – moet je alleen apps installeren van vertrouwde ontwikkelaars en met positieve feedback van gebruikers. Apps van derden zitten vaak vol malware en zelfs bepaalde apps uit officiële stores kunnen spywarefunctionaliteit bevatten.

Controleer ook altijd de machtigingen van een app wanneer je deze installeert. Een navigatieapp heeft uiteraard toegang nodig tot de GPS-functie van je telefoon, maar een notitieapp zeker niet. Als een app vraagt om machtigingen die vreemd lijken, installeer deze dan niet.

Net als op je desktop of laptop moet je altijd oppassen voor ongewenste bijlagen, links en publieke, openbare wifi-verbindingen. Hackers kunnen al deze mogelijkheden gebruiken om spyware te installeren op je toestel. Vermijd dus openbare verbindingen, klik nooit op een link en open nooit een e-mailbijlage als je de bron niet kent of de link of het document niet verwacht.

Deze regels helpen alleen niets als je je smartphone niet goed beschermt. Als een dief je toestel te pakken krijgt, heeft hij of zij maar enkele ogenblikken nodig om je informatie te stelen of spyware te installeren. Je kunt jezelf tegen dit gevaar beschermen door de schermvergrendeling op je telefoon te gebruiken. Mocht je je telefoon uit het oog verliezen, dan heeft een dief niet de tijd om de vergrendeling te omzeilen en toegang tot je toestel te krijgen.

Learn more, Kaspersky Mobile Security

Volledige bescherming

Mobiele technologie speelt een steeds grotere rol in onze levens, zowel zakelijk als privé. Dat heeft tot gevolg dat zelfs de meest zorgvuldige gebruikers niet met oplettendheid alleen kunnen voorkomen dat hun mobiele telefoon met spyware wordt geïnfecteerd. Voor verdere bescherming zijn gebruikers aangewezen op een geavanceerde beveiligingsoplossing voor mobiele apparaten.

Een mobiele beveiligingsapp scant apps tijdens het downloaden, zodat je er zeker van bent dat deze vrij zijn van virussen en spyware. De app blijft andere apps controleren en de database van mobiele dreigingen wordt regelmatig bijgewerkt. De app blokkeert ook gevaarlijke websites die malware zouden kunnen installeren op je mobiele telefoon en kan zelfs links scannen die verzonden zijn via tekstberichten. In het geval dat je apparaat gestolen wordt, heb je zelfs de mogelijkheid om toegang tot je informatie te blokkeren of je toestel volledig te wissen.

Er zijn gratis mobiele beveiligingsapps beschikbaar, maar deze zijn over het algemeen minder robuust en worden minder regelmatig bijgewerkt dan meer gevestigde apps. Je beste optie is waarschijnlijk een mobiele beveiligingsoplossing die een gratis proefperiode aanbiedt. Zo kun je de app proberen voordat je tot aankoop overgaat. Sommige marktleiders bieden ook gecombineerde beveiligingspakketten aan die je mobiele telefoon, tablet en computer allemaal tegelijk kunnen beveiligen.

Er is al ontzettend veel mobiele spyware en malware, en het probleem gaat ook niet zomaar weg. Als je je identiteit, informatie en financiën effectief wilt beschermen, moet je nu actie ondernemen. Alleen een combinatie van slim mobiel gebruik en mobiele beveiligingssoftware kan je beschermen.

Andere artikelen en links met betrekking tot mobiele beveiliging

Hoe u uw telefoon kunt beschermen tegen spyware

De recente explosieve toename van spyware in mobiele telefoons kan rechtstreeks worden gekoppeld aan de manier waarop het gebruik van mobiele telefoons de afgelopen jaren is veranderd.
Kaspersky Logo